• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.11.2018

14:21

VUČIĆ ODGOVORIO OBZERVERU: Uprkos pretnjama, uvredama i klevetama - NIKAD NISAM TUŽIO NOVINARE!

Politika

VUČIĆ ODGOVORIO OBZERVERU: Uprkos pretnjama, uvredama i klevetama - NIKAD NISAM TUŽIO NOVINARE!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kao potpuno netačne navode da je u Srbiji medijska mreža postala predmet "remetilačkog državnog monopola" i poručio da je njegova vlada prva koja se u najvećoj mogućoj meri odrekla sopstvene uključenosti u medijima

 

Vučić je u autorskom tekstu za EUobzerver, odgovarajući na kritike italijanskog novinara Matea Trevizana, naveo da je kao predsednik Srbije retko reagovao na medijske napade protiv zemlje koju predvodi.

To nije činio, kako objašnjava, jer je uvek shvatao da "svako drugačije mišljenje i kritike služe da se stvari u našoj zemlji brže promene, da sami napredujemo i da se obezbedi normalno funkcionisanje i puno poštovanje demokratskih normi i zakona".

- Pokušaću bez ostrašćenosti da pružim racionalan i pristojan odgovor na ono što je napisano u članku punom optužbi protiv Srbije u EUobzerveru 2. novembra - napisao je Vučić.

On je naveo da je u tekstu pomenut i slučaj agencije Tanjug, agencije za koju su, kako je istakao, oni isti nezavisni novinari objavili čitulju u svojim novinama, na dan njenog zatvaranja.

- Danas, kada ta agencija radi i govori istinu, bez državne pomoći, ponovo je to naša greška - države, vlade, i moja, kao predsednika - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da bi bilo lepo kada bi se mnogi u EU kao i u Srbiji usaglasili da li žele da zatvorimo državne medije ili žele da budemo blagonakloni prema njihovom radu.

Povodom navoda Trevizana o fizičkim napadima na novinare i da je to vrh ledenog brega, Vučić pita koja je to zemlja EU u kojoj ima manje napada na novinare nego u Srbiji, ne računajući brutalne napade predstavnika opozicije protiv novinarki TV Pinka - Goce Uzelac i Mare Dragić.

- Molim vas, odgovorite mi konkretno koja zemlja EU je ta u kojoj ima manje fizičkih napada na novinare, sa konkretnim podacima - izričit je Vučić.

Na Trevizanovu primedbu da se pritisak vrši na različite načine, Vučić odgovara da je više od 90 odsto sudskih postupaka protiv novinara pokrenuto na zahtev lidera opozicije, a ne predstavnika vlade.

- Lično, uprkos brojnim uvredama, pretnjama i klevetama poslednjih šest meseci, nikada nisam uložio žalbu protiv nekog medija i novinara. Verujem da sam, na taj način, pokazao kako se treba odnositi i na koji način se neguju različitosti - istakao je Vučić.

On je dodao da niko nikada i ni na koji način nije zatvorio Vranjske novine, iako je njihov tiraž bio mali na tržištu, kao i da to glasilo nije bilo izloženo nikakvom pritisku.

Na primedbu da nisu rešena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, Vučić kaže da su oni ubijeni pre 30, 20 i 15 godina, a da tadašnja "takozvana demokratska vlast o kojoj tako lepo govorite, nije pomerila nijedan od tih slučajeva sa mrtve tačke".

- Uprkos borbi sa duhovima prošlosti, podignuta je optužnica i hapšenja optuženih su skoro finalizirana. Takođe, skoro tri godine slušam kako se novinari ubijaju u Srbiji, a u međuvremenu ubijeni su novinari na Malti, u Slovačkoj, Bugaraskoj, ranjeni u Crnoj Gori, a u Srbiji (sa izuzetkom povreda koje je dobila Gordana Uzelac, koje su joj naneli članovi opozicije) nije bilo nijednog slučaja sa tako ozbiljnim povredama - konstatovao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je svestan da je "laka meta za svakoga ko želi da napadne Srbiju zbog medijske situacije, pre svega zbog kratkog učešća u Miloševićevoj vladi pre 20 godina".

Vučić je pozvao sve njih da se drže činjenica, a ne mantre, uspostavljene kao jedini način da se napada Srbija koja ekonomski značajno napreduje, čija reputacija u svetu raste i koja pokušava da reši važne regionalne političke probleme.

Predsednik Srbije je naveo da se ipak sa Trevizanom slaže u jednoj stvari - da situacija u Srbiji zaista nije sjajna i da ima mnogo stvari koje treba da uradimo da bi se poboljšala.

- Upravo zato je važno za državu da sarađuje sa svim predstavnicima medija i sindikatima. Premijerka Ana Brnabić i ja smo odlučni u iskazivanju političke volje da unapredimo situaciju u medijima i da sarađujemo sa relevantnim novinarima i medijskim udruženjima da bi se taj cilj postigao - naveo je Vučić.

Pozivamo OEBS da posreduje u procesu, a da novinari i medijska udruženja doprinesu delegiranjem članova radi izrade medijske strategije, dodao je predsednik Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sandra

pre 5 godina

Kakvo krsenje, u Srbiji svako prica sta stigne a ne odgovara za te reci.

irina

pre 5 godina

A novinari kao zaštićena vrsta njima se sve može.

Neda

pre 5 godina

U Srbiji se nikako ne guse medijske slobode, imaju svi mediji jednako svoje pravo na slobodno izvestavanje, cak u velikoj meri ima i laznih, ali im niko ne osporava slobodu izvestavanja. Jer jos niko nije odgovarao za iznese lazi i optuzbe.

Bane

pre 5 godina

Oni koji napadaju Predsednika, da se pokriju ušima i da ćute!!!

auuuu

pre 5 godina

Vučić je pozvao sve njih da se drže činjenica, a ne mantre, a šta je sa mercedesom, kosovskim vozom, planovima za dve godine....

Tijana

pre 5 godina

Da je hteo predsednik da se tuzi za dobijene uvrede imao bi svakog dana posla preko glave.

Ena

pre 5 godina

Predsednik je doziveo uvrede od novinara ali nijednog nije tuzio.

Tea

pre 5 godina

Koliko pojedini mediji napadaju SNS a marocito predsednika,stvarno nikada nije nikog tuzio

cica

pre 5 godina

TO NEK IDE NA DUSU ONIMA KOJI KAZU DA NEMAJU MEDIJSKU SLOBODU!

cica

pre 5 godina

Dokle više ovi napadi na Aleksandra Vučića! Kome to smeta očigledan napredak Srbije!?

Detlić

pre 5 godina

Koliko uvreda i klevete je bilo od strane medija za predsednika Vučića mogao je više od polovine njih da tuži što naravno nije uradio, to govori da mediji imaju potpunu slobodu u našoj zemlji da pišu šta im je volja...

Krckey

pre 5 godina

Sva cast coveku koji sacuva svoj obraz pored svih lazi, kleveta i pretnji koje mu se upucuju...Zato on i jeste jedini predsednik koji ovu drzavu moze voditi pravim putem napretka i stabilnosti...

Ozren

pre 5 godina

Najvecu slobodu mediji imaju bas u Srbiji,rekao bih cak i previse!

Iki

pre 5 godina

Ако су они луди да свашта пишу и говоре,ми нисмо да то читамо и слушамо!

milos

pre 5 godina

Neki novinari nemaju ni trunku postovanja prema coveku koji nam vodi drzavu.

Lili

pre 5 godina

Predsednik se ne bavi tuzbama..ima precih stvari koje treba da resi za narod,a to mu je najbitnije za nasu bolju buducnost

Matija

pre 5 godina

Vučiću, krvave su ti ruke zbog ubistva Ćuruvije, to dobro znaš, i kad tad ćeš odgovarati...

Jelena

pre 5 godina

U Srbiji mediji imaju potpunu slobodu. Novinari pisu sve i svasta,mnoge lazi i neistine pa ih niko ne tereti ni za sta.

Goga

pre 5 godina

Možda je Vučić trebao da tuži sve novinare, da ne ispadne da kontroliše medije da ga pljuju.

Vns

pre 5 godina

Palepo jakažem preCednik je suuuuper,on je dar saneba....

Vuk

pre 5 godina

Nema potrebe tuziti novinare, kad svi znaju da pisu gluposti i izmisljaju. Niko vise i ne cita njihove sramne tekstove.

Saradžogla

pre 5 godina

Hajde da vidimo komentar srbijanca protiv lobija bosanskih srba zbog kojih CEO VEK patimo zbog njihovih rabota!Srbijanka žena mašinovođa ide ka penziji a stanuje kao podstanar?A šakom i kapom stanove delimo vojsci,policiji i izbeglim bosanskim srbima?

Lepa

pre 5 godina

Brojne uvrede je nas predsednik Vucic doziveo ali nikoga nije tuzio.

Luka

pre 5 godina

U Srbiji ne postoji diktatura i zabrana na medije i novinare, postoje televizije, novinske agencije, novinari koji ne podrzavaju i koji kritikuju vlast u Srbiji i ti mediji ne ometano rade svoj posao. Niko ih nije zabranio, niti zatvorio. Postoje mediji koji pokusavaju da stvore sliku kako u Srbiji vlada medijski mrak a to je laz.

minja

pre 5 godina

Nisu svi kao naš predsednik da sve kritike koje su upućene njemu,ne krivi nikoga niti tuži novinare

Olga

pre 5 godina

Bolje se pokrijte usima nego da vredjate nagega predsednika.

maja

pre 5 godina

Vucic nije osoba koja ce da tuzi novinare.On postuje sve ljude,i ne brani novinaraima da pisu sta zele.

mita

pre 5 godina

Predsednik Vučić vodi politiku na miran način i ne obazire se na provokacije!

Sanja

pre 5 godina

Vučić nije tužio novinare, a neke je mogao. Čovek stvarno ima strpljenja i previše.

Miki

pre 5 godina

Što bi rekao Niče :"Neprijatelji istine nisu laži, već ubeđenja." Predsednik ima važnije političke probleme za rešavanje od smešnih "mantri"...

Mija

pre 5 godina

Predsednik postuje rad medija i postuje Slobodu medija. Samim tim pokazuje da je izuzetno profesionalan u svom poslu.

markopetrovic

pre 5 godina

Zato sto je covek na svom mestu nije ko Jeremic i ostali Lepomiri uz Djilasa

Ceca

pre 5 godina

Konstantno se ponavlja ista stvar, kada nemaju šta da zamere predseniku Vučiću, odmah aktiviraju dangube koje se žale na medijske slobode u Srbiji. Kome je zabranjeno u Srbiji da piše šta želi, nije nikom. Da li je neko u zatvoru od novinara, nama ni jednog , da li mogu da pišu šta požele, svakakve gadosti o predesdniku, mogu i smeju, i u čemu je problem? To što je opozicija nikad slabija, što su medijska udtuženja posvađana i nemaju dogovor. Pa zar očekujete da vam Vučić konsoliduje opoziciju i radi protiv sebe, i da tako bude opet vam ne bi valjao.

Dejana

pre 5 godina

Predsedniku je na prvom mestu država Srbija i srpski narod a ne nekakvo tužakanje sa novinarima.

Mile

pre 5 godina

Novine napadaju Vucica da nema kod nas slobode govora? Zar oni ne vide ironiju u tome? Opozicija je previse glupa

Marija

pre 5 godina

Trebao je vas da tuži za lažne državne udare.

Maja

pre 5 godina

Predsednik je pokazao svoju vrednost tako što ih nije tužio pa se nadam da ce i mediji uzvratiti istom merom

bole

pre 5 godina

Nije ni čudo jer većina naših novinara i dosta glumaca se bacilo na politiku jer tu više mogu da se ovajde nego u samoj struci, žalosno i sramotno.

Nikollina

pre 5 godina

Nikada mi neće biti jasno odakle Vučić crpi tu svoju smirenost i odmerenost u svemu. Većina njih bi jedva dočekalo da se sude i na taj način privuku još malo jeftine pažnje medija!!!

Janko

pre 5 godina

Svako neka radi svoj posao kako misli da je najbolje, a građani će da sude.

Dragojlo

pre 5 godina

Predsednik Srbije ima pametnija posla od tuženja sa novinarima, zna narod ko iznosi laži o predsedniku Vučića.

Dragojlo

pre 5 godina

Predsednik Srbije ima pametnija posla od tuženja sa novinarima, zna narod ko iznosi laži o predsedniku Vučića.

Milica Milicic

pre 5 godina

Sadasnja vlast saradjuje sa medijima, ne ogranicava ih.

Daca

pre 5 godina

Treba da vas je sramota tolerancije našeg predsednika!

Mina

pre 5 godina

Svaka čast predsedniku što se izdigao iznad toga i bavi se prioritetnim stvarima a ne sitnim dušama!

Sima

pre 5 godina

Nisu konkretno ništa imali da prigovore Vučiću.

slađa

pre 5 godina

Neosnovane su optužbe novinara EUobzervera na račun Srbije, ali je dobro što je predsednik Vučić svojim odgovorom razjasnio donekle situaciju što se tiče medija u našoj zemlji. Svi zajedno treba da se trudimo da budemo objektivniji i odgovorniji u svom radu. Naročito novinari. Država je tu da svima obezbedi ravnopravan tretman.

Mala

pre 5 godina

Predsednik ima toliko posla i obaveza da nema vremena za prazne novinarske priče.

vivijen

pre 5 godina

Koliko je uvreda izrečeno na njegov račun da je sve njih tužio imao bi para kao Đilas.

vivijen

pre 5 godina

Mnogo je novinara koji su svojim uvredama ka predsedniku zaslužili da okače pero o klin, ali je on čovek koji poštuje demokratiju i slobodu štampe.

Milan

pre 5 godina

Upravo je to osnovna razlika izmedju Vucica i Djilasa. Dok Djilas cim vidi neki tekst koji mu se ne svidja tuzi novinare i preti haprenjem i gasenjem medija, Vucic dostojanstveno podnosi sve napade

Palcica2015

pre 5 godina

Mogao si a nisi jer si pre svega dobar covek!!!

Palcica2015

pre 5 godina

Pricali su svakakve lazi,izmisljali ali dzaba im je bilo jer tebe narod voli i mogu oni da pisu sta hoce koga to zanima!Mi imamo rezultate!

Nevena

pre 5 godina

Ako neko postuje medijske slobode, onda je to svakako Srbija!

mile

pre 5 godina

Da je hteo predsednik da se tuzi za dobijene uvrede imao bi svakog dana posla preko glave....

Dehan

pre 5 godina

Umesto da cute samo gledaju ko ce da napadne predsednika

Pedja Valjevo

pre 5 godina

Kakvo ste vi smeće raspalo a Vučić je govedo žvalousto.

Pedja Valjevo

pre 5 godina

Vučić je kita balava a taj vaš urednik se jebe sa crncima.

istina

pre 5 godina

A fabrika čipova u vojvodini i 2500 zaposlenih, fabrika mercedesovih autobusa u ikar-busu, pa penzije, da li je neko do sada više iznosio neistine od ovog našeg, neokaljana obraza barem on tako misli.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17