• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.10.2018

10:38

VAN DER BELEN: VUČIĆ JE VIZIONAR, KOJI GLEDA DALJE OD PRIRODNOG PORETKA!

Politika

VAN DER BELEN: VUČIĆ JE VIZIONAR, KOJI GLEDA DALJE OD PRIRODNOG PORETKA!

Podeli vest

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjavio je da je, posle godina zamora od proširenja EU, optimista, jer vidi novi entuzijazam, ali da političari na Zapadnom Balkanu hrabro gledaju u budućnost i shvataju da bez vizije, dijaloga, nema budućnosti

On je, na otvaranju Beogradskog bezbednosnog foruma, primetio da je predsednik Vučić prvi vizionar koji je gledao dalje od "prirodnog poretka" u kojem su Srbi i Albanci živeli decenijama. 

Podsetio je da Austrija ima sopstvene probleme sa manjinom koruških Slovenaca, dodajući da Beč nije uspeo decenijama da reši ta pitanja.

Na Zapadnom Balkanu, prema njegovim rečima, treba hrabrosti da se predlože mir i dijalog umesto zamrznutog konflikta, i predsednik Vučić je, kako je podvukao, pokazao tu hrabrost, a to je mogao da vidi i na Evropskom forumu Alpbah. 

- Biti hrabar nije samo zadatak političara i predsednika, već građani treba da podržavaju viziju dijaloga - podvukao je on.

Van der Belen je istakao da je zagovaranje nacionalističkih tendencija pogrešna politika, te da sve zemlje članice EU i kandidati za prijem treba da daju doprinos jačanju Unije, a Srbija je ključna za približavanje regiona, kao i očuvanju mira i stabilnosti. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić


Priključivanje EU znači da temelji Unije treba da se ukorene u neko društvo pre ulaska. 

- Bilateralni problemi, problemi oko granice, pomirenje, kako unutrašnje, tako i sa susedima, mora da bude postignuto pre članstva. Iz tog razloga zemlje koje teže ka EU moraju puno toga da urade, a ja se nadam da EU može i dalje da bude vizija i primer tih reformi - naglasio je on. Van der Belen je naglasio da ideja da nacionalne države mogu da bolje prođu u svetu same, a ne u društvu, je veoma zastarela. 

- Ekonomska moć, konukurentnost, međunarodni uticaj na svetskoj političkoj sceni je moguća samo zajedno, iako EU još nema tu globalnu težinu. Unija takva kakva jeste je mnogo veće od svake zemlje članice pojedinačno. Zagovaranje nacionalističkih tendencija je nestso pogrešno. Sve zemlje članice aktuelne Unije i kandidati za članstvo treba da budu pozvani da daju doprinos svojim vizijama koje prelaze nacionalne granice. Nijedna zemlja ne može da bude uspešna bez dobrosusedskih odnosa - kazao je on. 

Van der Belen je upitao "zašto biti nacionalistički patuljak, kada možemo biti džinovi mira i blagostanja". 

Ukazao je da je EU, ako ništa drugo, obezbedila 70 godina mira na teritoriji svojih članica, postigla je garanciju za obezbeđivanje osnovnih ljudskih prava, visokog standarda života, a i dalje nastavlja borbu za jednake prilike za sve. 

- Ima naravno mnogo porblema unutar EU, imamo mnogo domaćih zadataka koje predstoje, moramo biti inovativniji i uspešniji. Moramo da budemo u prilici da osmislimo spoljnu politiku koja će biti ozbiljne shvaćena u svetu, što do sada nije bio slučaj. Ali to ne zavisi od čoveka, to jest žene, koja to pokušava u okolnostima u kojima je to nemoguće uraditi. Ne trebaju reforme samo Zapadnom Balkanu, već i EU - naglasio je on. 

Van der Belen je izrazio uverenje da EU može biti snažna samo dok je jedinstvena. 

- Možemo da odgovorimo na izazove samo zajedničkim snagama. Nema nikakvog navodnog prirodnog reda kojem možemo da se vraćamo, već samo budućnost na kojoj možemo zajedno da radimo. Moramo mnogo više da investiramo u izgradnju mira, možda i više nego što investiramo u fizičku infrastrukturu. Šta će nam putevi i mostovi ako ih ljudi ne korste za saradnju - ekao je on. Van der Belen je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preduzeo mnogo važnih koraka u pravom smeru radeći na političkoj i privrednoj saradnji sa mnogima. 

- Srbija igra važnu ulogu u regionu. Doziveli smo izuzetan napredak u regionu i svi mi, aktuelne članice EU, moramo da gradimo dalje na onome što je postignuto - objasnio je on. 

 

 

(UŽIVO) VUČIĆ NA BEOGRADSKOM BEZBEDNOSNOM FORUMU: U Vladi ima mnogo većih fanova Amerike od mene, koji bi mogli da kažu šta SAD radi ovde!



Van der Belen je rekao da uključenje Zapadnog Balkana u EU zahteva hrabrost i viziju na obe starne, kako kandidata, tako i članice Unije. 

- Imamo teorije, utopije o promenama, ali kada uslede onda smo iznenađeni, razbežimo se u strahu, parališe nas ideja da naš prirodni red biti promenjen. I u zapadnoj Evropi, na Zapadnom Balkanu imamo tendenciju da proglasimo nepromenljivo stvrai kao rešenje, bežimo od traženja boljih rešenja - istakao je on. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić


Van der Belen je naglasio da ne želi nikome na Zapadnom Balkanu da drži predavanja, jer zna za sve probleme koji postoje u EU. 

- Zemlje Zapadnog Balkana doživele su velike privredne i političke promene. Mnogi izazovi i problemi, ratovi, ekonomske krize, značajne demografske promene. Sve zemlje, regiona a tako i Srbija preduzele su reforme, neke jako teške za sprovođenje, a neke još teže od njih, a perspektiva za pridruživanje EU postojala je sve stvarnija - ukazao je on. 

Van der Belen je istakao da Srbija i Zapadni Balkan treba da se uključe u promene u EU pre nego što se priključe Uniji. 

Ukazao je da, pošto Austrija predsedava aktuelno EU, a jedan od prioriteta joj je Zapadni Balkan, on je želeo da posetom regionu podvuče te odnose. 

Posebno je naglasio specijalne i važnost odnosa sa Srbijom, ističući da je Srbija ključni faktor stabilnosti i mira u ovom regionu, ali i celog puta Zapadnog Balkana u EU. 

Inače Van der Belen je najavljen, od strane moderatora skupa, kao predsednik ne samo Austrije, već i EU, na šta je rekao da je „preterano da je predsednik svih, jer je dovoljno teško biti predsendik Austrije“.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pjer

pre 5 godina

Očigledno je da EU, još uvek, ne razume Vučićevu iskrenu viziju mira na Balkanu !!

anja

pre 5 godina

Srbija je kljucan faktor za mir u regionu. A politika koju vodi nas predsednik je od velikog znacaja i jako puno doprinosi miru i stabilnosti.

Biljana

pre 5 godina

Samo sto Srbi, izgleda, iz nekog straha vise vole da se vracaju proslosti i da brinu o onom sto je trenutno.A po nekim pitanjima, kakvo je pitanje KiM, ipak smo trebali pogledati u buducnost.

dusan

pre 5 godina

Vucic je covek koji je Srbiju izvukao iz zivog blata u koje su je uvukli prethodnici iz DS-a, koji su ispraznili drzavnu kasu a napunili jedino svoju i radili za svoju licnu korist i dobit a ne u korist gradjana.

jana

pre 5 godina

Politika naseg predsednika nas vodi u bolju buducnost, mirniju i sigurniju. I za nas i za ceo regionu.

Sofija Kovacevic

pre 5 godina

Vučić je najprogresivniji i najcenjeniji PŠredsednik na Balkanu,a i šire.

tale

pre 5 godina

Predsednik je do sada pokazao da se potpuno izdvaja od svih političara u regionu

Sofija Kovacevic

pre 5 godina

Kada to kaze predsednik jedne drzave iz EU,znajte da je tako.Vučić je lider u regionu.

tale

pre 5 godina

vreme će verovatno pokazati koliko je imao napredne ideje

Roby

pre 5 godina

Vucic je viziona i hrabar drzavnik koga nazalost ne razume znacajan deo gradjana Srbije.Nisu spremni odreci se mitova i krenuti u buducnost.

Mara

pre 5 godina

Zahvaljujuci Vucicu Srbija je puno napredovala, on je cenjen i postovan drzavnik.

bbf

pre 5 godina

Dan ne gleda daleko mi bi ostale gde jesmo sa prethodnom garniturom vlasti.

Zare

pre 5 godina

Srbija se svakako bori za mir i stabilnost u regionu.

miki

pre 5 godina

Vucic mora da istraje u svojim vizijama da bi zivot u Srbiji bio bolji.

Mikica

pre 5 godina

Ugled Aleksandra Vucica sve vise raste! Njegovu misiju i viziju prepoznaje i podrzava sve veci broj uglednih svetskih zvanicnika.

Armin

pre 5 godina

Predsednik Austrije je svojom posetom i izjavama zapravo predstavio stav, koji polako počinje da zastupa sve više zemalja članica EU. Vizionarskom politikom i adekvatnim dijalogom uvek se dolazi do rešenja koja su povoljna za bilateralne odnose između zemalja koje započinju, odnosno unapređuju saradnju.

Mirka

pre 5 godina

Danas je teško biti vizionar, ali mi ga imamo.

kiki

pre 5 godina

Nas predsednik ie covek koji sve ispravno radi za svoju zemlju i za gradjane.

Gava

pre 5 godina

Jedini interes Vucicev je dobrobit hradjana Srbije.

Kaja

pre 5 godina

Jedini predsednik koji se ovoliko borio za Srbiju.

Gaga

pre 5 godina

Postujemo i cenimo tudje misljenje, ali imamo i mi neki svoj stav od kojeg ne odstupamo

Nensi

pre 5 godina

Hvala predsedniku Austrije, sto je video, prepoznao i pohvalio rad, trud i borbu predsednika Vucica za nasu bolju buducnost .

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija