• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

06.11.2018

20:11

FRANCUSKI AMBASADFOR MONDOLINI: Slučaj zastave ne sme baciti senku na naše savezništvo!

Politika

FRANCUSKI AMBASADFOR MONDOLINI: Slučaj zastave ne sme baciti senku na naše savezništvo!

Podeli vest

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni kazao je da Francuska dobro razume da je slučaj "zastave Kosova" u pariskom Notr Damu težak za Srbiju, ali da je namera Francuske da se iskaže poštovanje žrtvama rata na svim stranama u Evropi, kako pobednicima, tako i poraženima

Mondoloni je gostujući na RTV1 rekao da 11. novembra u Parizu smisao nije u pobedi saveznika, koja je proslavljana velikom vojnom paradom uz učešće i srpske vojske u prvim redovima, već u sećanju na žrtve rata i na mir, što je i bio razlog da predsednik Makron pozove i poražene u Prvom svetskom ratu, "neke zemlje koje nisu ni postojale", navodeći Avganistan, Uzbekistan, Irsku, Kosovo.

- Ovaj događaj sa zastavom Kosova ne sme da baci senku na naše slavne dane iz 1918. godine, na izuzetno blisko savezništvo i na doba ''bratstva u oružju'' - poručio je Mondoloni.

Mondoloni je naveo da je dužnost da se sećamo gde je bila Srbija, koja se branila, što, dodaje, ne treba relativizovati.

On je podsetio na srpske žrtve u ratu, na činjenicu da je 28 procenata stanovništva Srbija izgubila, a 3/4 ljudstva izgubila je srpska vojsca.

- Niko ne dovodi u pitanje ključnu ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu, posebno ne Francuska. To je stvarnost i to su činjenice. Srbija je bila centralni akter Istočnog fronta - naveo je Mondoloni.

Kao jedan od simbola velike zajedničke pobede i prijateljstva Francuske i Srbije, Mondoloni je pomenuo obnovljeni spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koji će otvoriti francuski predsednik Makron u decembru prilikom posete Srbiji.

Kako je rekao, taj je monument jedinstven u svetu.

- Nigde u svetu nema ovakvih spomenika. Imate spomenike ličnostima, ali čitavoj jednoj zemlji, to ne postoji - naveo je Mondoloni.

Na temu odnosa Beograda i Prištine, Mondoloni očekuje da će mogući razgovori predsednika Srbije i Kosova, Vučića i Tačija u Parizu 11. novembra biti prilika "koja može da posluži napretku".

- Mi nemamo crvenih linija, Beograd i Priština treba da dođu do globalnog rešenja, koje će biti trajno i doprineti stabilnosti regiona. Za nas nema crvenih linija niti blanko čekova, mi se ne suprotstavljamo rešenju, a principijelno ni razgraničenju - objasnio je Mondoloni.

Potreban je dogovor koji će konačno da reši ovo pitanje i Francuska neće da deli lekcije, rekao je ambasador.

- Što pre to bolje, i nama je trebalo puno vremena da se pomirimo sa Nemcima, a da ne kažem sa Englezima - zaključio je Mondoloni.
 

(FOTO) SKANDALČINA U PARIZU! Zastava LAŽNE DRŽAVE KOSOVO vijori sa zajedno sa obeležjima DRŽAVA POBEDNICA U PRVOM SVETSKOM RATU

 

OD FRANCUZA NI "IZVINITE"?! Uprava Notr Dama se oglasila o zastavi lažne države Kosovo, PRAVDAJU SE PROTOKOLOM!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Srbija nije prezreli hipik, već ozbiljna država. Lepe su reči ambasadora Francuske, pobrojane činjenice tačne, i Srbija će na svoj način obeležiti stradanje u I svetskom ratu, pobedu i mir. Predsednik Francuske je uvek dobrodošao u Srbiju, ali naš predsednik ne treba da pristvuje paradi u Parizu. Ono što nas je povezalo u prošlosti nikada neće biti u senci ili bez poštovanja. Ali ono što se nadvilo nad celom Evropom, tihi revizionizam istorije, narušavanje suvereniteta država, gaženje međunarodnih normi, porast ekstremne desnice, to je senka nad svima nama, nažalost. I slučaj sa zastavom tzv. Kosova u Parizu tu senku samo uvećava.

zoran

pre 5 godina

Koje savezništvo? Francuska nas sapliće na svakom koraku.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17