• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.11.2018

11:20

POPOVIĆ: Sajber kriminal jedan od najvećih izazova današnjice

Politika

POPOVIĆ: Sajber kriminal jedan od najvećih izazova današnjice

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je danas da je "sajber kriminal" jedan od najvećih izazova sa kojima će se svet suočiti u narednoj deceniji, te da je zbog toga važno raditi na edukaciji građana i uspostaviti tešnju saradnju među državama regiona u borbi protiv ove pretnje

 

Popović je, otvarajući Konferenciju ''''Cyber Security - Kako se suočiti sa novim izazovima u poslovnom i finansijskom sektoru'''' u Skupštini Grada Beograda, istakao da je po pitanju bezbednosti važna saradnja javnog i privatnog sektora.

- Vlada ima ulogu u postavljanju standarda i sprovođenju propisa, a industrija ima odgovornost da ih isprati - napomenuo je Popović.

Međutim, dodaje ministar, lanac odgovornosti se ne završava tu, već pojedinci moraju jednako dobro da odigraju svoju ulogu.

Objašnjava da u svakom trenutku milioni gigabajt podataka kruže internetom u transakcijama koje obavlja približno četiri milijarde korisnika na svetu.

Foto: mbpi.gov.rs

U Evropi blizu 70 odsto ljudi svaki dan koristi internet, ukazuje Popović

- Džon fon Nojman, tvorac modernog računara, radeći na projektu Menhetn izjavio je kako su računari neuporedivo razorniji od nuklearne bombe. Iako ga većina tada nije razumela, pola veka kasnije govorimo o novom globalnom razvoju - sajber bezbednosti - rekao je Popović učesnicima konferencije.

- Iako su informacioni sistemi ključni za efektivan i efikasan rad biznisa, tako i javne uprave, svedoci smo dac sajber napadi mogu da ugroze i najveće države na svetu i kompanije - kazao je ministar.

Podseća da je 2016. godine hakovano tri milijarde Jahu (Yahoo) naloga, da su iste godine iz sistema kompanije Uber ukradene informacije o 57 miliona korisnika, a da je kako se procenjuje, napadu na Fejsbuk (Facebook) izloženo više od 70 miliona korisnika.

- Prema podacima konsultantske kuće Mekenzi, 2017. godine šteta od sajber kriminala iznosila je 1.000 milijardi dolara - istakao je Popović.

Foto: mbpi.gov.rs

Ministar je, između ostalog, rekao i da je sajber bezbednost i pitanje etike i zaštite prava na privatnost, kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

Evropa je 2013. godine regulisala pitanje sajber bezbednosti odgovarajućom strategijom, navodi on, koja afirmiše vrednosti iz realnog sveta u virtelni.

- Jedan od strateških prioriteta Vlade Srbije je sveobuhvatna digitalizacija, od industrije i javne uprave do obrazovanja i jednog šireg razvojnog konteksta izgradnje društva baziranog na znanju - kaže Popović i dodaje da takav prioritet ne može biti ostvaren na pravi način ukoliko se ne obezbedi siguran sajber prostor.

Popović je u tom kontekstu istakao da je važna međunarodna saradnje po ovom pitanju, na nivou država, ali i jačanje saradnje države i poslovne zajednice.

Na konferenciji pod pokroviteljstvom Skupštine grada učesnicima su se obratili i zamenik šefa misije ambasade Italije Serđo Monti, predsednik Konfindustrije Srbija Erik Košuta i član gradskog veća Dragomir Petronijević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija