• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.11.2018

12:32

STEFANOVIĆ: U prvom planu preventiva i smanjenje rizika

Politika

STEFANOVIĆ: U prvom planu preventiva i smanjenje rizika

Podeli vest

Skupština Srbije usvojila je danas Predlog zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama kojim se stvaraju uslovi za efikasnije sprovodenje zaštite od elementarnih i drugih nepogoda, što će, kako se očekuje, doprineti povećanju stepena bezbednosti građana

Tim zakonom se vrši nadogradnja postojećeg sistema definisanog Zakonom o vanrednim situacijama i otklanja ono što je u praksi pokazalo nedovoljno efikasno.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je tokom rasprave da je procenu rizika od katastrofa i plan zaštite i spasavanja izradio izuzetno mali broj jedinica lokalnih samouprava i privrednih društava.

Kao ključno obeležje zakona, Stefanović je naveo stavljanje preventive u prvi plan, a pažljivo su, kaže, razrađena i planska dokumenta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.

Stefanović kaže da je data mogućnost, u slučaju neblagovremenog reagovanja lokalnih štabova, da ih Republički štab za vanredne situacije raspusti i uspostavi hitne vanredne štabove.

Rešenja su uglavnom oslonjena na postojeća, s tim što je iz njih otklonjeno ono što se u praksi pokazalo kao nefunkcionalno.


Sistem reagovanja u vanrednim situacijama našao se pred ogromnim izazovima tokom katastrofalnih majskih poplava 2014.godine. Poplavama su bili ugroženi životi, zdravlje i imovina više od 1,6 miliona ljudi u 119 opština centralne i zapadne Srbije, a ukupna šteta od poplava iznosila je 1,7 milijardi evra, što čini više od četiri odsto BDP-a.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ilija

pre 5 godina

Važno je da se sve na vreme i spremnost bude na visokom nivou.

Anđela

pre 5 godina

Sve sto se tice povecanja bezbednosti gradjana treba unaprediti.Jos jedan pokazatelj blagovremenog delovanja drzave u interesu gradjana!

Dusko

pre 5 godina

Ovim usvajanjem Predloga zakona o smanjenju rizika od katastrofa i elementarnih nepogoda je Srbija jos jednom dokazala da se bori za svoj narod.

neo

pre 5 godina

Preventiva i jeste najvažnija,time se umanjnuju štete i gubici ljudskih života.Klimatske promene su u toku i treba odgovoriti na takve izazove.

Sara

pre 5 godina

Drzava ima svest o znacaju preventivnog delovanja, u vanrednim situacijama. I radi na efikasnijem sprovodenju zaštite od elementarnih i drugih nepogoda, što će doprineti povećanju stepena bezbednosti građana.

maja

pre 5 godina

Preventiva i jeste najvažnija,time se umanjnuju štete i gubici ljudskih života

Moki

pre 5 godina

Све што се тиче безбедности грађана треба предвидети и унапредити јер грађани Србије то заслужују .

Sava

pre 5 godina

Bezbednost građana se diže na viši nivo, što zaslužuje sve pohvale!

Maja

pre 5 godina

Preventive su bitne da bi se reagovalo na vanrednu situaciju sa sto manjom sansom rizika!

ivana

pre 5 godina

Raditi na preventivnim merama je nesto sto radi odgovorna vlada!

Jasenka

pre 5 godina

Ovo je borba Srbije da bude bolja sebi i drugima.

kontesanera

pre 5 godina

Prevenitv je mnogo bitnija od otklanjanja posledica saobraćajnih nesreća.

Branko

pre 5 godina

Ako imamo dobru preventivu onda samim tim smanjujemo rizik da moze doci do stete i nesrecnih slucajeva.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija