• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.11.2018

17:40

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Vučić i SNS odgovornom politikom podigli ugled Srbije!

Politika

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Vučić i SNS odgovornom politikom podigli ugled Srbije!

Podeli vest

Ministar za evropske integracije Srbije i sekretar SNS-a Jadranka Joksimović izjavila je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom Samita šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije (EPP) izneti stavove Beograda i zabrinutost zbog poslednjih poteza Prištine kojima se pored podrivanja poverenja u Briselski dijalog, podrivaju i regionalni ekonomski odnosi

Joksimović je u izjavi novinarima, govoreći o značaju učešća predsednika Vučića na Samitu EPP-a, pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine navela da je Samit možda i uticajnija platforma za prenošenje stavova, izgrađivanje sopstvene pozicije i promovisanje među važnim akterima procesa.

- Mislim da će predsednik Vučić iskoristiti ovu priliku da iznese sve naše stavove i zabrinutost pre svega zbog poslednjih poteza Prištine, kojima se ne podriva samo poverenje u dijalog, koji je već odavno podriven, već se podrivaju i regionalni odnosi, čak i regionalni ekonomski odnosi o kojima smo svi govorili da bi bili najprihvatljiviji, jer je svima u interesu bolja ekonomija - kazala je Joksimović.

Prema njenim rečima, potezi Prištine, koji podrivaju čak i ekonomsku regionalnu saradnju su razlog ne samo za zabrinutost, već i za iznošenje stava Srbije o tim pitanjima.

Kako je navela, predsednik Vučić i drugi učesnici Samita, među kojima su Johanes Han, Angela Merkel, Bojko Borisov, Sebastijan Kurc, razgovaraće i o drugim temama vezanim za region Zapadnog Balkana koji, kaže, ponovo postaje kompleksan.

Istakla je da je Srbija uvek percipirana kao stub stabilnosti i navela da je to nezahvlana pozicija, iako govori dobro o nama, ali nije uvek jednostavna.

- Predsednik Vučić i mi smo uvek percipirani kao stub stabilnosti i to nam nekada nameće i obavezu dodatnog spuštanja lopte, dodatne trpeljivosti koja nije uvek jednostavna, ni laka, ali očekivanja od nas po pitanju stabilnosti su velika, a to smo zaslužili odgovornom politikom - kazala je Joksimović.

Kako je navela, predsednik Vučić i Srpska napredna stranka zaista zaslužuju to poverenje.

- Verujem da će predsednika svi večeras i sutra pažljivo saslušati i sigurna sam da će to imati znatnog ođeka u ovim krugovima koji na kraju kreiraju evropsku politiku prema našem regionu i našoj zemlji - kaže ministar. 

Govoreći o Samitu, Joksimović je navela da je Evropska narodna partija skup stranaka u Evropi desnog centra, koje su uglavnom vodeće stranke brojnih zemalja EU, kao što su stranka Angele Merkel, Sebastijana Kurca, Bojka Borisova...

Kaže da je Srpska napredna stranka već dve i po godine pridružena članica, što je najviši stepen članstva koju jedna stranka koja dolazi iz zemlje koja nije članica EU može da ima. 

- To znači da mi učestvujemo u svim odlukama izuzev onih koje se tiču direktno evropskih institucija, jer nismo članica EU -navela je.

Prema njenim rečima, SNS je vrlo aktivna kao članica ENP, što je visoko vrednovano, te da će upravo zbog toga predsednik Vučić sutra tokom plenarnog zasedanja, kada će se izabrati glavni kandidat ENP na izborima za Evropski parlament i evropske institucije sledeće godine, dobiti mesto u prvom redu.

Joksimović kaže da to predstavlja važan diplomatski neverbalni signal za to koliko je predsednik Vučić lično i SNS vrednovan u tim krugovima. 

- Predsednik će sedeti u prvom redu, a pored njega će biti Sebastijan Kurc, tu će biti Bojko Borisov, Viktor Orban, kao i Tajani, predsednik Evropskog parlamenta, Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, najveća i najvažnija imena u ovom trenutku, svi oni koji su na neki način zaduženi za naš region i Srbiju, kao što su i komesar Han, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekelister, a svi pripadaju grupaciji ENP - navela je Joksimović.

Kaže da to govori o uticaju koji je SNS i kao stranka i kao Vlada predvođena SNS-om uspela da stvori na dva nivoa, državnom, ali i partijskim koji se izuzetno vrednuje, jer se, kaže, sve odluke prvo donose na nivou stranačkih grupacija u Evropskom parlamentu, a onda i kreiranje politika. 

- Mi smo pre dve i po godine otvorili ovu platformu za dodatno lobiranje za interese Srbije i najveći značaj ovoga jeste što ćemo videti šta su glavne teme u EU danas, kakav je njihov odnos prema aktuelnim pitanjima, od evropskih izbora, ali i Bregzita, ekonomskih pitanja, odnosi sa drugim globalnim silama i naravno odnos prema regionu - kaže ministar.

Dodala je da je Samit prilika i da predsednik Vučić iznese jasno pozicije Srbije vezano za sva važna regionalna pitanja u ovom trenutku, kao i očekivanja i da čuje šta je to što će biti "trasa politike koja će se voditi prema regionu u narednom periodu", posebno imajući u vidu da nakon evropskih izbora naredne godine slede možda i promene u strukturi i politici EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Igor

pre 5 godina

Presednik Vucic Srbiju vodi pravim putem i bice sve bolje i bolje!

nikola

pre 5 godina

Imaju koga i da slusaju.Svaka njegova rec je odmerena i od velikog znacaja.

ivana

pre 5 godina

Postali smo perspektivni dobrom politikom naseg Vucica!

Milica Milicic

pre 5 godina

Sve bolji ugled Srbije u svetu je posledica vrednog rada sadasnje vlasti.

Sasa

pre 5 godina

Predsednik Vucic postavio Srbiju na svetskoj mapi kao postovanu i cenjenu drzavu.

Milenče

pre 5 godina

Zahvaljujući aktuelnom politikom SNS-a, Srbija je stekla izuzetan ugled u zemljama sveta. Napredak Srbije je u svim poljima na zavidnom nivou.

Dragana

pre 5 godina

Ово су резултати радна једне озбиљне политике коју спроводи Александар Вучић.

peca

pre 5 godina

Svi značajni državnici sveta dolaze u Beograd i sigurno možemo zaključiti da u danešnjem političkom svetu naša zemlja zauzima ponovo značajno mesto

Sale

pre 5 godina

Drzava je zasluzila postovanje vodjena uspesnom politikom predsednika Vucica.

Zvezdana 00

pre 5 godina

Slazem se sa izjavom Joksimoviceve. Jeste nam ova vlada podigla ugled.

Eleonora

pre 5 godina

Svakako nam je ova vlada pomogla. Hvala joj!

Simka

pre 5 godina

Mnogo rada i vremena treba da se malo pomeri odnos sa svetom, to sad vidim kroz zalaganje predsednika Vučića.

Bilja

pre 5 godina

Jaka i stabilna politika nas je podigla sa dna.

Bogdanka

pre 5 godina

Srbija je uvek bila cenjena zemlja, naši ljudi cenjeni svuda u svetu. Srbi su narod vrednih i pametnih ljudi, ali neko je jako želeo da nas razbije i uništi i umalo su uspeli u tome. Zahvaljujući Vučiću, zahvaljujući radu i požrtvovanju svih u Vladi Srbije i zahvaljujući podršci koju su dobili od naroda, Srbija je ponovo podigla glavu! Srbija ponovo ima svoje zasluženo mesto u Svetu! Srbija je ponovo u prvom redu!!!!

mita

pre 5 godina

Sve pohvale Jadranki!Naš predsednik je u svakom smislu podigao ugled naše zemlje!

Mira

pre 5 godina

Zahvaljujući Vučiću Srbija je postala ugledna država u regionu.

vivijen

pre 5 godina

Ugled Srbije je drastično promenjen u odnosu do pre samo par godina, sada nam se sva vrata otvaraju.

vivijen

pre 5 godina

Odgovorna politika je donela i ugled i rezultate.

Olja

pre 5 godina

Posle mnogo godina Srbija je stabilna država koja je cenjena u svetu.

Milasin

pre 5 godina

Odgovorni i savesni,neka svet vidi naš trud.

Branko

pre 5 godina

Srbija je povratila ugled i postovana je u svetu.

lana

pre 5 godina

Jadranka Joksimovic smatra da je Vucic svojom odgovornom politikom podigao ugled Srbije.

MilijanaLakić

pre 5 godina

Predsednik Vučić je neumorinim zalaganjem i svojim čvrstim stavom da Srbija zaslužuje ugled, i u Evropi i u svetu, postigao izuzetno dobre rezultate, konačno nas druge zemlje prihvataju i spremne su da saslušaju i našu istinu o kosovskom problemu što je pre desetak godina bilo apsolutno nemoguće

Nikola

pre 5 godina

Srbija sada ima mnogo veći ugled i poštovanje a sve je to delo predsednika Vučića koji se hrabro bori za svoju zemlju.

Perović

pre 5 godina

Priština je zadobila mnogo nezasluženih udaraca Srbima na Kosovu. Srbija i Srbi na Kosovu su zaslužili da ih u Briselu brane i da stanu uz srpski zahtev da se nesuglasice reše.

Tijana

pre 5 godina

Srbija je sada ugledna i postovana drzava zahvaljujuci odlicnoj politici sadasnje vlasti i sirenjy pozitive.

bane

pre 5 godina

Srbija je sada postovana i cenjena drzava u svetu.

Franjo

pre 5 godina

Samo jedan je Aleksandar Vucic najbolji predsednik.

Laki

pre 5 godina

Konacno Srbija postaje ugledna i postovana, nastavak dobre politike koju vodi predsednik Vucic vodi nas ka jos vecem uspehu

Milos

pre 5 godina

Srbija jeste i treba da bude stub stabilnosti u regionu.

radse

pre 5 godina

Naravno da su podigli ugled jel se vidi kako svet sada uzima Srbiju u obzir.

Darko

pre 5 godina

Naravno to je toliko ocigledno da vise niko nije u stanju da negira, da su podigli ugled jel se vidi kako svet sada postuje Srbiju .

dada

pre 5 godina

Od kako je SNS na vlasti, nasa zemlja svakim danom napreduje

rada

pre 5 godina

Zahvaljujuci odgovornoj i ispravnoj politici Vucica, sve vise smo cenjeni u svetu

djukiriki

pre 5 godina

toliko je podignut ugled da nam takse uvodi nasa pokrajina kosovo sa sa svim ugledom ni evropa ni amerika ne mogu da ih obuzdaju jer imamo mi jako veliki ugled

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!
NBA

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!

Košarkaši Atlante savladali su Boston Seltikse u dramatičnom meču NBA lige rezultatom 123:122 nakon produžetka. Jedan od najzaslužnijih za trijumf Hoksa bio je kapiten Srbije Bogdan Bogdanović! Po završetku utakmice, Bogdanov saigrač Dejonte Marej pohvalno je govorio o Srbinu i istakao njegov doprinos u pobedi nad vodećim timom Istočne konferencije!

29.03.2024

16:45

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija