• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.10.2018

12:07 >> 12:36

ÐORĐEVIĆ: Nulta tolerancija prema siromaštvu!

Politika

ÐORĐEVIĆ: Nulta tolerancija prema siromaštvu!

Podeli vest

Cilj uvođenja elektronske uprave, centralnog registra stanovništva i elektronskog sistema socijalnih karata je stvaranje snažnog mehanizma za sprovođenje vladine politike nulte tolerancije prema zloupotrebama i čvrste namera da osetljive kategorije dobiju zakonsku pomoć bez obzira da li krajnji korisnici znaju da na nju imaju pravo ili ne

 

To je danas izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević tokom drugog dana Ekonomskog samita Srbije, i istakao da Srbija danas ima novu političku, ekonomsku i socijalnu dimenziju razvoja.

- I pored izuzetnih rezultata koje je Srbija postigla, slede dalje reforme, pošto još nisu do kraja sprovedene suštinske reforme, kao što je sturkturna reforma javnih preduzeća i preispitivanje stvarane potrebne postojanja velikog brja državniih agencija i institucija uvedenih tokom prethodnog režima - ukazao je Ðorđević gvoreći na panelu o "Borbi protiv siromaštva i nejednakosti".

On je istakao da su se reformski procesi u Srbiji prethodnih decenija odvijali u nepredvidivim geopolitičkim promenama i ratovima, koje su stvorile veliki jaz između bogatih i siromašnih.

Početkom 21. veka politika u kojoj su se odvijali reformski procesi dovela je, kaže ministar, do uništvanja privrede, rekordne stope nezaposlenosti, rasta siromaštva, kriminala, korupcije, neuspešne privatizacije.

Ističe da i pored takvog stanja, Srbija danas ima rekordan pad nezaposlenosti, koji iznosi ispod 12 odsto, a taj procenat, kaže ministar, nastavlja da pada.

- Ravnopravnost i jednaki uslovi ključni su za napredak društva - ocenio je Ðorđević i dodao da je cilj vlade nulta tolerancija prema siromaštvu i svake vrste nejednakosti.

Danas je Srbija, ističe on, bolje mesto za život i investiranje, a tome je doprinela, navodi, bolja naplata poreza, štednja, fiskalna disciplina, stvaranje povoljnih uslova za investitore, otvaranje novih radnih mesta, pad nezaposlenosti, davanje koncesija putem javno-privatnog partnerstva.

Budućnost je, ističe Ðorđević, u edukaciji novih znanja, jer je, podvlači, obrazovana radna snaga najvažniji privredni resurst, te će država još više ulagati u inovativno preduzetništvo, a od velikih kompanija tražiti više pomoći za društvo.

- Nijedna odgovorna vlast ne želi da se njeni građani suočavaju sa egzisticionalnim problemima", podvukao je Ðorđević.

I pored toga što se, dodaje on, mnogi problem još uvek rešavaju, ekonomska privreda se konačno menja u korist Srbije, a to dokazuje, kaže, spoljnotrgovinski bilans Srbije koji sa većinom zemalja beleži suficit, dok je od 2006. do 2015. beležio deficit.

Zaključuje da razvijena Srbija ne treba da bude na privatizaciji, već na upravljačkom menadžmentu koji će privredu voditi u korist preduzeća, zaposlenih, njihovih vlansika, države, građana i celog društva, ali i na prilivima stranog kapitala i jačanja međunarodne pozicije nacionalne ekonomije.

Na dvodnevnom Ekonomskom samitu Srbije učestvuju ministri, visoki evropski zvaničnici, predstavnici privrede i javne uprave.

Organizator samita je TGI Group International, a medijski partner samita je novinska agencija Tanjug.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mackica

pre 5 godina

Ucinjeni su znacajni koraci u reformi privrede. Iz dana u dan postoji sve veca mogucnost za pronalazenje posla i poslovi su takodje bolje placeni. Stvoreni su uslovi za rad i normalan zivot od zarada

da

pre 5 godina

Pokazuje zemlja da su joj svi gradjani podjednako bitni i vazni.

Rile

pre 5 godina

Država radi na tome da se siromaštvo iskoreni

laki

pre 5 godina

Siromastvo se u Srbiji mora iskoreniti ,a to je jedan od ciljeva Vlade Srbije.

Maja

pre 5 godina

Srbija postaje tehnoloski sve naprednija, digitalizacija je veoma vazna, cime je i olaksano poslovananje.

Sezam

pre 5 godina

Siromaštvo ne treba da bude uzor našeg društva. Treba raditi na tome da se ono iskoreni, da bismo krenuli napred. Država može u tome, građanima sistemski da pomogne.

Ana

pre 5 godina

Đorđević je potpuno upravu, ima mnogo zloupotreba.

kiki

pre 5 godina

Naravno da ne zeli, svi zelimo da se stvari odvijaju kako treba i da zivimo normalno.

Rada

pre 5 godina

Ispravna odluka i dokaz da vlast misli na najsiromašnije i najosetljivije slojeve društva.

Mica

pre 5 godina

U Srbiji se smanjuje broj nezaposlenih, u prilog tome govore brojne fabrike koje su otvorene gde se zaposlio veliki broj ljudi.

Fica

pre 5 godina

Ravnopravnost i jednaki uslovi ključni su za napredak društva u celini.

Miki

pre 5 godina

Svakako da osetljiva kategorija stanovnistva bude obezbedjena.

GORAN

pre 5 godina

Ovo je veoma dobra ideja za Socijalnu kartu, vise se nece cekati u dugim redovima vec ce sve ici preko racunara.

joja

pre 5 godina

Srbija danas ima novu političku, ekonomsku i socijalnu dimenziju razvoja.

Dragan R

pre 5 godina

Raduje činjenica da je država odlučila da uvede red u socijalni sistem.

mara

pre 5 godina

Siromastvo je veoma smanjeno u Srbiju, za razliku od prethodnih godina.

Sanja

pre 5 godina

Prethodna vlast je unazadila ovu državu. Al sada se zahvaljujući Vučiću i sadašnjoj vladi oporavljamo i idemo napred

Mi

pre 5 godina

Jaz između siromašnih i bogatih treba da bude što manji. Ali država radi na tome i sve je manja nazaposlenot

Joli

pre 5 godina

Rad države na smanjenju nezaposlenisti, povećanju prihoda, govori da su svi građani podjednako bitni. Počinjemo normalno da živimo i da se radujemo boljem sutra.

Mrvica

pre 5 godina

Država radi na tome da siromaštvo iskoreni skroz i da naprvi od Srbije razvijenu zemlju.

Vladimir

pre 5 godina

Dobro je da se pomaže siromašnima,jer treba i mora se voditi računa o svakom građaninu Srbije.

Fodor

pre 5 godina

Rat siromaštvu to je strategija Srpske vlade.

Miroslav

pre 5 godina

Hvala vam sto sve gradjane stavljate i jedan kos. Ravnopravnost na prvom mestu!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17