• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

07.11.2018

11:35

(VIDEO) LJAJIĆ NA PINKU: Ugljaninove ekstremističke izjave pregrube i za devedesete, a kamoli danas!

Politika

(VIDEO) LJAJIĆ NA PINKU: Ugljaninove ekstremističke izjave pregrube i za devedesete, a kamoli danas!

Podeli vest

Izbori za Bošnjačko nacionalni veće u Sandžaku stvorili su nepotrebnu tenziju, kao da su važniji od američkih, proizveli su i dobili potpuno bespotrebno toliko pažnje, rekao je potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić, gostujući na TV Pink

 

Ministar je povodom izbora za Bošnjačko nacionalno veće u Sandžaku, rekao da su se s obzirom na kampanju koja je vođena, izbori pretvorili u nešto potpuno drugo.

- Pogledajte sve druge izbore, koji su se dešavali kod drugih nacionalnih zajednica, nigde nije bilo toliko tenzija, toliko napetosti, čak ni tolike pristutnosti u javnosti - rekao je Ljajić i dodao:

- Ovi izbori su se predstavili kao da su važniji od američkih, toliko su pažnje dobili i proizveli potpuno nepotrebnu tenziju.

Kako kaže, liste koje su učestvovale, a pre svega Zukorlićeva i Ugljaninova, slale su poruke koje nemaju veze sa njihovim nadležnostima.

- Govorili su o visokim političkim temama, o verskim zajednicama, o asfaltiranju ulica, o svemu onome što taj savet uopšte ni ne radi. Ovo je bio izbor koje veći, ko je manji musliman, ko je za jednu, a ko za drugu islamsku zajednicu. Potpuno je promašena tema izbora. Saveti će sada da se bave onim temama koje su od značaja za očuvanje entiteta jedna manjine - rekao je Ljajić.

On je rekao da su oni pre osam godina podržali jednu nevladinu organizaciju, a da drugi put uopšte nisu učestvovali.

- Naše biračko telo nije takvo da su za njih ovi izbori interesantni. Drugačije je političko opredeljenje. Više su građanski opredeljeni nego nacionalno. Upravo zato mi na ovim izborima i ne učestvujemo. Ako se pojavi neka lista, mi možemo da je podržimo i to se ovde i desilo - rekao je Ljajić.

Foto: pink.rs

Kako kaže, učinilo im se da su po porukama koje šalju najbliži nacionalnim interesima.

- Nemam drugo objašnjenje, neko činjenicu da je ova brutalna kampanja Zukorlića, okrenula glasače prema Ugljaninu.

On je rekao da je otežan proces formiranja veća sa Ugljaninovim ekstremističkim izjavama i stavom.

- Da su date u 90-tim godinama bile bi pregrube, a kamoli danas. Garantujem da su ljudi koji to slušaju shvatili da je previše. Moja preporuka bi bila da naprave spisak i predlog sporazuma i da se taj savet depolitizuje. Ne da se zamenjuju teze - rekao je Ljajić.

Ministar trgovine Rasim Ljajić prokomentarisao je i odluku Prištine da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije, i rekao da je na testu i ispitu Evropska komisija, kao i da  danas očekujemo meru ili izjavu njihovog predstavnika.

- Ova odluka mora da bude suspendovana ako Cefta postoji - izjavio je Ljajić.

On je rekao da se, ako se to ne dogodi, može konstatovati da Cefta u onom obliku u kom je formirana 2006. godine više ne postoji.

- Evropska komisija mora hitno da reaguje i da odgovori da li Cefta više postoji ili ne, i u kom sastavu. Ako Kosovo ovako unilateralno protiv dve zemlje članice Cefte uvodi barijere, onda Kosovo ne treba da bude deo Cefte. Ili smo svi u Cefti ili da se kaže da Cefta ne postoji - rekao je Ljajić.

Foto: pink.rs

Dodao je da Kosovo ne može da bude deo Cefte i da "koristi njene benefite", a da uvodi mere kako mu "padne na pamet", jer, kako je ocenio, to nisu mere, već "ograde i fizičke barijere za slobodnu trgovinu".

Prema njegovim rečima, ova odluka privremenih institucija u Prištini motivisana je iz dva razloga - političkog i ekonomskog.

- Politički da se demonstrira odlučnost ispred vlastite javnosti, jer svaki gest protiv Srbije donosi politički poen i utiče na rejting. Ekonomski razlog se krije iza ovih političkih, a nisu ni klasični ekonomski, već interesni razlozi različitih grupacija proizvođača na Kosovu, koji bi povećanjem ovih taksi sprečili konkurenciju koja dolazi iz Srbije i iz toga profitirali - ukazao je Ljajić.

Podseća da se to dogodilo i s brašnom, kada su privremene prištinske institucije odlučile da uvedu dodatne takse na brašno, nakon čega je brašno na Kosovu poskupelo 30 odsto.

- Zato što je manja konkurencija i proizvođači sa Kosova su brašno mogli da prodaju po većim cenama - objasnio je Ljajić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Todor

pre 5 godina

Njegova retorika najbolje govori o njemu,covek je protiv mira.

Sara

pre 5 godina

Ugljanin je neuspeli politicar, koji sknadloznim izijavama poksava da narusi ustavni poredak Srbije, i kojima tuzilastvo i nadlezni organi treba da se pozabave.

minja03

pre 5 godina

Ugljanin je izrod i svog naroda jer ovakvim ponasanjem ne misli dibro ni njima.

Rale

pre 5 godina

Nadam se da će Ugljanin odgovarati za širenje rasne netrepeljivosti i govor mržnje

Ivana

pre 5 godina

Ljajic kao musliman je primer da ova vlada i ovaj narod nisu fasisticki nastrojeni

Pera

pre 5 godina

Ovo je jako lična i teška izjava, za koju treba reagovati. Srbija je stabilna zemlja, koja zaslužuje svako poštovanje u svetu!

Bilka

pre 5 godina

Misli Ugljanin da tek tako moze da podeli Srbiju.

aleksandra

pre 5 godina

Država da reaguje i da sankcioniše Ugljanina zbog pozivanja na separatizam, treba mu stati na put na vreme...

Nikola

pre 5 godina

Ugljanin je ocigledno shvatio da su mu pretnje separatizmom najkraci put za ulazak u vlast. Ipak to je moglo da se primenjuje u nekom ranijem periodu, sada takvo ponasanje moze da bude samo kontraproduktivno

Tanja

pre 5 godina

Neka Ugljanin odgovara za sve grozne izjave koje je uputio.

Lepomirka

pre 5 godina

Ma Ugljanin ima dva lica, a najviše voli pare, jedno je snishodljivo kada nešto mora da iskuka ali drugo podmazano pozamašnom sumom je nadmeno i provokatorsko!

Ogi

pre 5 godina

Treba lepo da odgovara, pa nece vise tako da provocira.

Marko

pre 5 godina

Iz tog coveka izvire mrznja prema Srbima. Nece dobro proci u zivotu.

milan

pre 5 godina

Ugljanin da se izvini ukoliko ne država da reaguje na separatističke izjave...

anatodorovic

pre 5 godina

Ovo su opasne izjave Ugljanina i predstavljaju veleizdaju Srbije za koju se propisuje najstroza kazna.

Gavrilo Princip I

pre 5 godina

Ljajić je povukao dobar potez,distancirao se od politike Ugljanina koja nema perspektivu osim što može destabilizovati Rašku oblast.

grucho

pre 5 godina

Uljanin je izrekao broje uvrede drzavi koje se ne smeju zanemariti.

Stefan

pre 5 godina

Stvarno je preterao sa svim svojim izjavama i uvredama.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija