• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

04.11.2018

15:14

(VIDEO) PUTIN URUČIO BIKOVIĆU DRŽAVNU NAGRADU! Veliko priznanje za našeg glumca

Politika

(VIDEO) PUTIN URUČIO BIKOVIĆU DRŽAVNU NAGRADU! Veliko priznanje za našeg glumca

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je srpskom glumcu Milošu Bikoviću rusku državnu nagradu Medalju Puškina

Nagrada je uručena na svečanom prijemu, organizovanom povodom Dana narodnog jedinstva, u Velikom kremaljskom dvorcu.

Medalja Puškina ustanovljena je 1999. godine i dodeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnostii umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa, za zbližavanje kultura i nacija.

Biković se na ruskom jeziku zahvalio predsedniku Putinu i čestitao Dan narodnog jedinstva.

Foto: printscreen youtube

 

Putin na ovaj praznik tradicionalno uručuje priznanja za doprinos u jačanju jedinstva ruske nacije, a nagrade dobijaju i strani državljani za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i međusobnog razumevanja među narodima, očuvanju i promociji ruskog jezika u inostranstvu.

Na ovogodišnjoj svečanosti biće dodeljeno ukupno 11 nagrada, pet Ordena prijateljstva i šest Medalja Puškina. 

Sa prostora Balkana ove godine je Ordenom prijateljstva odlikovan i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Ceremonija dodele nagrada održava se u Andrejevskoj sali Kremaljskog dvorca, a svečanosti prisustvuju brojne zvanice iz društveno-političkog, kulturnog, naučnog i religijskog života Rusije i inostranstva.

Dan narodnog jedinstva obeležava se 4. novembra od 2005. godine. Ovaj datum praznuje se kao pomen na događaje iz 1612. godine, kada su ustanici predvođeni Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. Istorijski ovaj praznik je povezan sa krajem smutnih vremena u Rusiji u 17. veku. 

Putin je u svom obraćanju istakao da za Rusiju visoki ideali patriotizma imaju posebnu vrednost, na njima je, kako je dodao, zasnovana nepobediva snaga ruskog naroda, koja je više puta iznenađivala i oduševljavala svet.

Osećaj patriotizma je važan deo opštenacionalne kulture, srž našeg genetskog sećanja- naglasio je ruski predsednik.

Putin je istakao da Dan narodnog jedinstva ima pre svega istorijski, moralni i duhovni značaj.

- On označava vernost otadžbini, spremnost na zaštitu, na rad na njenom prosperitetu - rekao je Putin.  

Pogledajte na snimku od 16. minuta:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lazni bot

pre 5 godina

Pa kako zar nije šizoje vec dobio orden,pa ovo je nepravda zakazuj konferenciju za stampu pod hitno.

slađa

pre 5 godina

Srećan praznik Ruskoj Federaciji i čestitke dobitnicima nagrada. Miloš Biković je osvetlao obraz i ime Srbije i svoj, kao vredan radnik u kulturnoj delatnosti. Čestitke i Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba.

Marcco

pre 5 godina

Ako nekome do sada nije jasno, Rusi nastupaju sa pozicije Panslavizma....

Dejo

pre 5 godina

Dragi brate Putine svaka ti cast sto si dodijelio priznaje Srpskom glumcu ,dragi brate Putine jos jacu napravi Rusku vojsku i na Krimu vojnu veliku bazu ,dragi brate Putine unisti albace na Kosovu i Metohiji totalno a napravi posle toga dvije velike vojne baze u Srbiji a jedna u Republici Srpskoj Banja Luka

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija