• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.10.2018

14:37

ĐURIĆ: Kompromisno rešenje bi omogućilo bolje odnose Srba i Albanaca

Politika

ĐURIĆ: Kompromisno rešenje bi omogućilo bolje odnose Srba i Albanaca

Podeli vest

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić veruje da je vreme da se za kosovski problem nađe kompromisno rešenje koje bi zadovoljilo bar deo želja obe strane, ali dodaje da ne treba odbaciti ni razmenu teritorija ukoliko bi to vodilo rešenju

- Želimo rešenje koje će dovesti do nove paradigme između Srba i Albanaca. Ako postignemo dogovor oko dva važna otvorena pitanja - statusa i teritorije, ako uspemo da se rukujemo, uveren sam da će se odnosi Srba i Albanaca na Balkanu promeniti na bolje - podvukao je Ðurić na panelu posvećenom dijalogu Beograda i Prištine na Beogradskom ebzbednosnom forumu.

Kako je rekao, tražimo da se razume srpski stav.

- Treba da delujemo veoma obazrivo i dođemo do kopromisnog rešenja. Ne treba bezazati ni od pitanja menjanja teritorija, ako to rešava problem - rekao je Ðurić.

Upozorio je da je potrebno uzdržavanje od jednostranih akcija, ali i primetio da skupština u Prištini, u isto vreme dok se razgovara na panelu, raspravlja o transformaciji KBS u takozvanu vojsku.

- Posle toliko godina rata, konflikta, bez političkog rešenja na vidiku, neko ponovo preduzima jednostran korak pokušavajući da promeni stanje na terenu u cilju militarizacije. To može samo da nas vodi ka daljoj eskalaciji. Jednostrane akcije moraju prestati - naveo je Ðurić.

SKANDAL! KOSOVO DOBIJA VOJSKU: Skupština usvojila zakon, predstavnici "Srpske liste" napustili salu za glasanje!

Ističe i da svako rešenje, ako se do njega dođe, definitivno neće značiti da će Beograd i Priština ostati bez Srba ili Albanaca.

Dodaje da je previše onoga što nas udaljava od rešnjea u odnosu na ono što nas vezuje.

- Ima izvan našeg regiona mnogo onih koji vide naš region kao mogućnost da pokažu svoju snagu i politički interes. Srbi i Albanci ne treba da budu ničija šahovska table - rekao je Ðurić.

Poručio je da niko neće doneti Prištini na kao poklon ono što treba da materijalizuje njihove snove, niti će magičnim štapom da ispuni naše vizije kako Rezulcuija 1244 SB UN treba da bude implementirana, ili Ustav na celoj teritoriji.

- Jasno je da je potreban kompromis - ponovio je Ðurić.

Naveo je i da je na početku dijaloga postignut dogovor da se svi sporovi rešavaju za pregovaračkim stolom, ali da ono što se dešava sada nije u tom duhu.

Niko, napominje, ne želi podele duz etničke linije, ali podseća da je jednostrano proglašena nezavisnost 2008. godine bila etnička podela.

- Srbija je multietničko društvo. Ali ono što se desilo 2008. godine je bila podela etnička, i duž etničkih granica, jednostrano proglašena nezavisnost na osnovu većine Albanaca - kaže Ðurić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Daliborka

pre 5 godina

Mirno i kompromisno resenje je jedino trajno, ali je ocigledno da Pristina ne zeli mir.

mimi

pre 5 godina

Želimo rešenje koje će dovesti do nove paradigme između Srba i Albanaca.

Joka

pre 5 godina

Kompromis je jedino resenje koje je u cilju i jednih i drugih!

Jelena

pre 5 godina

Srbija nikako drugacije i ne zeli,nego mirnim putem doci do resenja Kosova.

Jana

pre 5 godina

Kompromisno resenje je I jedino resenje koje Srbija nudi, a to sto bi druga strana izgleda da ratuje,mogu na to da zaborave.

Andrijana

pre 5 godina

Srbija podrzava mir i stabilnost i zeli da budemo u boljim odnosima sa Albancima. Samo je do njih i da li one isto zele.

Jarko

pre 5 godina

To bi bila odlicna ideja, odlican balans, ali...

Tara

pre 5 godina

Samo razgovorom i mirnim putem mozemo doci do resenja

mara

pre 5 godina

Srbija iskreno zeli normalizaciju odnosa sa Albancima.

Teodora

pre 5 godina

Kompromis je najbitniji jer treba da postoji sto je moguće bolji odnos izmedju Srba i Albanaca.

Tasa

pre 5 godina

Kompromis ce samo i dovesti do resenja, a sad koliko ce da prodje vremena dok do njega dodje videcemo. Ovako mozemo u beskonacnost, ali ako sami ne nadjemo resenje drugi svakako nece da gledaju nase interese.

miki

pre 5 godina

Verujemo da je vreme da se za kosovski problem nađe kompromisno rešenje koje bi zadovoljilo bar deo želja obe strane

vesko

pre 5 godina

Želimo rešenje koje će dovesti do nove paradigme između Srba i Albanaca.

Ana

pre 5 godina

Potreban nam je kompromis, potrebni su nam mirni dijalozi! Ono sto albanci ne shvataju, jeste da samo na taj nacin mozemo doci do resenja!

BorisDe

pre 5 godina

JEBITE SE VIŠE MIRNIM PUTEM, REAGUJTE PRE NEGO ŠTO JE KASNO I JEBITE MATER ŠIPTARIMA, BEM VAM MATER PRODANU USRANU POLITICARSKU GOVNJAVU! NEMA NIŠTA MILOM, SAMO SILOM! KAKO VAM TO NIJE JASNO!

moma

pre 5 godina

Treba opametiti albance,ali mislim da je to tesko.

Jovan

pre 5 godina

Razmena ne mora da bude loša, ukoliko dovede do razgraničenja i trajnog rešenja koje će odgovarati obema stranama. Ovako, problem će se samo prolongirati i ostaviti u nasleđe našim potomcima.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija