• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.11.2018

12:02

DAČIĆ NEMA DILEMU: Bolje da se nisu prijavili za Interpol - DOŽIVEĆE DEBAKL!

Politika

DAČIĆ NEMA DILEMU: Bolje da se nisu prijavili za Interpol - DOŽIVEĆE DEBAKL!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je gotovo siguran da Kosovo neće uspeti da postane član Interpola bez obzira na velike pritiske i poručio da je bolje da se nisu prijavili, jer će, kako kaže, doživeti debakl

 

- Pritisci su izuzetno snažni i jaki uz veliku podršku zapadnih i islamskih zemalja - kaže on za Tanjug i navodi da Albanci, čak ispituju mogućnost da se delegacijama koje nemaju para, plate i putne troškove i boravak u Dubaiju i ,kako on kaže, "ko zna šta još” .

Dačić je podsetio da je Kosovo, kako bi dobilo glasove u Interpolu, odvojilo i sredstva iz budžeta za lobiranje, odnosno, kako kaže, za korupciju, međutim, ocenjuje da je to “prazna puška” i da će se na samom glasanju videti koliku će podršku dobiti.

- S obzirom da oni stalno pričaju, da su laži ovo što radim vezano za povlačenje priznanja, videće se na glasanju koliko imaju glasova. Prema tome, bolje da se nisu ni prijavili za članstvo jer će ovo biti debakl - rekao je Dačić Tanjugu.

Na pitanje koliko članice izvršnog Komiteta Interpola uopšte interesuje to što Kosovo ne ispunjava uslove da postane član, Dačić kaže da “njima nije problem da prekrše Statut kao što se to već dešavalo u slučajevima kada žele da ostvare svoje ciljeve”

- Neke zapadne zemlje pošalju svim članicama Interpola dopis da treba da se glasa za Kosovo, a onda se neko žali zašto mi lobiramo da neko ne priznaje Kosovo. To su cinične primedbe, ali očigledno im to smeta, a smeta im zato što to očigledno nisu laži - rekao je Dačić.

Za razliku od Intepola gde pojedine zemlje kojima to do kraja nije baš jasno mogu da poveruju u argumente Kosova da je reč o policijskoj saradnji, za UNESCO to nije tako, a prema Dačićevoj oceni, za njih će pokušaj članstva u tu organizcuju biti još teži.

- Tu smo još pre tri godine kada je bila mnogo teža situacija uspeli da sprečimo njihov ulazak u UNESCO i sada bih im preporučio da to ne pokušavaju.

Srbija se, ističe Dačić, ozbiljno organizovala i dok se ne reši pitanje Kosova i ne postigne dogovor u dijalogu, mislim da nemaju šanse da uđu u tako značajne međunarodne organizacije kao što UNESCO, Interpol, UN ili OEBS.

On je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova i MUP-u čija je to izvorna nadležnost pomaže u borbi da se spreči članstvo Kosova u Interpolu.

Kako navodi, jasno je da Kosovo ne želi da postane član Interpolada bi povećalo saradnju u borbi protiv kriminala, već da bi time dali “još jednu kockicu za zaokruživanje njihove nezavisnosti”.

- Zbog svega toga to je politizacija Interpola i mi smo žestoko protiv toga - istakao je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
EU

pre 5 godina

Kad su bili u UN ti si im se rugao da su po ćoškovima a oni dogovorili stvaranje vojske Republike Kosova a sada ako ih ne prime dogovoriće-daće im nešto drugo da ih smire jer oni tu ne mogu NIŠTA da izgube a ti baš SVE?

Boris

pre 5 godina

Dokle to prepucavanje u vetar znase se ko je koliko pokrao za kratko vreme ali sta ucini ta svemocna policija i sudstvo. Ama bas nista .Sve vreme na tv u tralala trla baba lan. Sve se zna ali niko da dirne osinje gnezdo. Zasto? Odgovorite Vi.

slađa

pre 5 godina

Samo nastavi Dačiću. I Karla Del Ponte je danas lepo definisala državu kandidata za Intepol, možda u pravi čas, kakva je to nakaza od države, koliko problema generiše, samim tim što glavni zločinci i njihovi zločini nisu na vreme osuđeni, a deo međunarodne zajednice je prerano priznao tzv, nezavisnost. Da ne nabrajamo narko mafiju, islamiste i sve ostalo. Zato se Briselu i žuri da napravi najveću podvalu u istoriji i Srbija prihvati nešto što nijedna država na svetu ne bi.

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija