• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.11.2018

10:40 >> 10:43

(FOTO) DELEGACIJA MUPA SRBIJE U KATARU! Posetili organizacioni komitet Svetskog prvenstva u fudbalu!

Fudbal

(FOTO) DELEGACIJA MUPA SRBIJE U KATARU! Posetili organizacioni komitet Svetskog prvenstva u fudbalu!

Podeli vest

Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova, predvođena državnim sekretarom Biljanom Popović Ivković, prilikom nedavne zvanične posete Kataru obišla je i Organizacioni komitet Svetskog prvenstva u fudbalu koje će 2022. godine biti održano u ovoj zemlji

Osim sastanaka sa premijerom i ministrom unutrašnjih poslova te zemlje Abdulahom bin Naser bin Kalifa Al Tanijem, kao i posete međunarodnom sajmu “Milipol Katar”, srpska delegacija se upoznala i sa napretkom u organizaciji najvećeg fudbalskog takmičenja.

Domaćini, na čelu sa majorom Ali Mohamed Al Alijem, potpredsednikom Odbora za bezbednost, želeli su da upoznaju delegaciju MUP-a sa infrastrukturnim projektima koji su u toku.

Kako su objasnili gostima iz Srbije izgradnja jednog stadiona je već završena, dva će biti gotova do januara 2019. godine, dok su pet stadiona, sa po 40.000 mesta, u fazi izgradnje i biće završeni na vreme i spremni za Svetsko prvenstvo. Prema odluci domaćina 50 odsto kapaciteta stadiona, tačnije stolice, biće donirane zemljama u razvoju nakon završetka fudbalskog nadmetanja.

Jedan od stadiona, Ras Abu Aboud biće napravljen od kargo kontejnera i 95 odsto recikliranog materijala. Arhitekte su osmislile stadion uz inovativnu upotrebu kargo kontejnera koji će biti složeni po principu lego kockica. Nakon završetka fudbalske manifestacije, stadion će biti u potpunosti rasklopljen, a zemljište će biti vraćeno prvobitnoj nameni.

Foto: MUP Srbije

Tehnika i inovacija idu ruku pod ruku sa gradnjom, tako da će atmosferski vazduh biti hlađen na prijatnih 26 stepeni, tako da termin održavanja Svetskog prvenstva, kada temperature dostižu vrtoglavih 50 stepeni neće previše uticati na sportski užitak. Glavni stadion, sa 87 hiljada mesta, na kojem će se održavati ceremonija otvaranja i zatvaranja Svetskog prvenstva još uvek je obavijen velom misterije, a krajem ove godine očekuje se otkrivanje dizajna i projekta. 

Predstavnici Organizacionog komiteta ističu da svi projekti na kojima rade u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo imaju za cilj podizanje kvaliteta života stanovništva Katara. Veliki značaj domaćini su poklonili održivosti nakon završetka Svetskog prvenstva, tako da su planirani dodatni sadržaji škole, bolnice, parkovi i tržni centri prilagođeni potrebama građana Dohe i drugih mesta gde se održava takmičenje. 

Katar je akcenat prilikom organizacije Svetskog prvenstva stavio na optimizaciju postojećih resursa. Nisu želeli da grade nove hotelske kapacitete koji bi kasnije ostali neiskorišćeni, već su došli na ideju da iznajme kruzere, koji će tokom trajanja manifestacije bili usidreni u Dohi, za potrebe ljubitelja fudbala. U želji da omoguće da navijači mogu u toku istog dana da pogledaju dve utakmice, Doha je pristupila izgradnji metroa koji se proteže kroz ceo grad i njegova gradnja uveliko teče. Osim metroa, u planu je i izgradnja tramvajske mreže kao dodatnog sredstva transporta.

Foto: MUP Srbije

Tokom posete, državni sekretar MUP-a Biljana Popović Ivković izrazila je svoje zadovoljstvo onim što je postignuto u dosadašnjim pripremama Katara kao prvog domaćina Svetskog prvenstva u arapskom svetu. 

Ona je takođe bila impresionirana planovima i projektima koji će biti realizovani do prvog sudijskog zvižduka na stadionu u Dohi i izrazila spremnost da MUP Srbije pomogne u sprovođenju planova koji su usmereni na bezbednost svih učesnika i posetilaca Svetskog kupa, budući da Srbija ima veoma velikog iskustva u organizaciji velikih sportskih manifestacija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija