• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

31.10.2018

21:20

ŠIPTARI PRAVE VOJSKU NE SAMO ZA OSVAJANJE SEVERA, njihove i namere  NATO SU MNOGO OPASNIJE!

Politika

ŠIPTARI PRAVE VOJSKU NE SAMO ZA OSVAJANJE SEVERA, njihove i namere NATO SU MNOGO OPASNIJE!

Podeli vest

Prihvatajući mogućnost formiranja vojske Kosova, Kfor minimizira svoju ulogu i to se može smatrati kao priprema za postepeno izvlačenje sa Kosova, smatra Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji

Kosovska vlada je, kako se i očekivalo, pokrenula takozvani plan B za formiranje vojske Kosova, čime je izbegnuta izmena Ustava za koju je neophodan i glas Srba. 

 U tom kontekstu, postojeće kosovske bezbednosne snage, koje već postoje i koje su opremljene kao vojna sila, samo bi promenile svoju namenu, ali ne i ime. No, to svejedno znači da bi Kosovo dobilo svoju vojsku koja po svim analizama neće doneti ništa dobro ne samo Srbiji, nego i celom regionu.

Pitanje koje najviše brine, ne samo Srbe na Kosovu i Srbiju, jeste koja će biti uloga Kfora, međunarodne misije NATO, koja je od 1999. godine po Rezoluciji 1244 jedina vojna sila koja može da operiše na Kosovu.

NJIMA NEMA POMOĆI! U JASENOVCU SU POBIJENE USTAŠE, A NE SRBI! HEBRANG: Hrvatska je žrtva fantomske laži o Jasenovcu!

Neke naznake da bi formiranje vojske Kosova moglo da utiče na broj pripadnika Kfora, to jest na njegovo smanjenje, na Kosovu su se već čule nekoliko puta i to iz struktura NATO.

Ljuban Karan, potpukovnik KOS-a u penziji, smatra da bi boravak međunarodne vojne misije na Kosovu izgubio smisao ako bi se zaista formirala vojska Kosova. Naš sagovornik odbacuje mogućnost da vojska Kosova preuzme zadatke KFOR: 

- To jednostavno nije moguće jer SB UN ne može takvu odluku da donese zbog Rusije i Kine -  navodi Karan.

S obzirom da bi 28. novembra mogla da bude promovisana kosovska vojska, kako je za Sputnjik otkrio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Karanu je neobično da Kfor, kao vojna međunarodna misija, to prihvata, pa čak i forsira to na terenu gde je ta ista misija zadužena za bezbednost. 

- Samim tim što prihvataju mogućnost formiranja ovakve vojske oni minimiziraju svoju ulogu. To se može smatrati kao priprema za postepeno izvlačenje sa Kosova, jer Kfor ima ulogu stabilizacije Kosova. A formiranje vojske Kosova je u ulozi destabilizacije - objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, nas bi trebalo mnogo više da brine dilema da li Kosovo želi da stvori vojnu formaciju koja bi mogla da zauzme sever Kosova, što je ozbiljan problem.

(VIDEO) GENERAL MLADIĆ NAREDNIH DANA STIŽE U SRBIJU, NATO NA NOGAMA! Otkriće gde se krio, kako je i gde uhapšen, KO GA JE IZDAO...

- Svi znamo zbog čega se vojska formira, a to je da bi mogli da okupiraju sever Kosova gde su važni strateški objekti i institucije na Kosovu. Sugeriše se i da bi mogla da se desi neka akcija sa ciljem potpunog etničkog čišćenja ovog dela Kosova, ako ne bude moguće postići dogovor sa Srbijom - napominje potpukovnik KOS u penziji.

Foto: Beta/Reuters/Fotoilustracija

S druge strane, naš sagovornik ne misli da NATO želi da napusti ovaj region posebno što prave još jednu bazu u Makedoniji, ali je uveren da NATO, prepuštajući Prištini da formira vojsku, u stvari želi da pritisne Beograd i u Srbiji stvori krizu kao u Makedoniji. 

Planirano je da vojska Kosova ima 8.000 vojnika, od kojih bi 3.000 bilo u rezervnom sastavu.

Izdvojeni budžet za nadležno ministarstvo je više od 50 miliona evra, a u tu svrhu bi svake godine bilo izdvajano po dodatnih pet miliona. Glavna razlika između sadašnjih KBS i tih formacija posle usvajanja zakona o transformaciji u oružanu snagu jeste u tome što bi one imale funkciju "odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", dakle funkcije zaštite granica, reagovanja u slučaju vanrednog stanja, podizanja vojne gotovosti, itd.

KBS koje sada postoje nemaju takve ingerencije i one su do sada imale samo zaduženja u slučaju prirodnih i elementarnih katastrofa


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Laza

pre 5 godina

Jasno je da prvo žele nasilno da otmu sever ali im to nećemo dozvoliti ovo stvaranje vojske je pretnja miru.

ante

pre 5 godina

Amerikanci i siptari igraju opasne ratne igre koje mogu izmaci kontroli.Rusi to nece gledati skrstenih ruku.

Marcco

pre 5 godina

Ja mislim da hoće. Da delimo granicu sa Rusijom, možda bi nešto i preduzeli ali između nas i Rusije ima tri država, i sve tri su NATO države. Pravolinijski, razdaljina između nas i granice Rusije je ista kao i između nas i Amsterdama, a razdaljina Moskva-Beograd je jednaka razdaljini Madrid-Beograd. Ali izgleda da je mnogima geografija ne samo slaba strana nego totalno nepoznata nauka.

mimi

pre 5 godina

Samim tim što prihvataju mogućnost formiranja ovakve vojske oni minimiziraju svoju ulogu

Maja

pre 5 godina

Kada se sagledaju svi aspekti demografski u nared 30 godina ce nas pojesti, bolje je da mi njih malo preko prokletija.

Sanja

pre 5 godina

Mnogo je dopušteno Albancima. Amerikanci i druge velike sile ne bi smele da dozvole da oni rade šta hoće. Formiranje vojske Kosova bi donelo nestabilnost a ceo region

peca

pre 5 godina

Mogli smo pretpostaviti da neće stati na ovome i da se stvar komplikuje

Queen038

pre 5 godina

Sramno je i nazvati vojskom OVK zločince u uniformi!

Goran

pre 5 godina

Свакако! Њих припремају да одраде освајање Балкана за НАТО и странце! То им је свима циљ!

Dusa

pre 5 godina

Ako su im namere jos opasnije.Ne smemo im dozvoliti formiranje vojske.

minja

pre 5 godina

Albanci mic po mic i polako hoće vojsku,nezavisnost Kosova,sve uz pomoć stranih sila im ide od ruke. a Srbe provociraju,hoce da nas pobiju kao i naseg predsednika ,haos ,jer smo mi za mirno resenje kompromisom.

Tijana

pre 5 godina

Ovo je nastavak bombardovanja Srbije preko pomoci Albancima.

Marko Lučić

pre 5 godina

Nadam se da će međunarodna zajednica konačno shvatiti kakva je to opasnost formiranje vojske Kosova i da će to sprečiti.

maja

pre 5 godina

Ta vojska nesluži ničemu nego samo da poplaši i protera ono malo Srba što je ostalo na KiM. To zapad zna i podržava, da bi usporio napredak i razvoj Srbije koja je u ekspanziji od dolaska Vučića na vlast.

ceca

pre 5 godina

navikli da provociraju,prete,ucenjuju,terorišu nedužni srpski narod

ana

pre 5 godina

Naravno da Nato ima skrivene namere, zato toliko i podrzavaju Albaniju.

Zoran Alimpic

pre 5 godina

Namera Albanaca sa Kosova su jasne i oni to javno iznose, opasne su njihove namere i ne doprinose miru na Balkanu. Formiranje tzv vojske se mora spreciti po svaku cenu.

Mija

pre 5 godina

Siptari imaju podrsku NATO ali i Srbija ima podrsku Rusije.

Dehan

pre 5 godina

Ne smemo dozvoliti da se formira vojska KOsova

Dehan

pre 5 godina

Ovo ne moze da donese nista dobro igraju opasnu igru

Bojan

pre 5 godina

I KFOR postajje svestan opasnosti i ozbiljnosti situaciji, zato i sprema beg.

stefan

pre 5 godina

Lako je jedinicama KFOR-a, one mogu lagano da se izvuku sa Kosova i vrate u svoje krajeve, a sta je sa nama? Gde mi da odemo pred naletom Siptara?

crnooka

pre 5 godina

cekajte odakle ovim ljudima ovolika m...a.....sve ove teroriste sada svete u zatvor

velizar Kastratović

pre 5 godina

Valjda će se zapad osvestiti i videti težnje Albanaca o stvaranju velike Albanije!

bibica

pre 5 godina

Te cinjenice pokazuju koliko je Evropa u opasnosti ,a da toga nije ni svesna.

Natasa

pre 5 godina

Formiranje vojske Kosova je opasnost ne samo za Srbiju,vec i za citav region.

arsa

pre 5 godina

Ne iznenadjuje mene ovo sto rade siptari po direktivi NATO i zapada pre svega Amerike.Cak me ne iznenadjuje ni blaga reakcija Srbije.Iznenadjuje me da to cutke posmatra Rusija i Kina, jer se ovde pre svega radi o prelamanju interesa velikih sila nego interesa Srbije i nekih siptara

Dejan

pre 5 godina

Kakva je uloga KFOR-a ako se formira vojska Kosova....

Zivko

pre 5 godina

EU bi trebala da spreci formiranje kosovke vojske.

tale

pre 5 godina

Vojska Kosova će se formirari, KFOR će se povući, a onda neka je Bog u pomoći Srbima

Kole

pre 5 godina

Kao prvo šiptare možemo razjuriti samo da upalimo motore na tenkovima, a nato ne sme intervenisati, jer će to značiti treći svetski rat.

Mirko

pre 5 godina

Kosovo je Srbija, celo Kosovo! Srpska svetinja se ne prodaje.

Stamenko

pre 5 godina

Ovakve namere šiptara sa Kosova će destabilizovati ceo region.

pomorandža

pre 5 godina

"Samim tim što prihvataju mogućnost formiranja ovakve vojske oni minimiziraju svoju ulogu. To se može smatrati kao priprema za postepeno izvlačenje sa Kosova, jer Kfor ima ulogu stabilizacije Kosova. A formiranje vojske Kosova je u ulozi destabilizacije". Ovim je sve rečeno.

Sofija Kovacevic

pre 5 godina

Formiranje tzv.vojske je planirano u kuhinjama CIA i MI-6.Oni rade sve kako im se kaze i ispunjavaju njuihove prljave planove da destabilizaciju Balkana.

mia

pre 5 godina

Oni su i nastali od mafije i terorista i neće se zaustaviti....pa kako ..ideja "Velika Albanija" još živi....

ere

pre 5 godina

NATO im je dao dozvolu da formiraju vojsku, i naravno da znaju da sa tim izazivaju rat do istrebljenj Srba sa Kosova....

Jelena

pre 5 godina

Taj skup terorista i zlocinaca sprema samo destabilnost i sukobe. Treba ostati stalozen.

Petar

pre 5 godina

Ne znam koji je interes Amerikanaca da podržavaju ove Albance da se tako bahato i kretenski ponašaju.?! Moramo ih zaustaviti!

JECA

pre 5 godina

Treba ostati stalozen i ne reagovati na provokacije,a ako dodje do narusavanja bezbednosti Srba na KiM odreagovati na pravi nacin.

Bobsy

pre 5 godina

Srbi to znaju odavno, a Evropa treba da se zabrine.

Gujarat

pre 5 godina

Hahahaha cuo Sam da Oce I vojvodinu da osvoje Ali taci garantuje da nece biti siptarska da ce je vratiti madjarskoj drzavi od Koje Srb vojvodinu 1918 OTE

Vladislav

pre 5 godina

Ne radi se tu o fomiranju vojske kosova. Amerika formira novi ISIS koji ce biti mnogo blizi Evropi. Amerika ne zeli jaku evropu. Rusija je samo paravan iza kojeg se kriju prave namere Amerike. Skrecu paznju evropljana sa svojih otrcanih pravih namera. I ne treba zaboraviti da je i sam Nostradamus za Francuze rekao da ce na kraju biti izdajice.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija