• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. DAKIĆ

01.11.2018

21:30

VUKU JEREMIĆU KINESKI"FANTOMI" UPLATILI 4. 499. 903 DOLARA: Da li je ove milione dao Patrik Ho, koji je UHAPŠEN ZBOG KORUPCIJE U SAD?!

Politika

VUKU JEREMIĆU KINESKI"FANTOMI" UPLATILI 4. 499. 903 DOLARA: Da li je ove milione dao Patrik Ho, koji je UHAPŠEN ZBOG KORUPCIJE U SAD?!

Podeli vest

Vuk Jeremić od 19. avgusta 2015. do 10. oktobra 2017. u tri gotovo identične uplate od fantomskih firmi iz Hongkonga i Šangaja dobio pravo bogatstvo

Lider Narodne stranke i najbliži saradnik tajkuna Dragana Đilasa Vuk Jeremić dobio je tačno 4.499.903 dolara od fantomskih firmi iz Hongkonga i Šangaja!

Kako pokazuje dokumentacija do koje je Informer došao, tri gotovo identične milionske uplate legle su na račun Jeremićeve nevladine organizacije CIRSD u periodu od avgusta 2015. do oktobra 2017. godine.

Povezane firme?!

Sumnjive donacije

Istraživanja su potvrdila da je reč o povezanim pravnim licima iza kojih verovatno stoiji Ho

Marko Matić, "Antidot"

Konkretno, Jeremić je 19. avgusta 2015. od kompanije 'Stejt enerdži Hongkong limited', registrovane u Šangaju, dobio 1.499.945 dolara. Od iste firme 15. juna 2016. godine dobija gotovo identičan iznos od 1.499.985 dolara. Na kraju, 10. oktobra 2017. na račun njegovog CIRSD-a leže uplata od 1.499.973 dolara, tada od kompanije 'Nordern internešenel kapital', registrovane u Hongkongu. U dokumentaciji do koje smo došli nigde se ne navodi svrha ovih uplata, odnosno za šta su tačno Jeremiću uplaćeni silni milioni.

Suđenje Hou počinje u ponedeljak

Foto: Informer

Jeremićevom saradniku i bivšem šefu diplomatije Hongkoga suđenje počinje u ponedeljak 5. novembra!
On se optužnicom u SAD, između ostalog, tereti za davanje mita i korupciju. Iako je više puta nudio kauciju, nije mu dozvoljeno da se brani sa slobode.

Ono što je posebno sumnjivo jeste da se u bazama poslovnih podataka o pomenutim firmama iz Hongkonga i Šangaja može naći veoma malo podataka, jedino se navodi da se one navodno bave energetikom. Simptomatično je, dalje, da je zbog poslovanja i malverzacija upravo u energetskom sektoru i upravo u Hongkongu i Šangaju krajem prošle godine uhapšen Jeremićev bliski saradnik i finansijer, bivši ministar unutrašnjih poslova Hongkonga Patrik Ho (vidite okvir). To navodi na sasvim logično pitanje da li je ovih 4,49 miliona Jeremić dobio upravo od Hoa i firmi povezanih s njim?!

Izvor Informera koji se godinama bavi istraživanjem finansijskog kriminala kaže da je sve više informacija koje Jeremića i njegove milione povezuju s pohapšenim biznismenima i političarima.

7,9

MILIONA DOLARA DOBIO JE JEREMIĆEV CIRSD ZA SUMNJIVE POSLOVE

- Informacije koje su nam dostupne povezuju Jeremića i Hoa, koji je u SAD uhapšen upravo zbog pranja para i nuđenja mita u energetskom sektoru. Više je nego verovatno da kraci te razgranate finansijske hobotnice idu od Hoa ka Jeremiću, jer sve deluje kao dobro razrađena biznis šema iza koje stoje isti ljudi... - navodi naš sagovornik.

Lopov svetskih razmera

Sam Jeremić uporno odbija da odgovori za koje je tačno usluge i od koga tačno dobio ove silne milione. On je i juče odbijao pozive i poruke novinara Informera.

DA LI JE OVE MILIONE UPLATIO PATRIK HO, KOJI JE UHAPŠEN ZBOG KORUPCIJE U SAD?!

Marko Matić iz antikorupcijske mreže "Antidot" veruje da ove uplate Jeremićevoj organizaciji potiču iz istog izvora i da su deo njegovih aranžmana sa Patrikom Hoom.

- Iako su te uplate dolazile od nekoliko različitih firmi i fondacija, istraživanja novinara iz Hongkonga potvrdila su da je reč o povezanim pravnim licima iza kojih stoje isti vlasnici, isti rukovodioci i isti zakonski zastupnici. To što Jeremić još nije objasnio za koje tačno usluge mu je isplaćen taj novac budi sumnju da je reč o fingiranim poslovima iza kojih se kriju neke zakonom nedozvoljene aktivnosti, što bi trebalo da postane predmet sveobuhvatne međunarodne istrage, u koju bi bile uključene Srbija, Kina i SAD - naglašava Matić.

Činjenice


* 19. avgusta 2015. Jeremić dobija 1.499.945 dolara od 'Stejt enerdži HK limited'
* 15. juna 2016. lider Narodne stranke dobija 1.499.985 dolara od 'Stejt enerdži HK limited'
* 10. oktobra 2017. CIRSD dobija 1.499. 973 dolara od 'Nordern internešenel kapital HK'

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov kaže da je Jeremić "po svemu sudeći lopov svetskih razmera".

- Uveren sam da građani Srbije ne mogu ni da zamisle u kakvim je sve poslovima Vuk Jeremić i tek će imati prilike da se uvere da se radi o lopuži svetskih razmera. Ipak, u odnosu na Đilasa, koji je za samo pet godina vlasti uspeo da prigrabi imovinu od 25 miliona evra, i ovakav Jeremić je početnik. Kada tom društvu pridružite i Miškovića, možete samo da zamislite kako bi ta ekipa opajala Srbiju samo kad bi opet došla u priliku - poručuje Jovanov.

 

 

IMAMO DOKAZ! VUK JEREMIĆ OD KATARA DOBIO ČAK 320.000 DOLARA: Ukupno mu na račune UPLAĆENO 7,9 MILIONA DOLARA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
branko1

pre 5 godina

Sada čekamo da se I organi vlasti,policija I tužilaštvo oglase.Pitam se samo koliko će mo čekati na reakciju tih organa I na koji način će započeti istragu.Ako čekamo I odugovlačimo pitanje je ZAŠTO

VLAJS

pre 5 godina

Kad su ovoliko teski ovi u opoziciji, kolko li su teski ovi na vlasti?

Marcco

pre 5 godina

A šta se vas tiču "sumljivi" poslovi na relaciji Kina-SAD. Jel treba da vam se crta kakvi su to poslovi?

Branko

pre 5 godina

" A STA SE VAS TICE JEREMIC, ON JE KRIMINALAC I SRPSKI DRZAVLJAN PREMA TOME ODGOVARA ZAKONIMA SRBIJE " !!!!????? " ZASTO VI HRVATI OPTUZUJETE DRZAVLJANE SRBIJE, STA ONI IMAJU SA HR " !!!!????? " MISLIM DA STE VI JAKO PAMETNI I IMATE KOMSICA U BIH PA SE NATEZITE KO KOGA ZA*EBE" !!!!????

Petar

pre 5 godina

Verovatno je njegov uhapšeni prijatelj. Nisu oni slučajno saradnici!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17