printscreen

09:32 Politika 42

Informer.rs/Sputnik.rs | 13. 11. 2018.

(VIDEO) NA NIŠANU LAZANSKOG: Nije nam u interesu da izlazimo na dvoboj sa Francuskom!

Da li je skandal u Parizu samo greška francuskog protokola ili smo svedoci još jednog pokušaja revizije istorije, ali sada na nivou Jelisejske palate, i da li u diplomatiji forma može da pokrije suštinu, bila su pitanja na koja su u emisiji „Na nišanu Lazanskog“ pokušali da odgovore nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović i urednik spoljnopolitičke redakcije Radio-televizije Srbije Bojan Brkić, koji se javio iz Pariza

Prvi utisci iz Pariza su da je Francuska zloupotrebila ceremoniju obeležavanja jednog veka od kraja Prvog svetskog rata u svoje dnevno političke i spoljnopolitičke svrhe, kaže Brkić.

Ceremonija je imala obeležja predizbornih poruka koje je francuski predsednik Emanuel Makron želeo da saopšti svojim biračima, pogotovo biračima nefrancuskog porekla, dodaje on.

- Veoma malo smo toga videli što se tiče podsećanja na Prvi svetski rat. Obaška to što je izostala vojna parada. U svakom slučaju, činilo mi se da je mnogo polagano na poruke multikulturalizma, integracije migranata, onih koji nisu Evropljani u evropsko društvo; da treba odustati od nacionalizma. I to je izgovorio Makron, koji je više puta tokom kampanje ponavljao da je nacionalista. Sada je rekao da je nacionalizam izdaja patriotizma - opisuje Brkić atmosferu u francuskoj prestonici.

Zanimljivo je, prema Brkićevom mišljenju, bilo mesto koje je na ceremoniji dato bivšim francuskim kolonijama. Bez namere da nipodaštava nečije žrtve, kaže, kolonije su ipak dale manji broj žrtava od same Francuske, Velike Britanije ili Srbije.

- Videlo se nepoštovanje prema istoriji, i to je ostavilo gorak ukus. Nisu samo naši predstavnici bili nezadovoljni zbog toga, bilo je mnogo primedbi i od strane drugih zemalja. Inače, tom utisku doprinela i francuska javna televizija, koja je prikazivala prigodne programe o Prvom svetskom ratu. Deo tih programa prikazivan je na bilbordima duž Jelisejskih polja i oko Trijumfalne kapije. Da je neko ko ne zna baš ništa o Prvom svetskom ratu gledao taj program, te kadrove, zaključio bi da se rat vodio negde između nekih afričkih zemalja - kaže Brkić. 

Filmovi koje je prikazivao francuski javni servis pokazivali su pripreme kolonijalnih trupa za rat, dok su se dva srpska oficira videla u dva kadra, a zemlja u kojoj se odvijaju operacije obeležena je sa „Makedonija“. Dosta razočaravajuće, smatra Brkić.

Brkićeve francuske kolege ne poznaju istoriju toliko, osim, kako kaže, u opštim crtama, ali u pitanju je, prema njegovom mišljenju, druga stvar. U Francuskoj se, kaže Brkić, ne polaže mnogo računa na simboliku, niti se unose emocije u razmatranje istorije.

- Oni su najsrdačnije primili zemlje koje im najviše znače, od kojih najviše očekuju ili imaju tamo najviše interesa. Nije toliko bitno što je simbolika Prvog svetskog rata izneverena, to je bilo u drugom planu. Mislim da je to i razlog zbog koga su Britanci odlučili da imaju svoju proslavu. Oni imaju svoje specijalne zvanice i neće da ih iznevere zbog francuskih prioriteta - smatra Brkić.

Govoreći o glasinama da se predsednik takozvanog Kosova Hašim Tači sreo i razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a Tači je na društvenim mrežama objavio svoju fotografiju sa ruskim predsednikom, Brkić kaže da je, s obzirom na protokol, bilo mogućnosti da svako porazgovara sa svakim.

Da je Tači kupio mesto na kome je sedeo, bilo bi to, kaže Brkić, najbezbolnije objašnjenje za Srbiju, zbog čega je predsednik tzv. Kosova dobio počasno mesto među zvanicama u Parizu. Objašnjenje da se radi o slučajnosti Brkić, kako kaže, odbacuje, a svako drugo objašnjenje ima političku konotaciju. Jedno od objašnjenja u tom slučaju je da se smeštanjem Tačija iza Putina pokazuje koliko je Francuskoj važno nezavisno Kosovo, što je za Srbiju bolnija poruka u odnosu na sve druge.

U diplomatiji, forma je u službi suštine, objašnjava Jovanović, a suština je zacrtana mnogo pre nego što je počelo obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata.

- Zacrtana je, prvo, sankcijama protiv Srbije, pa satanizacijom Srbije, pa agresijom na Srbiju, pa samozvanim proglašenjem nezavisnosti Kosova, uz pomoć zapadnih sila, između ostalog i Francuske, pa snažnim lobiranjem svuda u svetu da se taj njihov protivpravni čin legalizuje, završi time što bismo mi digli beli zastavu i predali se. Njima smeta to što Srbija ima podršku Rusije i Kine u Savetu bezbednosti, što je drži u kondiciji da se suprotstavlja daljim pritiscima - kaže Jovanović. 

Kosovo je u vreme Prvog svetskog rata postojalo kao geografski pojam jedino u okviru srpske države i nije bilo nikakvog osnova da se Hašim Tači pojavi na tribini u Parizu 11. novembra, dodaje on. Jovanović, kaže, sumnja da je u pitanju „podmukli pokušaj“ da se Srbija stavi pred svršen čin, da joj se, kako Jovanović kaže, izmakne tepih ispod nogu time što bi se napravio jedan, makar na silu, susret Tačija i Putina, što je i ostvareno.

- Ne verujem da je bilo razgovora, ali taj prvi čin je za njih veliki jer se psihološki može pronositi svetom i prikazivati drugim zemljama koje još nisu priznale Kosovo da ne oklevaju. U pitanju je, dakle, diverzija koja nije jedina kada smo mi u pitanju - kaže Jovanović.

Cela stvar oko rasporeda sedenja na obeležavanju stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata najmanje ima veze sa protokolom, protokol je tu najnevažniji i nema tog protokola koji nije povezan sa politikom dotične zemlje, kategoričan je Jovanović.

On, kako kaže, smatra da je objašnjenje da je isticanje kosovske zastave u katedrali Notr Dam stvar crkve, naivno, s obzirom na to da je francuska sekularna država. To je već bilo upozorenje da može da se dogodi nešto još gore.

- To je, možda, bio trenutak da se repertoarom ’diplomatske bolesti‘, pod vidom prehlade ili nečeg drugog, uzdržimo od dolaska tamo, bez ikakvog napada na Francuze. Jednostavno, registrovali smo njihov prvi pogrešan korak i sprečeni smo tom ’bolešću‘ da tamo idemo. I ništa više. To bi bilo dovoljno da oni razumeju da ne mogu da se igraju sa tek tako, da i dalje imamo kičmu, ponos i dostojanstvo i da nismo spremni da budemo javno ponižavani. Teško je na to se odlučiti, jer vreme je bilo prekratko, a, sa druge strane, postojala je nada da je taj incident sporedan - objašnjava Jovanović mogućnosti Srbije u odnosu na francuske provokacije.

Mima

13.11.2018. 16:40

Ono sto zasluzujemo jeste iskreno izvinjenje Francuske i predsednika Makrona.


Boban

13.11.2018. 11:56

U Evropi je odavno prevazidjena ta podela na "pobednike" i "porazene." EU je bazirana na principu da su se sve evropske zemlje sada ujedinile i prevazisle podele iz proslosti, da se nikad ne bi ponovila tragedija koja je skoro unistila Evropu. U pravu je Brkic kad kaze da je to "civilizacijska razlika" u odnosu na nas stav, gde i dan-danas insistiramo na tim mrznjama od pre 100 godina.


Stojan

13.11.2018. 14:16

@Boban - Kako ste naivni. Ne vidite sta se u stvari desava. Isprali su vam mozak. Mislite kako su oni napredni. Pa da, jesu, u tome sto pijani dolaze na poslove, sto moze konj na konja, sto EU politicari javno pred kamerama spipaju premijere drzava clanica a oni ne smeju ni da zucnu nesto protiv, itd. Ujedinile se evropske zemlje pa postale "napredne/civilizovane, prevazisle proslost". Pa zato su verovatno i protiv svakog internacionalnog prava razorili Jugoslaviju, podrzavali naslednike fasita i bombardovale Srbiju. Videli ste tu nihovu "civilizovanost" u neverovatnim lazima i propagandi. Vecina zemalja zapadne Evrope su obicne barbaric drzave sa ogromnim socijalnim i drugim problemima. A pored toga umno su bolesni u svom ubedjenju da su oni nesto bolji od svih ostalih. Za primer procitajte samo sta se radi u Svedskoj.


Vo Nguyen Giap

13.11.2018. 16:12

@Boban - Sve je to neiskreno. Neka raspuste NATO pakt i pošalju okupatorsku SAD vojsku kući. Drugo, njima je džentlmenski nuđeno da 1990. stvore sa Rusijom i ostalim državama bivšeg SSSR-a zonu slobodne trgovine od Vladivostoka do Lamanša, uz raspuštanje svih vojnih saveza. Cinično su to odbili i doterali NATO na granice RF, uz debelu reviziju istorijskih činjenica, čineći agresiju, aneksije...Ljubo

13.11.2018. 16:47

Sramota ,bed i jad je bilo to gledati i slusati .Sramno da je nas Predsednik prisustvovao svemu tome .Bolje bi bilo da je u svojoj drzavi svoje pretke spominjao i slavio .Sramno.


neko

13.11.2018. 17:10

Greške, omaške, izostavljanja su uvek namerne...kaže psihoanaliza. Francuzi imaju jaku filozofsku, psihoanalitičku, intelektualnu praksu koja se ne može odvojiti od ponašanja naroda od ''dna'' do ''vrha''. Jasno je da nema nikakve omaške protokola. Ne verujem u podmićivanje. Sve je opaka namera i stav, i politička i istorijska projekcija.


miki

13.11.2018. 17:21

Da li je bilo moguće da u Pariz na primer ode neko od ministara (ino poslova, odbrane ,....) a da predsednik ostane u Srbiji, pogotovu što je on komandant armije i mogao je da učestvuje u manevrima. na taj način bi DIPLOMATSKI iskazali naš protest protiv zastave, a vidimo da je zastava bila manj deo provokacije koja nam se desila. s druge strane, da li je bilo moguće, da se unapred zna za raspored sedenja, jer se to obično unapred definiše, a ne na licu mesta da se juri mesto gde se sedi... da li naša BIA, VIA; KIJA i slični nisu mogli da iščačkaju ovakvo poniženje, ili oni služe za neke druga interne namene??


dragisa

13.11.2018. 12:58

Nema potrebe da se prepucavamo sa Francuskom oko greške u protokolu. Izvinili su se kulturno mi smo prihvatili izvidjenje i to je to nastavljamo dalje...


Emilija

13.11.2018. 13:46

Jedino što želimo jeste da izračunamo korektno i uz poštovanje.


nina

13.11.2018. 13:57

Imamo predsednika koji zna kako treba odreagovati u određenim situacijama kako bi zaštitio interes svoje zemlje i svog naroda.


nikola

13.11.2018. 14:56

То је порука: ДА РАТ НИЈЕ ЗАВРШЕН, и да ће се још ратовати...То је порука да Србија и српски народ треба да нестану са политичке сцене... Не треба Вам пуно да видите ову поруку...ГЕЈ ЛОБИСТА и ЕДИОПОВАЦА удружених у антихришћански покрет за ревизијом историје...


Julijana

13.11.2018. 09:42

Nije poenta da sa Francuskom rasprtavljamo nego da popravljamo sve sto se moze u odnosima sa bilo kime.Rasprava nicemu ne vodi.


Marko

13.11.2018. 09:43

Srbija treba da saradjuje sa svima. Ne treba da se izolujemo od bilo koga niti da dajemo povoda za to.


Alhemičar

13.11.2018. 09:45

Са Фрнацуском треба да имамо добру сарадњу, добро је што су с ебар извинули за инцидент у Паризу.


Saša

13.11.2018. 09:47

Srbija je okrenuta svom interesu, prihvatili smo izvinjenje i idemo dalje.


Sara

13.11.2018. 09:48

Gospodin Jovanović je diplomata sa ogromnim iskustvom i trebalo bi da bude pitan po pitanjima diplomatije.


milos

13.11.2018. 09:49

Zasluge Srbije niko ne moze da ospori,cak ni to gde je sedeo Vucic.


Lja

13.11.2018. 09:54

Nemamo nista od izolacije Srbije.Glava gore i samo napred da nama bude bolje.


milab

13.11.2018. 15:26

Mozda se Francuska nije lepo ponela prema Srbiji ali smatram da ne treba ni sa kim da ratujemo.


Maja

13.11.2018. 09:54

Srbija prima izvinjenje, ali francuska ne moze skinuti sramotu sa sebe.Anja

13.11.2018. 09:57

Treba imati dobru saradnju kao i u poslednje vreme sto je bila!Istina

13.11.2018. 10:00

Cela stvar oko rasporeda sedenja na obeležavanju stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata najmanje ima veze sa protokolom,desio se propust definitivno, ali izvinjenje je došlo u pravi čas!!


Zoran Alimpic

13.11.2018. 10:01

I ne treba da se svadjamo sa Francuskom, treba da saradjujemo i gradimo najbolje moguce odnose. Francuska je nasaa prijateljska zemlja i saveznik, na propust u protokolu treba gledati upravo tako, samo kao propust.Miki

13.11.2018. 10:10

Sta god da je planirano ovim incidentom mi cemo se dostojanstveno poneti.Dante

13.11.2018. 10:12

Mi hocemo da imamo dobre odnose sa svima i ne zelimo to da kvarimo.Francuska se izvinula i mi to prihvatamo.


Roki

13.11.2018. 10:14

Taj njihov postupak je svakako uvredljiv za sve nas i nase pretke koji su zivot dali.


kikabarbika

13.11.2018. 10:27

Tekst je odličan, odražava suštinu namera organizatora proslave stogodišnjice.Sagovornici su kvalitetni, relevantni da iznesu stav o ovom pitanju. Bravo za ovakvo izveštavanje!


Jelena

13.11.2018. 10:30

Veliki propusti u organizaciji proslave stogodisnjice u Parizu.AleksMache

13.11.2018. 10:40

Ako je čitava ceremonija bila samo fasada današnjeg toga dogadjaja u regionu, onda je stvarno sramota za Francusku pre svega a onda i ostalih koji su u tome učestvovali! Za koga su naši preci dali glave?


Pedro

13.11.2018. 16:11

Makron je nastran lik, ozenio babu, tako da ga ne treba uzimati za ozbiljno.Imperija

13.11.2018. 16:27

Naravno da nije jel ovde je razum i trezvenost presudan faktor koji će sam da izrodi grešku i prepozna je Francuska sama.Vera

13.11.2018. 11:26

Nije u interesu,nama nije u interesu uopste da se svadjamo,jednostavno da vise i neznamo kako da se ponasamo.Mozda mi obicni gradjani i ne shvatamo pravilno ova desavanja!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]