• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.11.2018

11:25

SKOT: NATO i Srbija imaju iste strateške ciljeve

Politika

SKOT: NATO i Srbija imaju iste strateške ciljeve

Podeli vest

NATO i Srbija imaju iste strateške ciljeve, Evropu koja je ujedinjena, slobodna i u miru i možemo da radimo zajedno kao partneri da postignemo te ciljeve, kazao je danas ambasador SAD Kajl Skot obraćajući se na otvaranju 6. Beogradske NATO nedelje

 

- Srbija nije članica NATO i ne želi da to postane , ali mi smo ovde iz dva razloga i to da postignemo zajedničke ciljeve i partnerstvo. NATO je posvećen miru, zajedničkim vrednostima i vladavini prava, a Srbija je bitan partner i ona će doprineti strateškim ciljevima da se postigne snažna i dugotrjna stabilizacija Srbije i regiona - kazao je Skot.

Skot je dodao da je Amerika Srbiju smatra vitalnim partnerom i dodao da je Srbija jedina zemlja u kojoj se NATO pojavio kao otvoreni ratni neprijatelj, ali je sada situcija promenjena i to, kaže, daje optimizam po pitanju mira u celom regionu i mira između Beograda i Prištine.

- Najočiglednija uloga NATO u regionu jeste da osiguramo sigurnost i stabilizaciju, a iste ciljeve ima i Srbija. Zahvaljujući Rezoluciji 1244 i povelji 4 UN, Kfor je vojna organizacija koja se stara da postoji mir i sloboda kretanja za sve zajednice na KiM. SAD ima najviše vojnika i to radimo kako bismo se postarali da švi građani Kosova imaju mir i da budu sigurni - rekao je Skot.

Naveo je i da Srbija ima pravo da bude ponosna na svoju istoriju i na pobede u Prvom i Drugom svetskom ratu i dodao da je NATO i SAD drago što su bili partneri sa Srbijom u tim dvema velikim pobedama.

- Partneri smo i danas. Kroz NATO, ali i kroz naše bilateralne odnose, kroz našu ekonomsku pomoć, kroz podršku vladavini prava, slobodama, podršku bezbednosti i želim da zahvalim predsedniku Vučiću što je stavio tačku na generaciju nemira i što je započeo rad na prevazilaženju psiholoških barijera i pronalaženju mirne budućnosti za ceo regin - naveo je američki ambasador.

Robert Pščel iz Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a kaže da oni ne pokušavaju da obrišu istoriju, ali žele da stvore sliku koja je zasnovana na realnosti budući da je Srbija danas suočena sa dezinformacijama o toj alijansi, a da oni koji to plasiraju koriste emitovne argumente.

Psčel je na Šestoj NATO nedelji u Beogradu kazao da te “neobične vesti” za koje se posle ispostavi da nisu istinite kvare sliku i da građani Srbije zbog toga ne mogu da imaju mišljenje koje je zasnovano na činjenicama.

On je istakao da čitav NATO, odnosno svih 29 članica te alijanse deli zajednički interes sa Srbijim, a to je mir i stabilnost u regionu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Duca

pre 5 godina

Ja već ne znam na čijoj su oni strani. Svaki dan druga priča.

Vlada

pre 5 godina

Srbiji je cilj mir, napredak i sigurna buducnost i tu se otprilike uklapamo sa NATO paktom. Naravno ovo slaganje u ciljevima nikako ne moze da znaci da Srbija zeli da udje u taj savez posto se Srbija odavno opredelila da bude vojno neutralna zemlja

dragisa

pre 5 godina

Naravno da imamo iste ciljeve a to su mir i stabilnost na balkanu...

Tanja

pre 5 godina

Jako lepo je čuti da čitav NATO odnosno 29 članica te alijanse deli zajednički interes sa Srbijom, a to je mir i stabilnost u regionu.

jelka

pre 5 godina

zajednicki interesi, zajednicki ciljevi, pa tako i moramo delati, saradjivati...

Ana

pre 5 godina

Ovaj drugi Rajčel oće da kaže da nas nije bombardovao? Koga bre vi pravite ludim?

jovana

pre 5 godina

Nama je jedino bitno da zaštitimo naš narod na KiM.

Vesna

pre 5 godina

Srbija vodi otvorenu politiku mira i partnerstva sa svim zemljama podjenako. Svakako da Srbija i NATO imaju iste ciljeve kojima teže, mir i stabilnost u regionu, i to treba i dalje razvijati i unapređivati.

maki

pre 5 godina

Njegovo prezime najbolje govori kakav je to covek.

Maja

pre 5 godina

Srbiji je prvenstveno cilj mir i stabilnost u regionu.

Ivana

pre 5 godina

Od kada je politici NATO pakta prioritet mir, a narocito stabilnost?

Neca

pre 5 godina

Onda neka uticu na Pristinu mi smo spremni na kompromis.

Motori

pre 5 godina

Amerika Srbiju smatra vitalnim partnerom i Srbija je jedina zemlja u kojoj se NATO pojavio kao otvoreni ratni neprijatelj,imaju cilj očuvanje mira i stabilnosti.

star

pre 5 godina

Naša zemlja nije članica NATO alijanse i nikada to neće ni biti, a zajednički da postignemo neke ciljeve isto neče moći zato što ste vi zagovornici ratnih sukoba, dok je Srbija uvek za mirna rešenja svakog problema u regionu.

Bogica

pre 5 godina

Vucic je stavio tacku na krizu u regionu i pronasao put mirne buducnosti za region.

kontesanera

pre 5 godina

Jaka i stabilna Srbija je vžan faktor za mir i stabilnost, a samim tim i dalji razvoj celog regiona.

Miki

pre 5 godina

Srbija je otvorena prema svima koji joj žele dobro!

smockvica

pre 5 godina

Srbija je bitan partner i ona će doprineti strateškim ciljevima da se postigne snažna i dugotrjna stabilizacija Srbije i regiona

smockva

pre 5 godina

Vučiću je stavio tačku na generaciju nemira i započeo je rad na prevazilaženju psiholoških barijera i pronalaženju mirne budućnosti za ceo regin

andrijana djogic

pre 5 godina

Kada imamo iste ciljeve, bez neželjenih okolnosti, na pravom smo putu.

anatodorovic

pre 5 godina

Mir i stabilnost su veoma bitni za gradjana!

Ema

pre 5 godina

Generalno NATO ne volim...zbog davne 99 I svega sto sam tada prezivela...ali za mir I stabinost regina, I zajednicke ciljeve lakse cemo postici zajedno...

deda Raša

pre 5 godina

Nikad ih nismo imali niti cemo ih imati. NATO je agresor, ubica neduzne dece, Srbija je drzava kojoj treba mir i prosperitet a bas joj vi ne date da do toga i stigne. NATO je srbiju vratio 100 godina u nazad, Srbija nije vas, niti ce. Ovde neko ne govori istinu.

ostao đubre do kraj

pre 5 godina

Jel ovaj mračnjak rođen kao skot ili je to samo rezultat dugotrajnog i napornog treninga???

Petar

pre 5 godina

Voleli mi to ili ne, mi moramo sarađivati!? Sve je to život, samo budućnost!

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija