• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. VASKOVIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

24.10.2018

19:47

BRUKA: EU OD 2021. SRBIJI PONOVO UVODI VIZE: U Briselu nam spremaju novo poniženje!

Politika

BRUKA: EU OD 2021. SRBIJI PONOVO UVODI VIZE: U Briselu nam spremaju novo poniženje!

Podeli vest

Evropska unija od 1. januara 2021. godine ponovo uvodi vize za građane Srbije i još 60 država koje nisu članice Unije!

Kako je objavljeno na sajtu Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), građani Srbije, iako imaju bezvizni režim sa EU, od januara 2021. godine moraće pre putovanja da izvade posebnu dozvolu i da plate sedam evra kako bi mogli da borave u zemljama EU najduže tri meseca. Taksu od sedam evra dužni su da plate svi građani stariji od 18 godina.

Gojković: jasni prioriteti

Spoljnopolitički prioritet Srbije je punopravno članstvo u EU. Naša zemlja zalaže se da procesi budu usklađeni sa željom da na međunarodnom planu unapređujemo saradnju s partnerima i prijateljskim zemljama

'Bezbednosni rizik'

Svaki građanin pre putovanja u neku od evropskih država moraće da popuni onlajn zahtev i ostavi lične, ali i podatke o zdravstvenom stanju (!?), eventualnoj kriminalnoj prošlosti i putovanjima u zemlje zahvaćene ratom, pa čak i istoriju zaposlenja i države EU u koje je ranije putovao. Kada dostavi sve ove podatke, građanin može da bude odbijen bez ikakvog obrazloženja ukoliko predstavlja "bezbednosni rizik". Nove dozvole za ulazak u EU važiće tri godine ili do isteka pasoša, a građani mogu da ostanu u zemlji EU najduže do 90 dana u periodu od 180 dana.

MILOGORCI RUŠE SRPSKU CRKVU NA RUMIJI: Amfilohiju i sveštenstvu SPC PRETE KRIVIČNIM PROGONOM!

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, upitana da prokomentariše ove navode, tvrdi da nije reč o uvođenju viza, već o 'najavi ulaska u prostor EU'.

- Kada takav propis zaživi, građani će elektronski, posredstvom veb-aplikacije, prijavljivati put u EU. Nije novost težnja da se članice EU obezbede od svake vrste zloupotrebe viznog režima. Ova mera neće biti diskriminacionog karaktera i nije uperena prema Srbiji, jer se među 60 država nalaze i neke od najrazvijenijih zemalja sveta poput Australije, Novog Zelanda, Kanade, Japana, SAD i mnogih drugih država čiji građani uživaju slobodu kretanja u okvirima Evropske unije - podvlači Joksimovićeva.

UDARAJU MUČKI! FRANCUSKA, SAD I BRITANIJA u SB UN miniraju raspravu O VOJSCI KOSOVA: I oni su kao naši istorijski saveznici!

Na drugoj strani, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da je u evropskim institucijama zavladala panika od priliva imigranata.

Na udaru 61 država!

Čak 61 Država čiji je će građani morati da traže posebne vize nalazi se na spisku ETIAS

- Umesto da rešavaju probleme bivših kolonija, koje su ekonomski uništene, i da ohrabre te ljude da ostanu u svojim državama, oni pokušavaju da zatvore granice. Ovo je i način da pritiskaju države koje nisu članice Evropske unije. A prikupljanje ličnih podataka je nedopustivo s obzirom na to da Brisel stalno naglašava poštovanje lične slobode i demokratskih vrednosti - ističe Jovanović.

Kontrola granica

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da EU uvodi sistem sličan američkom i sprovodi radikalne mere kontrole migracijskih tokova.

(VIDEO) NATO ČITAJ I UČI! RATNI DNEVNIK GENERALA PAVKOVIĆA JE KAPITALNO DELO bez koga se neće moći pisati istorija!

- Evropa strahuje od migracija, ali ne samo azilanata i migranata već i radne snage. Ovako pokušavaju da štite sopstvene građane i interese. Ovaj vizni sistem podrazumeva strogu kontrolu granica. To može da bude dobra zaštita od terorizma jer se sve proverama preko elektronskog servisa, ali ovo nikako nije dobro za strance koji žele da žive i rade u EU! Inače, evropski izbori se održavaju naredne godine i dalji koraci zavisiće od nove administracije... - zaključuje Deđanski.

Neke od država na spisku ETIAS

 Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Australija, Kanada, Izrael, Japan, Monako, SAD

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 5 godina

Lako mi je za Vizu...ali JA nemam, za putne troskove...! Zato...OSTAJTE OVDJE...Tamo nas ionako niko ne voli...Zasto idemo gde nas niko ne voli...

Stojan

pre 5 godina

Zauzvrat propustajte migrante i one sto prodaju ono sto i Siptari. Neka se dobro nasladi EU.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija