• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

11.11.2018

13:05

STEFANOVIĆ: Srbija danas u miru da gradi budućnost za svoje potomke!

Politika

STEFANOVIĆ: Srbija danas u miru da gradi budućnost za svoje potomke!

Podeli vest

Na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju danas je održana centralna državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu

 

Vladu Srbije je na centralnoj ceremiji predvodio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je rekao da obeležavanjem 100-godišnjice od potpisivanja primirja Srbija želi da iskaže najdublje poštovanje vojnim i civilnim žrtvama koji su izgubili život za mir i slobodu.

On je kazao da na godišnjicu podsećaju ne samo herojski podvizi nego i to da je visoka cena koju su preci platili da bi osvojili slobodu za sebe i svoju zemlju.

Stefanović je kazao da je Srbija Dan primirja pre sto godina dočekala ovenčana ogromnom slavom, ali i velikim gubicima.

- O hrabrosti i pravdodljubivosti srpskih vojnika najbolje su govorili njihovi savremenici - rekao je Stefanović i podsetio na navode američkog ministra u vreme Prvog svetskog rata Roberta Desinga koji je zadivljen junaštom srpskih vojnika kazao da će najslavniji odeljak u istoriji Prvog svetskog rata nositi naziv Srbija.

Foto: Tanjug

Ministar je istakao da je istorija zabeležila herojstvo, ali i ogromna stradanja i nesagledive posledice i da je procenjen gubitak izmedju 1,1 milion i 1,3 miliona, što je bilo više od polovine vojno sposobnih muškaraca, a da je zemlja ostala materijalno razorena.

- Nije čudo što je Natalijina ramonda izabrana kao obeležje, jer njena glavna karakteristika je da i kada se potpuno osuši da može ponovo da se oporavi, kada se zalije. Zbog izdrzljivosti danas ga neretko zovu i cvet feniks. I Srbija se poput njega oporavila posle Prvog svetskog rata, kao i posle brojnih drugih stradanja koja su kasnije usledila - ukazao je Stefanović.

On je istakao da Vlada Srbija danas ne želi da obnavlja i ponovo iznova gradi, već da želi u miru da napreduje i gradi budućnost za potomke.

- Osećam potrebu da ukažem na neophodost racionalnog poimanje istorije i celoviti pogled na našu prošlost koja je pobedama obeležen, ali i stradanjima, ali i na potrebu posvećenost miru. Kao što je pre sto godina dala nemriljivu žrtvu da bi pobedili zlo u Prvom svetskom ratu. Srbija danas preduzima ogromne napore da bude garant stabilnost. I danas želimo da budemo odgovorno društvo i jačamo svoje pozicije u porodici evropskog naroda - rekao je Stefanović.

Foto: Tanjug

Cveće su na Spomen kosturnicu danas položili ministar Nenad Popović, princ Aleksandar Karadjordjević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predstavnici diplomatskog kora, medju kojima i ambasador Rusije Aleksandar Češpurin, ambasador Nemačke Tomas Šib, šef delegacije EU Sem Fabrici, ambasador Velike Britanije Denis Kif i drugi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tijana

pre 5 godina

Stbija odlucno gradi mir i buducnost za svoje potomke.

Anja

pre 5 godina

Mir i strabilnost su nam prioritet zarad buducnosti nasih mladih.

BiljaBilja

pre 5 godina

Slava svim herojima.Bili smo jedan od dva naroda koji je u Prvom svetskom ratu izgubio najvise ljudi.

neo

pre 5 godina

Srbija je kao ptica Feniks koja se uvek uzdiže iz pepela i ponovo širi svoja krila,slava našoj otadžbini,slava hrabrim precima!

SS

pre 5 godina

Koji je to" mir" momak kad nas jebu u zdrav mozak svi sa svih strana,psiha je gora od batina ako nisi znao,prouči sa kompanjonima malo tu tematiku.

Dragana

pre 5 godina

Srbija je zemlja mira, i gledacemo da odrzimo takvu sigurnost.

Milica Milicic

pre 5 godina

Postujemo pretke, gradimo mirnu buducnost.

minja

pre 5 godina

Po svaku cenu moramo sačuvati mir i stabilnost u regionu kako bi imali bolju budućnost naši potomci

Ina

pre 5 godina

Ratovi i zrtve bolna proslost za Srbiju.Zelimo mirnu i stabilnu buducnost.

Marko

pre 5 godina

Srbija je danas jaca zemlja, zemlja koja ima bolju i jacu ekonomiju, zemlja koja se zalaze za mir i stabilnost kako u njoj samoj tako i u regionu. Zemlja koja ima jaku i savremeniju vojsku pa samim tim i bolju i jacu bezbednost.

Goga

pre 5 godina

Samo u miru je moguće ostvariti i stabilnost i napredak.

Aki

pre 5 godina

Mir je osnov svega I to je ono čemu treba da teže buduća pokoljenja

Viktorija Vikica

pre 5 godina

Mir i stabilnost zemlje je na prvom mestu.

Rafaelo

pre 5 godina

Prošlo je vreme rata i nasilja, mir je ono čemu treba da težimo.

vivijen

pre 5 godina

Nas zanima samo mirno rešavanje svih problema.

vivijen

pre 5 godina

Najbitnije nam je da ostvarimo mir i stabilnost.

Teodora

pre 5 godina

Mir i stabilnost su najbitniji za nas i nase potomke.

mita

pre 5 godina

Našu istoriju i naše pretke nećemo nikad zaboraviti!Mir i stabilnost su neizbežni za bolju budućnost Srbije a to nam naš predsednik pruža.

Milan

pre 5 godina

Zarad bolje buducnosti naše dece mir i stabilnost su nam najbitniji....

Milan

pre 5 godina

Samo da je mira i stabilnosti i naša deca da normalno žive.

Miško

pre 5 godina

Доста је овај народ претрпео недаћа у претходном периоду ... Ова влада се бори за мир и стабилност.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17