• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

22.10.2018

14:19

DAČIĆ: Mogli bismo u EU 2025, ali nisam siguran zbog KiM!

Politika

DAČIĆ: Mogli bismo u EU 2025, ali nisam siguran zbog KiM!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2025. godine, ali upozorava da to ne zavisi samo od toga koliko je Srbija daleko odmakla u integracijama, već i od politickog procesa u regionu, naročito od kosovskog pitanja i regulisanje međusobnih odnosa Beograda i Prištine

- To bi moglo da bude 2025, ali imajući u vidu dosadašnja iskustva nisam siguran, jer mislim da se neće samo gledati koliko daleko je odmakla u EU integracijama, već i ceo politički proces u regionu, naročito pitanje Kosova, regulisanje naših međusobnh odnosa - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li je 2025. dostižan cilj za članstvo Srbije u EU. 

Obraćajući se na 18. Ekonomskom samitu, čiji je Tanjug medijski partner, Dačić je naglasio da je važno da sama Evropska unija shvati da "u Evropi ima i neko ko hoće da uđe u Uniju, a ne samo da izađe, da u Evropi ima region gde se EU voli više nego u samoj Uniji, jer nam uvek treba neki politički bensedin za sve probleme koji postoje u regionu".

- Zato je ideja EU za naš region pozitivna i zato mislim da je u interesu našeg naroda i naše države da zauzme mesto koje joj pripada - rekao je Dačić. 

Šef srpske diplomatije je dodao da ako neko prati sve što smo izjavljivali 25 godina, mi smo već u EU, a Uniji je poželeo da opastane dok Srbija ne postane njena članica.

On je dodao da će Srbija da požuri i uradi sve što je do nje u procesu pristupanja što znači, kako je naglasio, d aće da harmonizuje svoje zakonodstavo jer je to u njenom interesu.

Ocenivši da je veoma pozitivno što je 2025. godina pomenuta kao datum, Dačić je rekao da verovatno ne bi ni bila pomenuta da Srbija nije insistirala da se da neki rok.

- Ta formaulacija je bila takva da je Srbiji i Crnoj Gori, koje su najviše odmakle u integracijama, data mogućnost da se govori o 2025. Ali, da li je to realno ili niije, to niko u ovom tenutku ne može da kaže. Mi smatramo da to može i treba da bude brže i učinićemo sve da bude što brže - rekao je Dačić. 

Međutim, napomenuo je, EU nije samo ekonomski skup, već I politički.

- Ima tu dosta političkih faktora i pitanja koja nemaju veza sa tim da li ste kao zemlja dostigli određene vrednosti i ispunili kriterijume I zahteve, koji sup red vas postavljeni - rekao je Dačić. 

Šef srpske diplomatije napomenuo je da se Srbiji stalno postavljaju novi ciljevi.

- Sećam se kad je bilo hapšenje Karadžića i Mladića, do tada je to je bio glavni uslov da Belgija i Holnadija daju saglasnost za naš naoredak u EU , čim se to završilo, rekli su sad idemo na Kosovo - podsetio je Dačić. 

DAČIĆ: Opozicija igra igru bez granica - STALNO TRAŽE IZBORE, A KAD IZGUBE KUKAJU, PA ONDA OPET!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 5 godina

Kako će Srbija do 2025.god postati članica EU kad ni predsednik ne zna gde su joj granice, kada alternativnim prelazima jure cisterne sa gorivom bez plaćenih akciza i PDV, šleperi sa robom, kad joj granicu bez mukre prešlo milion migranata samo sa mob telefonima u rukama? Zar stvarno KiM neće postati član Interpola samo zbog toga što će se pojaviti 5000 poternica za krivična dela načinjena na Kosovu?

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59