Tanjug

11:03 Politika 47

informer.rs | 13. 11. 2018.

VUČIĆ: Može Tači da juri Putina koliko hoće, RUSIJA NIKAD NEĆE PRIZNATI KOSOVO!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom grčke Nove demokratije Kirijakosom Micotakisom, obratio se medijima, posle čega je odgovarao na novinarska pitanja

Odgovrajući na pitanja novinara Vučić je rekao da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen kada se Priština bude ponašala civilizovano.

- Dijalog će biti nastavljen. Mi nikoga ne ucenjujemo, ostaje nam teška borba u vezi prijema Kosova u Interpol. Veliki je pritisak i na zemlje koje nisu priznale Kosovo, da glasaju za njihov ulazak. Mi nemamo moćne sponzore, uzdamo se "u se i svoje kljuse" - rekao je predsednik.

Kako dodaje, u Parizu je na raspolaganju imao četvoro ljudi, a neki drugi su vodili po četiri člana obezbeđenja i delegacijama po 50 ljudi. 

- Oni ga imaju, jer imaju spoljni prirast. Nas je treća Prizrenska liga formirana u Njujorku koštala nego prva i druga - kazao je Vučić.

Rusija ne menja svoj stav po pitanju KiM

Predsednik je prokomentarisao Tačijev susret sa Putinom u Parizu.

Nismo oduševljeni svakom fotografijom, ali svako ima svoju politiku i poziciju, kao što je ima i Srbija, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom fotografije na kojoj se u Parizu rukuju ruski predsednik Vladimir Putin i kosovsi predsednik Hašim Tači. 

- Može Tači da juri Putina koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi - rekao je Vučić na pres konferenciji i istakao da smo u ovom trenutku "mnogo daleko od usaglašavanja".

Naveo je da kao što Rusija ima svoje interese, imaju ih i SAD. 

- To što se ja vidim sa Trampom ne znači da će SAD da promeni mišljenje o Kosovu, kao što ga neće promenti ni to što je Tramp rekao da su Srbi veliki narod - primetio je predsednik Vučić. 

Tako je uveren da ni Rusija neće menjati poziciju i da će, kao i do sada, biti uz Srbiju. 

Za fotografju Putina i Tačija je rekao da ne zna kada je napravljena u Parizu, gde je juče održana ceremonija povodom 100 godina primirja u Prvom svetskom ratu, ali zna kako je Putin reagovao na samoj ceremoniji kada je shvatio sa kim se rukuje. 

A povodom Tačijevih navoda o tom razgovoru, rekao je: 

- Nije to moja stvar. To je pitanje za Rusiju i za Prištinu. Nije na nama da vodimo računa šta će da radi velika sila kao što je Rusija, nije na meni ni da kukam... - rekao je Vučić. 

- Ne verujem da je Putinu uvek lako, uprkos činjenici da EU de fakto podržava nezavisnost Kosova, a da se mi nalazimo na evropskom putu. Nije mu lako. Nismo oduševljeni svakom fotografijom. U politici nema ljubavi, već samo interesa - poručio je Vučić. 

Rusija je, istakao je, naš prijatelj, sa Rusijom imamo dobre odnose i imaćemo još bolje odnose. 

Naveo je da ruski predsednik Putin dolazi u Srbiju u januaru iduće godine, a da nikad neće otići u Prištinu. 

U decemrbu, dodaje, u Srbiju dolazi i francuski predsednik Emanuel Makron, koji, naglasio je, takođe neće otići u Prištinu. 

Istakao je da u Srbiju dolaze i kineski predsednik i premijer i predsednik Izraela, kao i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i drugi ljudi, sa različitih strana sveta. 

- Pitaju me kako mogu da poznajem Orbana i Soroša. Mogu, to je najveća pohvala srpskoj politici, jer je uspela da izvuče najviše na različitim stanama sveta - poručio je Vučić. 

- Nije istina da je raspored sedenja u Parizu bio po abecednom redu, to je politička odluka. Ali mi znači i izvinjenje ambasadora Mondolinija. Kad se bilo koji zapadni ambasador zbog nečega izvinio - dodao je predsednik.

(UŽIVO) PREDSEDNIK VUČIĆ SA MICOTAKISOM: Srbiju i Grčku veže neraskidivo prijateljstvo!

pink.rs

Kako dodaje, penzioneri su danas dobili uvećanje penzije. 

- Naša ekonomija napreduje. Imate čuvenu mašinu Javni dug sat, a da za Srbiju taj sat ne radi jer se ne zadužuje - istakao je Vučić.

Upitan o evropskoj vojsci Vučić je rekao da je naš posao da imamo našu vojsku sve snažniju i našu zemlju sve snažniju.

 - Treba da jačamo svoje kapacitete na svakom polju. Čestitam Vojsci Srbije jer su ljudi mogli da vide ogromnu razliku nego u prethodnim godinama. Imamo naša oklopna vozila, proizvedena u Srbiji, naručili smo nove bespilotne letelice iz Kine. To smo mogli da uradimo kada smo ekonomski osnažili svoju zemlju. Neki ranije su mnogo krali i gledali šta će novinari da napišu - ocenio je Vučić.

VUČIĆ PRIHVATIO IZVINJENJE FRANCUSKE! Hvala vam na divnim rečima i poštovanju za srpske žrtve - Makronu veličanstven doček!

Vučić je na pitanje novinara kako će Srbija regovati na takvu odluku Hrvatske rekao da daje sve od sebe i kao predsednik Republike i kao lider najodgovornije stranke da imamo bolje odnose sa Hrvatskom i da ih ne razume - zašto svaka politika koja se tamo vodi mora da bude, pre svega, uperena protiv Srba. 

- Ne razumem to - rekao je Vučić i dodao da će ozbiljnije komentare na njihovu odluku moći da podeli sa javnošću za nekoliko dana, kada sve to bude dobro proučio. 

Kaže da ne želi da daje izjave “tek onako” da bi bio popularan kod jednog dela naroda, već hoće da vidi precizno o čemu se radi, ali ne samo kada je reč o imovini poput odmarališta već i o poljoprivrednom zemljištu Srba koji su proterani. 

Poljoprivredno zemljište je, kaže, još znajčajnija tema. 

- Ne vidim nijedan razlog za bilo kakav sukob u buduhcnosti, možemo da se sukobljavamo po pitanju prošlosti sa Hrvatima I misim da je tu argumentacija mnogo više na našoj, nego na njihovoj srtani, ali moramo da saslušamo. Razumem tu vrstu emocije i strasti, ali, onaj ko se bavi politikom mora na kraju da donosi racionalne odluke - poručio je srpski predsednik. 

Kako kaže, i njemu nije bilo jednostavno u Parizu (na ceremoniji obeležavanja sto godina od primirija u Prvom svetskom ratu), ali je, dodaje, morao da umiri sebe i da donese najsvrsishodniju odluku u interesu Srbije. 
 Nikola

13.11.2018. 11:55

Trči Tači za Putinom kao terijer, da izvine terijer sto ga poredim sa Tacijem.


Milo

13.11.2018. 13:35

@Nikola - Neće niti trebati da ga prizna kad digne vojsku do kraja meseca a od naredne godine uđe u Majku Albaniju ko šta ne treba priznanje ni Krim u Majci Rusiji?


Ana

13.11.2018. 12:44

Rusija punu podršku pruža Srbiji po pitanju KiM, a Tači može da se igra jurke koliko hoće!


JaPaJa

13.11.2018. 13:29

Ali se on dva puta (2) rukovao sa Putinom u istom danu!!!!
Marko

13.11.2018. 11:58

Rusija je uz Srpski narod,i nikada nas neće izdati,niti će saradjivati sa šiptarskim teroristima.


Luka

13.11.2018. 12:03

Videli smo vec kako su pristinski zvanicnici leteli i vijali strane drzavnike da se slikaju i po Njujorku, Taci je to isto uradio u Parizu, nikakav dogovor nije uspeo da napravi.


Drago

13.11.2018. 12:08

Taci moze samo da se slika koliko hoce i nista vise od toga. On nema podrsku Rusije i nikada je nece imati.


nina

13.11.2018. 12:09

Ma, neka juri Putina koliko god hoće, svakako se zna na čijoj je strani Rusija.


Imperija

13.11.2018. 17:04

Ma Putin ga nije ni primetijo jel ko će sa ljigom da razgovara!


Nevena

13.11.2018. 12:17

Gospodine Tači, ako ste potplatili Francusku, ne znači da će te i Rusiju.


baranja

13.11.2018. 12:20

Rusija je uz Srbiju i znamo da zlikovci Taci, Haradinaj, Ljimaj, ne znaju sta ce od muke jer su Rusija, Kina i Indija uz Srbiju!!!!!


minja

13.11.2018. 17:10

Tači,ulizice,ulizice,znaš li da se guraš gde nisi poželjan.


Goran

13.11.2018. 12:24

Treba da nabave neke hoklice za hodnike UN. To cemo im dati.


ogi

13.11.2018. 12:39

Rusija je nasa prijateljska, bratska zemlja, a Taci moze samo da sanja da ce Putin priznati nezavisno Kosovo.


Munja

13.11.2018. 12:43

To ako oni misle da se politkom nametanja i utrpavanja postizu veliki ciljevi, varaju se. Rusija je isuvise velika sila da bi nasela na njihovu praznu pricu.


Mare

13.11.2018. 17:20

" Hodnik diplomatija" se nastavlja. Od koga je i ne može bolje.


Tara

13.11.2018. 12:43

Taci je platio da se slika sa Putinom, zamislite tu sramotu.Manojlo

13.11.2018. 17:30

E Tači, ceo svet je video kako se ulaguješ Putinu! Smešno, da ne napišem jadno, ali od tebe se to i očekuje! Ali ovakva očigledna podrška Fransuske kosovskim vlastima, e to se već nije moglo očekivati! A mi smo se gotovo kleli u Francuze!


Maki

13.11.2018. 12:57

Tači je najveći uljez na ceremoniji u Parizu povodom primirja u I svetskom ratu!!!


Lili

13.11.2018. 13:04

Njihov "razgovor" nista nevredi, zna se uz koga su braca Rusi!


Marko

13.11.2018. 13:20

Pristina igra protivpravno a Srbija se sa tim, naravno ne slaye. Putin podrzava Srbiju u potpunosti a to sto se ponasao lepo prema Taciju je odraz kulture i dostojanstva, sto Taci ni ne zna sta je.


mara

13.11.2018. 13:27

Rusija je uz Srpski narod ,moze Taci da juri koliko hoce...


kikoman

13.11.2018. 16:05

@mara - Rusija i Putin jeste uz srpski narod, ali ne vole Vucica jer je dvolican


Mare

13.11.2018. 17:49

" Hodnik diplomatija" se nastavlja. Od koga je i ne može bolje.Didi

13.11.2018. 13:52

Podrska Grcke po pitanju KIM je jako znacajna za nas,ovaj susret je jedan pokazatelj koliko se nasa dva naroda uzajamno postuju


Simon

13.11.2018. 13:53

Zeznuo se Taci jer Putina ne moze da potkupi. Putin nikada nece priznati Kosovo.Nickname

13.11.2018. 14:04

Rusija je naš veliki prijatelji, a i uostalom Putin ima mnogo bolju kondiciju od Tačija, tako da je svaki položaj da ga stigne bezuspešan.Bojan

13.11.2018. 14:44

Rusija ce priznati nezavisnost Kosova onda kada to Srbija bude uradila, zanci nikad.


Aca90

13.11.2018. 15:19

Stav Rusije i Putina je jasan i oni podrzavaju svako resenje koje Srbije prihvati. Moze Taci da izbaci jos milion slika, moze da da jos milion evra da stoji pored njega, ali nikad ne moze promeniti stav Rusije i Putina prema Kosovu.Miki

13.11.2018. 19:17

Rusija je dugogodišnji prijatelj Srbiji i neće dopustiti da iko poljulja te odnose!


Marijana

13.11.2018. 15:36

Može Tači da juri Putina koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi. Upravo to. Mnogo lepo rečeno.


Mima

13.11.2018. 16:26

Rusija je nas verni saveznik, i tako ce biti i u buducnosti.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]