• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.10.2018

09:57

VULIN: Neosuđenim teroristima dajete naoružanje i očekujete mir!

Politika

VULIN: Neosuđenim teroristima dajete naoružanje i očekujete mir!

Podeli vest

Kao što je priznanje Kosova izazvalo talas separatizma u svetu, tako i igranje takozvanom vojskom Kosova izaziva ozbiljne bezbednosne probleme za čitav region, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin

 

On je za današnju Politiku dodao da je za Srbiju formiranje takve formacije neprihvatljivo.

- Neosuđenim teroristima dajete teško naoružanje i očekujete da će vladati mir. Posebno je licemerno kada predstavnici velikih sila, koje podržavaju vojsku Kosova, kažu da je to prilika za Srbije da postanu deo multietničkog Kosova, a ne objasne zašto takva prilika nije iskorišćena povratkom Srba na svoju imovinu u Prištini, Đakovici ili bilo kom drugom gradu na KiM. Za nas je formiranje paravojske na KiM neprihvatljivo - istakao je Vulin.

Upitan da li veruje da će Kfor, u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije na KiM, biti spreman da zaštiti srpskog stanovništvo, on je dodao da Kfor, sa 4.000 dobro obučenih i opremljenih vojnika, ima te kapacitete, što mu je i mandat.

S obzirom na to, prema njegovim rečima, "ili je međunarodna zajednica nemoća da obezbedi mir i vladavinu prava, ili je tzv. vojska Kosova nepotrebna avantura koja može da ugrozi mir na KiM, ali i u regionu, nema trećeg odgovora".

Upitan od razgraničenju kao mogućem rešenju kosovskog problema, on je rekao da je "život u kome smo taoci politike razlicicith delova teroritičke OVK nesaglediv rizik za sav naš narod".

- Što pre budemo uspostavili jasno razgraničenje sa velikom Albanijom, pre ćemo moći da zaustavimo njeno širenje i ojačamo naše pozicije. Proces rešavanja nacionalnog pitanja Srba započeće kada se budemo razdvojili od Albanaca. Vreme je da Srbija misli samo o sebi i svom narodu - dodao je Vulin.

Prema njegovim rečima, toj ideji se najviše protive "zemlje regiona koje su priznale Kosovo i optužile Srbiju da je izazvala sve ratove i sukobe", a danas su uplašeni mogućnošću da "velika Albanija počne da se stvara na njihovim teritorijama".

Zato, dodao je, političari iz Crne Gore i Makedonije traže da Srbija odustane od svojih interesa kako se na bi dalo opravdanje za promenu granica na njihovim teritorijama.

Vulin je u intervjuu, takođe, najavio veliku vežbu pod nazivom "Vek pobednika", povodom 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

- Na pet lokacija više od 6.000 pripadnika Vojske Srbije sa 469 borbenih sistema i 24 vazduhoplova jednovremeno će izvoditi složene prikaze obučenosti. Forsiraće se reke i prebacivati borbena tehnika, avijacija će bombardovati ciljeve, protivvazduhoplovna sredstva će demonstrirati kako bi branila naše nebo, artiljerija će prikazati domet i moć, oklopne jedinice će u velikom broju gađati u pokretu, naša pešadija će pokazati brzinu i obučenost, padobranskim desantom pokazaćemo kako bi se reagovalo na terorističku pretnju i koja sredstva imamo za borbu u otežanim uslovima - rekao je ministar odbrane.

On je dodao da Srbija vodi izbalansiranu spoljnu politiku i, kao neutralna zemlja, "podjednako smo blizu i pođednako daleko od oba velika vojna saveza - i NATO-a i ODKB-a. "Ove godine prvi put imamo isti broj aktivnosti sa NATO-om i sa ODKB-om", naglasio je Vulin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
rileks

pre 5 godina

Dvostruka igra zapada i dalje je na sceni, bravo za hrabrost da se istina obelodani na ovakav nacin.

Daliborka

pre 5 godina

Lepo receno, zapadne sile kao da podsticu nemir.

Kika

pre 5 godina

Srbija mora nesto da preduzme i da ne slusa savete EU, ne mozemo vise da budemo suzdrzani.

Gosa

pre 5 godina

Isto kao kada bi zau stavio pored neke vode i tvrditi da ona nece uci u istu.

Nesa

pre 5 godina

Sve ovo moze da im posluzi samo kao vetar u ledja da budu jos suroviji i bahatiji.

karadjordje

pre 5 godina

majmune srbi su prodali sa velikim parama imanje ta te pare oni su kupovali dve kuce u srbiju, vi ste navikli da prodate po dva puta.nema vise.

Nenad

pre 5 godina

Naoruzati teroriste je ravno raspirivanju rata. Ko god podrzi formiranje vojske tzv. Kosova, taj je protiv mira na Balkanu.

Dika

pre 5 godina

Vala bas tako, nadam se da ce EU konacno da reaguje i stopira ovakve ideje.

Sanja

pre 5 godina

Velika nepravda se radi, Vulin im je pravu izjavu.

ruzica

pre 5 godina

mnogi jos nisu shvatili da je Kosovo tempirana bomba regiona

ruzica

pre 5 godina

Vucicu nauci ih pameti..nisu svesni sta Albanci mogu uraditi u citavom regionu

Dragi

pre 5 godina

Kosovsko pitanje treba sto pre resiti, inace odose glave.Ovi se ne sale...

Sinisa

pre 5 godina

Nadam se da u medjunarodnim krugovima, postoji dovoljno svesti o tome da ne dozvole Albancima da preduzimaju takve akcije jer ce se na taj nacin direktno ugroziti mir i bezbednost svih gradjana. Srbi na KiM su opredeljeni za mir, da ostanu svoji na svome, i planiraju buducnost svojih potomaka na svojim ognjistima.

Bilja

pre 5 godina

Da nam je lako nije, narocito Srbima na KiM koji i sada strahuju za svoju bezbednost.Zalosno je da medjunarodna zajednica ne reaguje a jadno je kakav je ovo udar na bezbednost regiona.

una

pre 5 godina

Ovo sto se desava trebalo bi da neko od odgovornih odreaguje. To su oni koji im daju podrsku.

Joca

pre 5 godina

Izjava je na mestu,jel neko konstantno pokusao da napravi jos vece nemire na KM.

Zoki

pre 5 godina

Dati teroristima oruzije u ruke automatski znaci da su ugrozeni zivoti Srba na KM.

Vuk

pre 5 godina

Verujem da ce Srbija pronaci kompromisno resenje i uspeti da ocuva mir u regionu.

Vekic

pre 5 godina

Nije smelo ovo da se desi, nisu mogli da prave svoju vojsku kada nemaju drzavu...mnogo sto sta ne moze ali oni imaju podrsku.

Mario

pre 5 godina

Mora se naci kompromisno resenje da ne bi bilo ponovo do komplikacija.

Marko

pre 5 godina

Tači i Haradinaj su dovoljno zla naneli, još samo zvaničnu vojsku da dobiju. Strašno.

danka

pre 5 godina

Pre svega ne mogu da prave vojsku u nepostojecoj drzavi,mogu da budu ko sto su i do sada bili teroristi koji nista drugo i ne znaju osim da biju neduzne ljude i to im ne smemo dozvoliti !

ivica

pre 5 godina

Siptarima ni Amerikancima nece poci za rukom to sto forsiraju da se napravi vojska u nepostojecoj drzavi,hteli ili ne morace odustati od te sulude ideje !

Bratislav

pre 5 godina

Hteo bih samo da podsetim sve da su to teroristi sa poduzim dosijejima na razno raznim poternicama i takvi nece sigurno formirati bilo kakvu vojsku u nepostojecoj drzavi !

Dehan

pre 5 godina

Nadamo se da cemo pronaci resenje I sacuvati mir

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija