• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

03.11.2018

14:23

HAOS U TRIBUNALU! Rat sudija blokirao PRESUDU KARADŽIĆU - ILI SU POTPUNO NESPOSOBNI ILI RADE U NEČIJEM INTERESU!

Politika

HAOS U TRIBUNALU! Rat sudija blokirao PRESUDU KARADŽIĆU - ILI SU POTPUNO NESPOSOBNI ILI RADE U NEČIJEM INTERESU!

Podeli vest

Predsednik mehanizma blokirao žalbeni postupak bivšem predsedniku Republike Srpske. Proces u Hagu u zastoju zbog sukoba sudija Merona i Antonetija

Proces bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću praktično je blokiran u Hagu. Predsednik suda Teodor Meron svojski se potrudio da napravi haos, pa tako Karadžić trenutno ima dva žalbena veća koja treba da mu donesu pravosnažnu presudu.

Jedno žalbeno veće postavio je upravo Meron, kršeći propise Mehanizma u Hagu. Sa druge strane, sudija Žan-Klod Antoneti iz tog veća je, zbog pristrasnosti, izuzeo dvojicu sudija - Vilijama Sekulea i Teodora Merona. On je ukazao da Meron, iako je predsednik suda, ne može više da postupa u Karadžićevom procesu, pa ni da postavi za svoju zamenu sudiju Iva Nelsona Rosa.

A Praljku je cijanid "pao s neba"?

Foto: Tanjug

Holandsko tužilaštvo nije uspelo da u istrazi o samoubistvu hrvatskog generala Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala utvrdi kako je uneo otrov u sud. Konstatovano je da je popio cijanid rastvoren u vodi, ali da posedovanje te supstance po holandskom zakonu nije kažnjivo. Naveli su i da se ne može isključiti da je Praljak otrov posedovao duže vreme i da se cijanid u suvom obliku može čuvati dugo.

Međutim, Meron je postavio novo ad hok sudsko veće, koje je odbilo zahteve odbrane o izuzeću, koje je Antoneti prihvatio. Pokušava da spreči Antonetija da sprovede zakon, pa je doveo Karadžićevo suđenje do rascepa, jer su sada Sekule i Rosa u jednom kraku postupka članovi Žalbenog veća, a u drugom kraku su izuzeti.

SKANDAL U SARAJEVU! Migranti se uselili u stan Radovana Karadzića, NIKO PRSTOM DA MRDNE!

Ni Karadžićev branilac Goran Petronijević ne zna ko će doneti pravosnažnu presudu.

- Antoneti je potpuno u pravu - smatra Petronijević. - Meron je neobjektivan i kao takav ne može da postavlja sudiju, jer postoji sumnja da li će i taj sudija biti objektivan ili namešten da sudi po nalozima. Čim se povukao, i sam je priznao da nije objektivan.

Petronijević ukazuje da su Meronovi potezi u sudu borba za ostvarivanje nečijih interesa:

- Po tome kako se grčevito bori, javlja se ozbiljna sumnja da je nekome obećao da će na suđenju da našteti Karadžiću. Izazvao je ovu krizu i blokadu postupka samo da bi onemogućio da se koliko-toliko sprovede - pravda. Napravio je pat-poziciju, jer se ne zna ko odlučuje, iako njegovo veće nema nadležnosti da odlučuje o zahtevu za izuzeće, koji smo uputili njegovom zameniku Antonetiju. Stvorio je haos u sudu i mislim da treba pozvati Savet bezbednosti, koji je osnivač tribunala, da se umeša. Meron radi šta god hoće, mimo svih pravnih normi. Potpuno je uzurpirao pravo.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija