• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

09.11.2018

13:52

KOSOVO NE MOŽE DA UĐE U INTERPOL! Dačić: Priština opstruira dijalog u Briselu!

Politika

KOSOVO NE MOŽE DA UĐE U INTERPOL! Dačić: Priština opstruira dijalog u Briselu!

Podeli vest

Priština sve što radi u poslednje vreme radi kako bi naterala EU da im da viznu liberalizaciju i da natera zapadne zemlje da prime takozvano Kosovo u Interpol, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da izjave Haradinaja i Hodžaja da ako ne dobiju viznu liberalizaciju u decembru treba da napuste dijalog znači opstruiranje dijaloga od strane Prištine

- Što se nas tiče Kosovo ne može da uđe u Interpol, a što se tiče vizne liberalizacije, dajte im slobodno, neka svi odu kod njih. Oni su njihovo čedo, oni su ih formirali, a sada ih neće da dolaze bez viza. Mnogo su pametni - kazao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa potpredsednikom Vlade Rusije Jurijom Borisovim.

Dačić je kazao da kosovski Albanci prete EU, te da Srbiji ne mogu da prete i istakao da Srbija neće smetati dijalogu i praviti štete, ali da sa druge strane ne može stalno da bude žrtva neispunjavanja obaveza Prištine i predmet određenih incidenata koji se dešavaju po pravilu uoči nastavka dijaloga. 

Prema njegovim rečima, problem je u tome što Priština na svim frontovima doživljava političke i diplomatske neuspehe i treba im nešto za unutrašnju upotrebu, što se odražava na sveukupnu stabilnost u regionu.

- Mislim da nije realno da se nastavi dijalog u uslovima u kojima oni optužuju Srbiju da se ponaša prema njima neprijateljski. Oni su jednostrano doneli odluku da sruše teritorijalni integritet Srbije, da naprave neku svoju državu, mi to ne priznajemo. Mi ne možemo da prihvatimo pritiske i uslovljavanja - kazao je Dačić. 

Navodeći da sada pričaju o pripremama pukova vojske, Dačić kaže da na taj način hoće da prete Srbiji. 

- Mogu oni da pripremaju, ali mi već imamo pripremljene, pa ako ćemo da se borimo, hajde da se borimo. Ali, ovo je 21. vek, gde žive oni - ističe ministar spoljnih poslova.

Kaže i da je za poslednjih godinu - dve dana 10 zemalja povuklo priznanje Kosova ili suspendovalo sve dosadašnje odluke o statusa Kosova kao nezavisne države. 

Kako je naveo, ta priznavanja su se dešavala pre 10 godina pod velikim pritiskom zapadnih rukovodstava i islamskih zemalja, jer su svi očekivali da će se to brzo završiti i dobiti međunarodnu verifikaciju i govorili su svim tim zemljama da je Kosovo slučaj za sebe i da neće važiti za druge.

- Prošlo je 10 godina, Kosovo nije uspelo da zaokruži svoju nezavisnost, niti da dobije međunarodno priznanje. To što su bilateralno neke zemlje priznale, oni nisu članovi UN, a da bi bili međunarodno priznati moraju da budu u UN - navodi Dačić i dodaje da će sve više biti država koje će povući priznanje.

Zahvalio je Rusiji na pomoći oko očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i dodao da Srbija uvažava što je američka administracija promenila malo stav dozvolivši da se razgovara o Kosovu, a ne da se smatra da je to definitivno rešeno pitanje.

- Ali, i dalje su prisutna lobiranja za kosovsku nezavisnost i članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što je pismo SAD svim karipskim zemljama pred moju posetu - kaže Dačić i dodaje da će 13. novembra takozvani generalni konzul Kosova u Njujorku održati sastanak na temu zašto Kosovo treba da uđe u Interpol, na koji je pozvao šefove Misija svih država UN.

JOŠ JEDNA POBEDA SRPSKE DIPLOMATIJE: Unija Komora povlači priznanje nezavisnosti Kosova!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cane

pre 5 godina

Interpol se između ostalog bori protiv organizovanog kriminala! Kak onda članice Interpolamogu dozvolti ulazak samoproglašene države Kosovo, na čelu sa kriminalcima Tačijem i Haradinajem u ovakvu organizaciju!?

VIVIJEN

pre 5 godina

Bez saglasnosti Srbije kosovo ne može nigde ući.

Nadica

pre 5 godina

Lazna drzava ne moze da udje u interpol i nastavi sa kriminalom i zlocinima koje je radila i koje radi i danas.

Milica

pre 5 godina

Pristina je oduvek bila ta koji opstruoraju dijalog i onemogucavaju normalizaciju odnosa. Ali sve im to tolerisu njihovi mentori sa Zapada i EU.

Jelena

pre 5 godina

Ako ima pravde oni nikada neće ni da udju u Interpol.

Captainsrki

pre 5 godina

Srbija ce se ostro suprotstavljati ulasku tzv.Kosova u Interpol.

Katja

pre 5 godina

Zelje su jedno a realnost drugo. Nemaju uslove za tako nesto i najbolje da cute.

Nevena

pre 5 godina

Kako stvari stoje izgleda da se mora udovoljiti razmaženom "čedu" Zapada.

NevenaK

pre 5 godina

Kosovo ni po kojoj ceni nije mesto u Interpol

Mira

pre 5 godina

Kosovo nije u UN tako da ne može ni u interpol!!!

Zora

pre 5 godina

Ulazak Kosova u interpol bi bilo najstrasnije krsenje medjunarodnog prava.

Milica Milicic

pre 5 godina

Iako su neke drzave priznale nezevisnost Kosova, oni ipak nemaju medjunarodno priznanje.

kontesanera

pre 5 godina

Kosovo ne može da uđe u Interpol jer bi to izazvalo destabilizaciju u regionu a i šire.

Mane

pre 5 godina

Teritoriji Kosova kontrolišu kriminalne grupe čiji su predvodnici velike ribe poput Tačija i Haradinaja. EU ne sme da dozvoli njihov prijem u Interpol.

Sima

pre 5 godina

Ako se Interpol ne stidi da u svoje redove primi rukovodstvo lažne države koji se inače smeše sa poternica iste institucije, neka im onda takva zemlja služi na ugled i čast. U tom slučaju, Srbija treba izaći iz te institucije.

dule

pre 5 godina

Podržavaju ih njihovi netori sa Zapada, ali se nadam da neće uspeti.

dragan

pre 5 godina

Kakav Interpol?? Pokusavaju da kiupe i lobiraju. A što se viza tiče neka im ih daju pa neka im dodju u goste

maki

pre 5 godina

Trenutno ponasanje Albanaca iz Pristine, poslednji incidenti koje su prouzrokovali, ne vodi nigde. Sadasnja situacija je losa i blokira dijalog. Nastavak dijaloga je besmislen.

Adri

pre 5 godina

Ne može, nioti će ikada moći da uđe Kosovo u Interpol!

Kosta

pre 5 godina

Prištinski političari moraju da ispoštuju dogovor.

maja

pre 5 godina

Ako ima pravde oni nikada neće ni da udju u Interpol.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17