• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

22.10.2018

16:12

VULIN: Srbija protiv "vojske Kosova" i ostaje neutralna!

Politika

VULIN: Srbija protiv "vojske Kosova" i ostaje neutralna!

Podeli vest

Srbija je vojno neutralna zemlja i zahvalna je na stavu Italije koja tu našu poziciju neutralnosti razume i prihvata, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom susreta sa svojom italijanskom koleginicom Elizatebom Trentom

On je ministarki Trenti zahvalio na ulozi italijanskih vojnika u misiji KFOR i na njihovom ponašanju u najtežim trenucima za srpski narod na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

- Da nije bilo hrabrosti italijanskih vojnika tokom martovskog pogroma 2004. godine, mi danas ne bismo imali neka od najsvetijih mesta u našoj pravoslavnoj crkvi. Zato sam veoma ohrabren što ste mi rekli da se italijanski kontingent u okviru KFOR-a na Kosovu i Metohiji neće umanjivati i da će Italija nastaviti da daje komandante KFOR-a - istakao je ministar Vulin.

On je dodao da predsednik Aleksandar Vučić, koji vodi pregovore sa predstavnicima Prištine, vodi hrabru i doslednu politiku. 

- To je politika traženja kompromisa, politika koja hoće da razume da na prostoru čitavog Balkana moraju vladati mir i stabilnost. Upravo zbog toga Srbija ne može da prihvati formiranje ''vojske Kosova'', jer smatra da formiranje bilo kakvih paravojnih snaga na prostoru Kosova i Metohije zapravo stvara nestabilnost, nemir, izazivaju opasnost, ne samo za Srbiju već za čitav region. Rezolucija 1244 jasno kaže da je jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije KFOR i još jednom bih zahvalio Italiji na njenom učešću i doprinosu u okviru KFOR-a - istakao je Vulin.

On je rekao da je ponosan na zajedničko učešće sa predstavnicima italijanske vojske u misiji UN u Libanu i veoma zadovoljan što smo zajedno u stanju da drugim narodima obezbedimo mir. 

- Radujem se nastavku naše saradnje - poručio je ministar Vulin i dodao da se nada i da će vojno-ekonomska saradnja Srbije i Italije biti bolja nego do sada i da će italijanska strana uvideti kako srpska vojna industrija ima mnogo toga da ponudi.

On je izrazio zadovoljstvo time što je jedna od prvih poseta u mandatu italijanske ministarke odbrane upravo poseta Beogradu.

- Veoma je važno da Srbija i Italija nastave sa tako dobrim odnosima kada je u pitanju saradnja ministarstva odbrane - dodao je Vulin.

Ministarka Trenta zahvalila je ministru Vulinu i vlastima u Srbiji na tome što cene ulogu Italije u Srbiji i na Balkanu.

- Moja poseta Srbiji je prva poseta jednog ministra iz nove italijanske vlade. Na sastancima koje sam danas imala sa predsednikom Vučićem i ministrom Vulinom istakla sam svesrdnu podršku Italije evropskom putu Srbije, a takođe i procesu važnih reformi koje se sprovode u okviru pristupnih pregovora. Takođe sam izrazila i našu podršku naporima predsednika Vučića da se dođe do kompromisnog rešenja sa Prištinom. Mi smo svesni da se dijalog, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije, vodi o složenim temama. Smatramo da obe strane treba da iskoriste sve svoje pregovaračke kapacitete i potencijale kako bi se definisao sporazum i dogovor bio postignut i kako bi se došlo do normalizacije odnosa - istakla je ministarka Trenta.

Kako je istakla, današnji razgovori sa ministrom Vulinom bili su o temama od zajedničkog interesa.

- To je spektar tema - od jačanja bilateralne saradnje, do zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama. Takođe smo razgovarali i o mogućnostima koje postoje, u smislu intenziviranja saradnje u oblasti odbrambene industrije - zaključila je ministarka odbrane Italije. ž

VULIN: Formiranje tzv. kosovske vojske ugrožava čitav region, Priština ovom odlukom destabiliše celu situaciju!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
paramonte

pre 5 godina

Srbija ne zeli rat i to bi svima trebalo da bude jasno.

mimi

pre 5 godina

Srbija je vojno neutralna zemlja i zahvalna je na stavu Italije koja tu našu poziciju neutralnosti razume i prihvata

paramonte

pre 5 godina

Srbija ce ostati vojno neutralna i to je svima jasno.

Vlada

pre 5 godina

Formiranje vojske tzv. Kosova je provociranje Srbije. Svakako da Srbija mora ostati vojno neutralna.

miki

pre 5 godina

Srbija ce nastaviti sa svojom politikom neutralnosti

Veljko

pre 5 godina

Naravno da smo protiv Kosovske vojske. To je nase.

zoran

pre 5 godina

Srbija je i dalje neutralna po pitanju isplate ratnih dnevnica rezervistima iz 1999.godine. Neutralna je i po pitanju nalaženja ubica poginulih gardista, neće da se zamera narko biznisu koji je tamo skladištio svoju robu. Više niko ne spominje smešnu priču da su se momci međusobno poubijali.

Anja

pre 5 godina

Treba pokazati zube i zaustaviti formiranje lazne vojske.

Zoka

pre 5 godina

Tako je Vuline, treba biti protiv ovih lazova i ostati neutralan.

Anna

pre 5 godina

Uvek neka ostane vojno neutralna, to je najbolje.

Biljana

pre 5 godina

Jaka i stabilna Srbija donela nam je mogucnost da imamo svoj stav i da ga jasno mozemo izneti pred svima.

Miroslav

pre 5 godina

Neka KFOR malo pokaze dela, a ne reci. Toliko pricaju o zastiti Srba, ali ne pokazuju uopste da su zainteresovani da stite

Goran

pre 5 godina

Ma treba stoki Bašibozuka staviti do znanja da možemo da razgovaramo na drugi način.

sasa

pre 5 godina

Treba se boriti na sve nacine da ne dodje do formiranja vojske Kosova,a Italijanskoj ministarki hvala na podrsci.

SasaRu

pre 5 godina

Prošla su vremena kada su šiptari bili američko "čedo" i uživali privilegije na štetu srpskog naroda, interes velikih sila nije sukob na KiM i regionu već stabilnost. To je Srbija dokazala i dokazaće svojom odlukom da se priključi EU uz vojnu neutralnost poštujući velike sile, kako SAD tako i Rusiju i Kinu.

Goran

pre 5 godina

То је наша политика коју народ подржава и неће се мењати!

Milanko Vitomir

pre 5 godina

Srbija neće nikada priznati nezavisnost KiM niti će dozvoliti da se formira vojska Kosova.

Biljana Đ

pre 5 godina

Naravno da Srbija neće dozvoliti formiranje vojske Kosova, jer ne postoji ni jedan međunarodni pravni akt da to Albanci mogu da urade.

Biljana Đ

pre 5 godina

Naravno da Srbija neće dozvoliti formiranje vojske Kosova, jer ne postoji ni jedan međunarodni pravni akt da to Albanci mogu da urade.

Bojan

pre 5 godina

Svako ko razmislja unapred i brine za bezbednost kako Srbije, tako i regiona, izjasnice se protiv vojske Kosova.

Gosa

pre 5 godina

Srbija bira vojnu neutralnost kako bi izbegla nesuglasice sa bilo kim, a Kosvo potencira stvaranje vojske iz dijametralno suprotnih razloga.

Nesa

pre 5 godina

Stav Srbije po oba ova pitanje je i vise nego jasan.

neo

pre 5 godina

Nikakava "vojska Kosova" ne dolazi obzir! Fantomska vojska,fantomske države,ima li kraja ovom cirkusu klovnova iz Prištine?

jasminajo

pre 5 godina

Diplomatskim metodama težiti i paralelno ukazivati na zagovaranje i huškanje kosovskih vlasti. Ne smemo nikako dopustiti formiranje kosovske vojske jer bi ubrzo nakon toga došlo i do prvih incidenata na granici na jugou Srbije.

Sasa

pre 5 godina

Ne dozvoliti formiranje vojske i odrzati vojnu neutralnost.

Dara

pre 5 godina

Imamo jasnu politiku koja daje uspehe i od toga necemo odustajati.

Ana

pre 5 godina

Srbija čvrsto stoji iza svojih stavova i postavljenih ciljeva.

maja

pre 5 godina

to su nasi stavovi i treba da im ostanemo dosledni.

Mia

pre 5 godina

Srbija ostaje vojno neutralna, nikad nece priznati nezavisnost Kosova i naravno da je protiv formiranja vojske Kosova jer to nece doneti nista dobro ni Srbiji ni Srbima na Kosovu.

Emina

pre 5 godina

Srbija je uvek bila i bice protiv onog sto nije u skladu sa zakonom pa tako i po pitanju ulaska lazne drzave u Interpol.

mima

pre 5 godina

Jasno je da obe strane treba da iskoriste sve svoje pregovaračke kapacitete i potencijale kako bi se nasao sporazum i bio postignut dogovor.Tako bi i došlo do normalizacije odnosa .

rade

pre 5 godina

Vojska te tvorevine kosovo je neprihvatljiva za Srbiju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija