• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.10.2018

22:36

DAČIĆ: Priština stalno traži alibi za neispunjavanje potpisanih sporazuma

Politika

DAČIĆ: Priština stalno traži alibi za neispunjavanje potpisanih sporazuma

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dacic kaže da Priština stalno traži alibi za neispunjavanje potpisanih sporazuma i dodaje da Kosovo ne želi da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala već da bi se pokazalo i dokazalo kao država

Poručuje da, dok je Rezolucija 1244 na snazi, nema nikakve vojske Kosova.

Dačić je za RTS rekao da je inicijativa za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga pokušaj nekih zapadnih zemalja da zadovolje pištinske vlasti.

Podsetio je na saopštenje Maje Kocijancic, portparolke visoke predstavnice EU, uz opasku da ona uvek prica sa stavom "koji osuduje sve strane ili poziva sve strane", ali dodaje da je danas jasno rekla da oni podržavaju transformaciju KBS-a, ali samo po ustavu.

- Ovo je suprotno ustavu. Prema tome, od toga nema ništa - rekao je Dačić.

Istice da su SAD prošli put bile žestoke u reakciji, a "sada su ih malo pustili zbog unutrašnje politicke scene".

Dačić kaže da se, otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno traži alibi da se on ne ispunjava.

- I to je ono što iritira. Dokle će više Albanci da budu tolerisani kao neko ko ne ispunjava ono što potpiše i kao oni koji izazivaju nestabilnost u regionu - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Govoreci o inicijativi da Kosovo uđe u Interpol, Dačić kaže da je to suluda situacija zato što Kosovo saraduje sa Interpolom preko Unmika.

- Kosovo neće u Interpol da bi sarađivalo u borbi protiv kriminala i terorizma. Kosovo hoce u Interpol da bi se pokazalo i dokazalo kao država. Zato i neće ući u Interpol - naveo je on.

Iskren odnos s Vučićem, ne igram dvostruke igre


Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić rekao je večeras da ne "igra dvostruke igre" i da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima iskren odnos.

- Često govore o tome da mi nismo stabilni politički partneri. Ponavljam - Vučić sa nama ima većinu, ne samo političku u smislu podrške u parlamentu, već ima podršku u narodu - takozvano narodno jedinstvo - rekao je Dačić u emisiji "Upitnik" na RTS. 

Napomenuo je da su postojali problemi u njegovim odnosima s Vučićem zbog pitanja gradonačelnika 2008, ali je istakao da je Vučića podržao na predsedničkim izborima i da "ne igra dvostruke igre". 

- Mi smo i prijatelji, a mislim da je to veoma važno za Srbiju - zaključio je Dačić.


Upitao je i šta će prištinskim vlastima vojska.

- Rezolucija 1244 govori o tome da je jedina oružana sila na KiM Kfor. Ona nije promenjena, nije ukinuta. Dok je ona na snazi, nema nikakve vojske Kosova - naveo je Dačić.


Dodaje i da se Srbima u BiH ne sviđa visoki predstavnik.

- Šta ce visoki predstavnik u BiH 25 godina posle rata? A ovde, na Kosovu, kažu treba da ode - rekao je Dačić govoreci o zahtevu za povlačenje Unmika.

Kaže da taj zahtev ne dolazi iz SAD nego iz Prištine.

- Velika je razlika kad govori neko iz Prištine i kada govori Niki Hejli. Ali mogu da govore koliko hoće - rekao je Dačić uz konstataciju da je Savet bezbednosti UN kolektivno telo i da, dok su Rusija i Kina u SB, to nikad neće proći.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao i na incidente kada Srbi dodu na groblja svojih predaka na KiM i na stalne pretnje i zveckanje oružjem.

Kada je reč o rešenju kosovskog pitanja, Dačić kaže da se dva predloga čuju u javnosti - jedan da Kosovo treba da bude nezavisna država i da Beograd treba da prizna Kosovo "ovako kako su oni sebe definisali kao državu", i drugi predlog, na osnovu Ustava Srbije, da je Kosovo autonomna pokrajina u sastavu Srbije.

- Ovo drugo neće Albanci, ovo prvo nećemo mi. Da li je moguće da to ostane zamrznuti konflikt? U slučaju Kipra su se složili da to ostane zamrznuti konflikt. Kipar je primljen u EU. U slučaju Srbije, Srbija neće moći da ide dalje sa zamrnutim oknfliktom ukoliko zaista želi da ide putem evropskih integracija - rekao je Dačić.

On navodi da nije evrofanatik i da govori o nacionalnim i državnim interesima Srbije.

- Šta je naš nacionalni i državni interes? Možemo li šta da dobijemo u ovom trenutku?, rekao je Dačić i dodao da je prvo potrebno prihvatiti da se razgovara o ideji razgraničenja, pa tek onda o modalitetima.

Dačić je poručio da treba tražiti predlog koji će prihvatiti i Srbi i Albanci.

- Inače postoji veliki rizik da ne dobijemo ništa. Da dođe do blickriga na severu i da se nakon toga Srbija stavi u poziciju da mora da interveniše ili da ne interveniše. Ako interveniše to je već sukob sa Kforom, odnosno NATO-om, a na to reakcija Srbije može biti da pozove Rusiju da pomogne. E pa znate šta, daleko odosmo u celom tom scenariju - rekao je Dačić.

On je istakao da je zato bolje da se ne priča o vojsci jer on ne može da prihvati da će se to pitanje rešavati na bojnom polju i veruje da je vreme za to prošlo.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija