• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.11.2018

15:24

ČADEŽ: Austrijska podrška za ukidanje prištinske takse!

Politika

ČADEŽ: Austrijska podrška za ukidanje prištinske takse!

Podeli vest

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je u Beču uručio pismo PKS generalnom sekretaru Ministarstva privrede i digitalizacije Austrije Mihaelu Esterlomu, povodom prekjučerašnje odluke prištinskih vlasti da uvedu dodatnu desetoprocentnu taksu na robu iz Srbije

 

Čadež je tom prilikom ukazao na štetu koja se takvim potezom institucija u Prištini nanosi srpskoj, ali i privredi celog regiona, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

- Naišli smo na veliko razumevanje i spremnost predstavnika austrijskih institucija da se angažuju na rešavanju ovog problema i ukidanju ove iracionalne odluke. Ispostavilo se da smo u pravo vreme na pravom mestu, jer je pismo odmah dostavljeno austrijskoj ministarki ekonomije Margarete Šrambok, koja boravi u Briselu i koja će tokom dana imati sastanak sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom, uručiti joj pismo, preneti naše poruke i razgovarati o rešavanju problema, koji ima posledice na privredu celog regiona - izjavio je Čadež.

Čadež je, kako se navodi u saopštenju, jutros pismo PKS-a predao i predsedniku Privredne komore Austrije Haraldu Mareru, koji je u razgovoru istakao da će se i austrijska komora i on lično angažovati i reagovati povodom problema nastalog odlukom Prištine o uvođenju nameta za robu iz Srbije.

Predsednik PKS je sa generalnim sekretarom za privredu i digitalizaciju Austrije razgovarao i o podršci austrijske vlade procesima digitalizacije srpske privrede i aktivnostima Centra za digitalnu transformaciju, navodi se u saopštenju.

- Austrija je pouzdan partner Privrednoj komori Srbije u ovim procesima. Uz austrijsku podršku smo i formirali Centar za digitalnu transformaciju privrede i krenuli u digitalnu transformaciju privrede. Nastavljamo naše projekte, radimo sa preduzećima i želimo da zajedno primenimo austrijska iskustva u procesima digitalizacije i digitalne transformacije, posebno malih i srednjih kompanija u Srbiji, kako bi ona opstala na tržištu i postala konkurentnija - rekao je Čadež.

To je, kaže, utoliko važnije, jer danas svako preduzeće, bilo da je pekara, frizerski salon ili proizvodi mašine, mora da koristi digitalne alate u svakom segmentu poslovanja od proizvodnje, preko marketinga do prodaje.

Predsednik PKS će, dodaje se, danas popodne govoriti na konferenciji posvećenoj učenju kroz rad i obeležavanju pet godina postojanja Evropskog saveza za učenje kroz rad (European Alliance for Apprenticeships- EAfA).

Čadež će, u ime PKS i privrednih komora Zapadnog Balkana, potpisati pristupnicu tom savezu koja je, navode, jedinstvena platforma za povezivanje državnih institucija, poslovne zajednice, biznis asocijacija, socijalnih partnera i svih drugih učesnika u procesu stručnog obrazovanja mladih sa ciljem promocije učenja kroz rad i unapređenja kvaliteta i obrazovne ponude.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vesna

pre 5 godina

Austrija je naš prijatelj i verujem u njihovu pomoć.

Sokic

pre 5 godina

Valjda ce se Austija pokazati kao nas prijatelj.

Mile

pre 5 godina

Svet polako shvata koliko je albanska strana pokvarena i da su pogresili u priznanju Kosova

mara

pre 5 godina

Smatram da je Austrija pokazala da je veoma dobar prijatelj Srbiji.

Kika

pre 5 godina

Hvala Austriji sto ne podrzava pristinski teror

Ivona

pre 5 godina

Svaka podrska nam je dobrodosla, Pristina pravi necuvene jednostrane mere!

Miloš

pre 5 godina

Jako je bitno imati podršku iz celog sveta za ukidanje takse na srpske proizvode. Na taj način se diskriminiše naša roba. Ministarstvo spoljnih poslova i predsednik Vučić rade sve što je u našoj moći da se takva odluka povuče i dobro im ide!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija