• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.11.2018

13:44

ČEPURIN I POPOVIĆ odali počast ruskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu

Politika

ČEPURIN I POPOVIĆ odali počast ruskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu

Podeli vest

Povodom obeležavanja Dana primirja i stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, danas je polaganjem venaca kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika na Novom groblju u Beogradu odata pošta Rusima stradalim u Velikom ratu, a ceremoniji su prisustvovali ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

 

Vence su kod "ruske nekropole" položili i princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članovi vojno-diplomatskog kora.

Ceremonija obeležavanja stogodišnjice primirja počela je služenjem opela stradalima u Prvom svetskom ratu nakon čega su intonirane himne Rusije i Srbije.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da Srbija na današnji dan treba da se seća slavnih bitaka kao što su Cerska i Kolubarska i bitka na Kajmakčalanu, ali i Rusije i Rusa koji su ratovali zajedno sa Srbijom i pomagali joj u Velikom ratu.

- Car Nikolaj Drugi je postavio ultimatumom saveznicima da se naši vojnici prebace iz Albanije na Krf. Dan primirja je bila velika zajednička pobeda Srbije i Rusije koje su uvek bile na pravoj strani u istoriji, kao što su i danas - poručio je Popović.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin zahvalio je okupljenima koji su odali poštu ruskim vojnicima i istakao da je Veliki rat pomenio svet, te da je nephodno da se obeležavajući današnju jubilej podseti koliko je važan mir i po koju cenu su ga izvojevali preci.

Čepurin je podsetio da je Rusija vekovima podržavala balkanske narode u borbi za nezavisnost i da 1914. godine nije ostala po strani.

- Vojnici carske vojske Rusije nisu mogli da ne pomognu bratskoj Srbiji - rekao je ambasador i naglasio da je nekoliko godina kasnije Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca primila desetine hiljada "belih" emigranata iz Rusije koji su, kako kaže, postali žrtve revolucije i građanskog rata.

- Danas se nadamo da će buduće generacije Srba, Rusa i drugih naroda težiti miru, saradnji i jačanju uzajamnog razumevanja - naveo je Čepurin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija