• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

05.11.2018

16:24

(FOTO) OBRAĆANJE ALEKSANDRA VUČIĆA I SEBASTIJANA KURCA: Moramo da pronađemo rešenje za Srbe i Albance na KiM!

Politika

(FOTO) OBRAĆANJE ALEKSANDRA VUČIĆA I SEBASTIJANA KURCA: Moramo da pronađemo rešenje za Srbe i Albance na KiM!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a glavne teme razgovora bile su bilateralni odnosi, dijalog Beograda i Prištine, kao i približavanje EU, kojom Austrija predsedava do kraja godine

 

Nakon sastanka u četiri oka, predsednik Vučić i kancelar Kurc obratili su se novinarima. Tok konferencije za medije možete pratiti na Informer.rs:

- Naša saradnja je dobra na političkom nivou, još bolja na ekonomskom nivou. Molio sam kancelara Kurca da nam pomogne oko našeg "evropskog puta". Razgovarali smo o situaciji u regionu, uvek to činimo jer smo suviše mali kao zemlja da bismo bili važni bilo kome drugome, osim nama. Razgovarali smo i o odnosima Beograda i Prištine. Za nas je to teška tema, Austrija je pre 10 godina priznala nezavisnost "Kosova". Mi imamo potpuno drugačiji stav, ali podržavamo to što je Austrija za svako rešenje za koje se dogovore Beograd i Priština. Ne može jedna strana da dobije sve, a druga ništa. U svakom slučaju, Vama, poštovani kancelaru, hvala na podršci Srbiji - rekao je Vučić. 

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Kurc se obratio medijima i zahvalio se na pozivu da poseti Srbiju.

- Uvek mi je lepo da dođem ovde i želim da se zahvalim za naše dobre odnose. Vrlo teške reforme 2014. godine predstavljale su osnov za ekonoski rast Srbije. U ovoj godini mogu biti otvorena dodatna poglavlja za ulazak Srbije u EU. Javlja se jedinstvena prilika da istorija ostane istorija i da zajedno krenemo u zajedničku budućnost. Ulazak u EU može biti realizovan samo ako dođe do rešenja između Beograda i Prištine, stoga je sasvim presudno da taj dijalog bude uspešno okončan - rekao je Kurc. 

Kurc je istakao da su zemlje Zapadnog Balkana pružile veliku podršku u borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima.

Kurc je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i svim ostalim u regionu, na podršci u zaustavljanju ilegalnih migracija.
 

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Govoreći o "promeni granica" Vučić je pitao novinare o kojim granicama govore, da li o onima koje priznaje Amerika ili Rusija, one koje priznaje Nemačka ili Kina... 

- Imamo svoj Ustav i u najvišem pravnom aktu piše jedno, a na Kosovu i Metohiji postoje prelazi i granice između Srba i Srba. Ako hoćemo da postignemo kompromis moramo ceo paket pitanja da rešimo. Moje pitanje je što su uopšte menjali "granice" i kako ja da objasnim Srbima da Srbi u Republici Srpskoj nemaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju - rekao je Vučić.

Kaže da mu preostaje da moli narod da razume da je u teškoj situaciji, da se borimo za bolje sutra i za to da smo sve bogatiji.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

- Niko nam neće ostati ako ostavimo zamrznuti konflikt sa Albancima, a teritorija bez naroda nam ne treba. I u Beogradu se smanjuje broj stanovnika jer niko živ neće da ostane da živi na Balkanu koji je u svađama i sukobima. Suština je da pronađemo rešenje za nas: Srbe i Albance, a ne za sve ostale u Evropi. Tada bismo imali mir narednih sto godina - kaže Vučić. 

Kada je reč o migrantskoj krizi, Kurc kaže da je to bio veliki izazov za celu EU, ali da su zemlje zapadnog Balkana podržale lidere EU. On je ovom prilikom zahvalio Vučiću na svemu što je uradio tokom migrantske krize. 

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, predsednik je kratko rekao da je Srbija spremna za nastavak. Komentarišući Komšićevu izjavu, rekao je da nema potrebe da mu se odgovara jer je rekao sve sam o sebi.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Puste želje neodgovornih političara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da poruke Sulejmana Ugljanina, izrečene nakon pobede na izborima za nacionalni savet Bošnjaka, ne treba nikoga da brinu jer predstavljaju "samo puste želje neodgovornih političara".

Vučić je na konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše Ugljajinovu izjavu da je Srbija "fašistička tvorevina", rekao da je javnost već navikla na njegove uvrede na račun sopstvene države, te da je davao i mnogo opasnije izjave od te. 

- Te tvrdnje i uvrede na račun sopstvene države, to smo naučili... Bilo je tu i drugih stvari koje su problematičnije - rekao je Vučić.

On je dodao da niko ne treba da bude zabrinut, jer to neće stvoriti probleme za Srbiju.

-To su puste želje neodgovornih političara i ništa više", rekao je Vučić i dodao da se država brine o tom delu zemlje, te najavio da će uskoro otvoriti radove na putu Novi Pazar - Tutin.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Predsedniku je postavljeno pitanje u vezi sa navodnim zahtevima da ne ide u Pariz, jer je u francuskoj prestonici istaknuta zastava samoproglašene države Kosovo.

- Nikome od nas nije prijatno, ali morate da razumete da se priznanje desilo pre deset godina. Kako je to odjednom postalo tema? Tako je i u Beču, Parizu, Londonu, Berlinu, Rimu...Nigde da ne idem? Da li treba sebe da izolujem? Kažite mi šta hoćete? Samo nemojte da tražite ono što vam se u jednom trenutku učini kako ćemo nekome majku majčinu, a sutradan da mi kukate kako nismo uspeli u poboljšanju našeg životnog standarda... -  rekao je Vučić.

Predsednik je upitao: "Hoćete da Srbija ne bude predstavljena u Parizu?" odnosno zemlja koja je najviše propatila tokom Prvog svetskog rata, koja je izgubila 28 odsto svog stanovništva ili 1.247.000 ljudi.

- Da ne budemo predstavljeni tamo? Da tamo bude predstavljen Tači, kao predsednik Kosova, a da Srbija ne bude predstavljena. Kažite mi ako je to nečija želja ili ideja, kažite mi šta hoćete od Srbije. Šta hoće svi ti političari? Da Sebastijan razume, svi iz opozicije i dobar deo javnosti traže da ja ne idem u Pariz zbog te zastave - rekao je Vučić.

- Ni meni se ne sviđa i reći ću Makronu da mi se ne sviđa, a je l' to razlog da ne razgovaramo sa Makronom, Putinom, Trampom i ako treba sa Tačijem. Šta je smisao svih tih koji to traže, da ne razgovramo ni sa kim, da zatvorimo Srbiju, da ne trgujemo ni sa kim, jer smo stalno uvređeni - zapitao je Vučić.

Kaže da postoje različite politike, a da Srbija ne može da glumi "uvređenu mladu", već da gleda kako da ide napred i da se razvija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
bobo

pre 5 godina

glavne teme razgovora bile su bilateralni odnosi, dijalog Beograda i Prištine, kao i približavanje EU, kojom Austrija predsedava do kraja godine

Vule

pre 5 godina

Odlicni odnosi sa Austrijom i pored njihovog priznavanja Kosova kao samostalne drzave, svedoce o zrelosti Srbije da odrzava dobru saradnju sa i zemljama neistomisljenicama ,a pri tom da brani svoje stavove i od njih ne odstupa.

bilja

pre 5 godina

Ovaj sastanak pomocice Srbije u resavanju nekih od najbitnijih pitanja, kao sto je pitanje Kosova.

milos

pre 5 godina

Svi kada treba nesto napolju da kazu cute kao zaliveni,ali u Srbiji svi opozicionari galame.

Pavle

pre 5 godina

Podrška Austrije nam mnogo znači u ovom trenutku.

Goca

pre 5 godina

Dobro kaže Vučić da ne može jedna strana da dobije sve, a druga ništa.

Ana

pre 5 godina

Ovo je sjajna vest na radost svih nas,bice jos investicija i ulaganja za razvoj nase drzave,a svakako to su ulaganja u buducnost naseg naroda.

Glasinac

pre 5 godina

Pitanje KiM se mora rešiti što pre kako bi Srbi koji žive na KiM imali normalne uslove za život.

Sandra

pre 5 godina

Moramo traziti najbolje resenje za nas narod. Pregovarati i svim pravnim sredstvima se boriti!

bubica

pre 5 godina

Ovaj sastanak bi mogao da utice na resavanje problema Beograda i Pristine.

grucho

pre 5 godina

Samo ono resenje gde obe strane dobijaju je prihvatljivo.

bubica

pre 5 godina

Srbija ne menja stav Austrije po pitanju Kosova, ali nastoji da iznese svoje stavove i pokusa na najbolji nacin da ukaze na znacaj mirnog resenja i kompromisa.

SANDRA

pre 5 godina

Austrija je oduvek bila prijateljski nastrojena prema Srbiji,danas pomoc prijatelja je od velike vaznosti.

Sanja

pre 5 godina

Veliko prijateljstvo i poštovanje. Gradonačelnik Krfa posetio Srbiju.

Jovan

pre 5 godina

Ozbiljna drzava ne samo da ne bi isla nego bi u znak diplomatskog protesta povukla ambasadora u Beograd na konsultacije.Ako smo mi potomci solunaca koji su probili solunski front nebitni za proslavu, a bitniji su im Albanci sa Kosova, neka gospoda Evropljani sa njima slave.

Hvala

pre 5 godina

Da su se prethodne vlasti borile za Kim i nas narod tamo, kao sada sto se bori predsednik Vucic, moze se slobodno reci da bi Kosovo bilo naše.

istina

pre 5 godina

E ova Srbija nemože bez kurca, iz Austrije, ili fali nekom .

Dejo

pre 5 godina

Presednice Srbije trazi od Makrona da makne zastavu Kosova odnosno da ne bude nikakva zastava Kosova na tom skupu u Parizu ,Presednice Srbije trebao si trazit od Austrijskog kancelara Kurca da promijeni Austrija odluku u vezi Kosova i Metohije odnosno da povuce priznanje tzv nezavisnog Kosova i Metohije ako je toliki prijatelj Kurc Srbije kao sto kaze da voli Srbiju ili glumi ,Presednice Srbije trebali bi sa Putinom dogovorit da Rusija napravi dvije velike vojne baze jedna u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice a druga u Novom Sadu ,Presednice Srbije trebali bi jos vise da naoruzate vojsku Srbije iz Rusije ,Kine i Sjeverne Koreje kao da se dovede jos inevesticija u citavu Srbiju iz Rusije ,Kine ,Brazila i Spanije

Dusko

pre 5 godina

Mi cemo lako napraviti dogovor sa Austrijom, ali Austrija nece lako napraviti dogovor sa Albanijom.

anatodorovic

pre 5 godina

Sebastijan je pokazao i dokazao da je prijatelj Srbiji, i da medju prvima stoji u nasim evrointegracijama.

Mimi

pre 5 godina

Jedno od najtežih i najbolnijih pitanja za našu državu jeste pitanje resavanje problema na KiM.Podrska austrijskog prijatelja da nam pomogne veoma je važna za nas i za napredak Srbije ka EU.

Anja

pre 5 godina

Kljuc uspesnog dijaloga jeste kompromisno resenje .

Anja

pre 5 godina

Kljuc uspesnog dijaloga jeste kompromisno resenje .

Stole

pre 5 godina

Pomozite gospodine Kurc...mi sami necemo moci!

Jeca

pre 5 godina

Dijalog je farsa. Dogovora neće biti sve dok to želi samo jedna strana a druga podrazumeva da je dogovor nametanje njenog stava.

dragisa

pre 5 godina

Do rešenja problema za Kosovo i Metohiju moramo doći što pre, svakako da nam znači podrška Austrije...

sasa

pre 5 godina

Shvatite da nam niko nece otimati teritorije, da necemo dozvoliti ucene i pritiske.

Vladimir

pre 5 godina

Puno znači podrška Austrije oko dijaloga za KiM!!!

miki

pre 5 godina

Sigurni smo da će naš predsednik izvući najviše što može u datom trenuutku za naš narod!

Dijana

pre 5 godina

Srbija je za pronalazak resenja, za mir i stabilnost!

Ivan

pre 5 godina

Podrška Austrije na našem evropskom putu puno znači.

Mana

pre 5 godina

Ne znam da li se neko sa Albanske strane ovako zalaze za mir .

mika

pre 5 godina

Rešenje prihvatljivo za obe strane rešilo bi broj jedan problem Srbije.

Darinka

pre 5 godina

Verujem da je nasa volja da sve prodje u najboljem redu dovoljan motiv koji nas pokrece.Svesni smo i mi da nece biti lako da dodje do dogovora.Predsednik je realan,ali je uporan i radi u interesu za svoj narod.Veoma nam znaci podrska prijatelja iz Austrije.

Miljan90

pre 5 godina

Austrija podržava svako rešenje kosovskog pitanja do kojeg bi došle srpska i albanska strana. Zahvalani smo austrijskom kancelaru na činjenici da Austrija podržava svako kompromisno rešenje. Svakako ocekujemo zdravu saradnj!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija