• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

09.11.2018

15:50

OGLASILO SE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA: Koraksićeva karikatura i naslovna Danasa neprimereni!

Politika

OGLASILO SE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA: Koraksićeva karikatura i naslovna Danasa neprimereni!

Podeli vest

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije ocenio je danas da su naslovna strana i karikatura Predraga Koraksića Koraksa dnevnog lista "Danas" od petka, 9. novembra, krajnje neprimereni jer direktno ili indirektno stavljaju u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i poslanike Narodne skupštine Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića, s najvećim ratnim zločincima Drugog svetskog rata

- Iz navedenog razloga javno izražavamo nezadovoljstvo i osuđujemo ideju dnevnog lista ''Danas'', kojom se na ovaj način dovodi u pitanje dostojanstvo predsednika Republike Srbije i poslanika Narodne skupštine. Napominjemo da ta uvredlljivost dolazi u trenutku kada i predsednik države i Vlada Republike Srbije daju veliki doprinos medijskim reformama koje su u toku - kaže se u saopštenju Ministarstva. 

Ističe se da će Ministarstvo "uvek podržavati slobodu medija i govora, dobronamernu kritiku i iznošenje drugačijeg mišljenja, što su i osnovni postulati demokratije, ali će i uvek osuđivati svaki čin koji nije u skladu sa kodeksom i moralnim normama civilizovanog društva".

Ministarstvo dodaje da "ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list ''Danas'' nije ispoštovao". 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je sinoć, komentarišući naslovnu stranu "Danasa" na kojoj je na karikaturi doveden u vezu s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom, da to govori o stepenu sloboda u Srbiji, ali i da njegove političke protivnike najviše nerviraju uspesi Srbije.

Na pitanje novinara da pokomentariše karikaturu na kojoj je povezan s Hitlerom i da kroz usta šefa poslaničkog kluba Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića on govori, Vučić je rekao: 

- O čemu je reč? A šta je rekao Martinović? A ja Hitler? A meni hitlerovci pobili celu familiju. Ali, dobro, šta ćete, to je demokratija u Srbiji. To je najvažnije da postoji, ili što bi oni rekli - diktatura na nivou u kojoj predsednika poredite sa Hitlerom. 

Dodao je da ne mora ni da vidi naslovnu stranu, ali da to dovoljno jasno govori o stopama sloboda u Srbiji.

- Hitlerovci su moju familiju ubili i uvek sam se borio protiv fašista, i protiv jednoumlja i nastaviću da se borim protiv svih onih koji misle to, ali rečima, stavovima, boljom politikom i boljom Srbijom, jer je to ono što njih najvise nervira. Najviše moje protivnike nerviraju uspesi Srbije - poručio je predsednik Srbije. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovana

pre 5 godina

Ne samo da je Kosaksiceva karikatura neprimerena, neko i bolesna po mrznji i sramoti kako neko ne moze da postuje vlast koja radi za dobrobit gradjana Srbije!

Aca90

pre 5 godina

A u Srbiji ogranicena sloboda medija? Kako to da onda neko moze da objavi ovako nesto za predsednika Srbije?

stefkA

pre 5 godina

Tako je treba da se primereno kazni urednik lista danas

Tijana

pre 5 godina

Neprimereno i ruzno ponasanje koje ismeva napor vlasti nije dozvoljeno.

Ana

pre 5 godina

Napravili su Vučića kao karikaturu na papiru, a monogi iz opozicije su karikature u realnom životu!

Mitar Odović

pre 5 godina

Ana:Ovakve stvari se u Srbiji ne bi smele da dešavaju.

milos

pre 5 godina

Neki nemaju ni trunku postovanja prema coveku koji ih vodi u bolje sutra.

Jaran

pre 5 godina

Ovo baš nije bilo potrebno listu "Danas". Bilo koju srpsku glavu dovoditi u vezu sa nacizmom, suludo je.

Bojan

pre 5 godina

Ovo je uvreda za sve gradjane koji su izabrali Vucica. Skandal i sramota.

Ogi

pre 5 godina

Nadam se da se ovakvi propusti neće ponavljati jer direktno vredjaju ugled predsednika zemlje

minja

pre 5 godina

Ova karikatura je sramota za srpski narod,sram ih bilo,Predsednik se toliko trudi da svi bolje živimo a oni to ne cene.

Vlado

pre 5 godina

Katastrofalna naslovnica, Danas promovise govor mrznje.

Tara

pre 5 godina

Apsolutno neprimerena nasovnica jedne dnevne novine. Posle govore kako nema slobodne medija u Srbiji?

Bakar

pre 5 godina

Posle govore kako nema slobodne medija u Srbiji?

Pera

pre 5 godina

Predsednik Vučić se celo vreme sa mesta predsedništva bori protiv ubijanja, fašizma i rata, definitivno nije zaslužio ovakve javne uvrede u novinama.

Goran

pre 5 godina

Осим вербалне осуде Данаса других санкција неће бити! Па је ли је то фашизам, господо новинари? Јесте ли то могли радити кад је владао ДОС?

Lale

pre 5 godina

Preveliku slobodu imaju! Neprimereno je nego kako!

Luna

pre 5 godina

Stamotna naslovnica, ali zna narod ko su pravi fasisti...

Ana

pre 5 godina

Ne samo neprimerni, već i vređaju zemlju koja se borila u oba rata protiv fašizma!

Milica

pre 5 godina

Mozda Koraks misli da je to primereno da crta ovakve karikature, ali ja ne mislim, jer to nanosi stetu Srbiji, stetu dnevnom listu Danas i samom karikaturisti.

ena

pre 5 godina

Karikatura je za svaku osudu. Omalovažavanje predsednika treba biti kažnjivo. Pogotovo sad kad Srbija stvara ugled kod svih stranih zemalja.

Daliborka

pre 5 godina

Konacno se neko oglasio,pitam se samo gde su ta ugrozena novinarska udruzenja i mediji?To je demokratija u Srbiji ljudi!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija