• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

14.11.2018

23:07

(VIDEO) MAKRON NAM DONOSI RAKETE MISTRAL:  Na pomolu ozbiljna vojno-tehnička saradnja Srbije i Francuske!

Politika

(VIDEO) MAKRON NAM DONOSI RAKETE MISTRAL: Na pomolu ozbiljna vojno-tehnička saradnja Srbije i Francuske!

Podeli vest

Tokom posete francuskog predsednika Beogradu biće postignut dogovor o isporuci oružja. To su prenosne rakete dometa 6.000 metara, namenjene za rušenje aviona i helikoptera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pregovaraće sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o kupovini protivavionskog raketnog sistema 'Mistral', potvrđeno je Informeru u više odlično obaveštenih diplomatskih izvora. Mogućnost sklapanja vojno-tehničkog sporazuma naše dve zemlje biće jedna od glavnih tema tokom predstojeće Makronove posete Beogradu.

'Mistral' su prenosne rakete dometa 6.000 metara sa samonavođenom infracrvenom glavom i  namenjene su za rušenje aviona i helikoptera, a mogu se ispaljivati 'sa ramena', ali i iskoristiti za opremanje borbenih vozila.  Prema rečima stručnjaka, ovaj sistem poseduje garantovanu preciznost od 97 odsto, a ima brzinu od 800 metara u sekundi. Poseduju ga već Austrija, Mađarska, Belgija, Brazil, Finska, Francuska, Norveška, Španija... 

Vučić potvrdio priču

Finalni dogovor o nabavci modernog raketnog sistema za Vojsku Srbije mogao bi da bude postignut već početkom decembra, tokom posete Makrona Srbiji. Time bi naša armija dodatno osnažila i obnovila PVO kapacitete u segmentu u koji je decenijama bio zapostavljen. 

Šta je 'Mistral' 

'Mistral' je laki prenosivi digitalni raketni sistem malog dometa, koji poseduje pasivno infracrveno samonavođenje. 

Ima domet šest kilometara po daljini i tri do četiri kilometra po visini, uz brzinu rakete od 2,6 maha. 

Za dejstvovanje trebaju dva 'poslužioca'. Jedan nosi lanser rakete i to je strelac, a drugi postolje i to je komandir. 

'Mistral' se može montirati na vozilo ili plovilo. 

Uveden je u upotrebu 1989. i od tada usavršavan. 

Uveden je u armije 27 zemalja, a do sada je proizvedeno oko 16.000 raketa. 

- Razgovaraću sa Makronom o 'Mistralu' - potvrdio je predsednik Vučić, ali nije hteo da govori o detaljima. On je, podsetimo, o nabavci ovih raketa govorio i tokom vojne vežbe u subotu na Pešteru. 

Foto: Informer DN

Predsednik je juče rekao i da se planiraju nova ulaganja u odbrambene kapacitete naše zemlje i potvrdio da je u planu proširenje vojne saradnje i sa Kinom, o čemu je i Informer prvi pisao. 

- Za Vojsku Srbije će iz Kine biti kupljene bespilotne letelice u vrednosti od 30 miliona dolara. Verujem da ćemo dobiti još nešto iz Kine, nešto dobiti a nešto platiti, ali to ću da kažem tek kada dobijem potvrdu od predsednika te zemlje. Čestitam pripadnicima Vojske Srbije na uspešno održanoj vežbi povodom 100. godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu. Mogli ste da vidite kolika je velika razlika napravljena u odnosu na stanje od pre pet godina. Bio sam ministar odbrane i znam šta sam nasledio. Jedan avion u stanju raspada. A sada nam je letelo osam 'migova'. Ne u hangaru, letelo je osam. Da ne pričam o uniformama, o projektu opremanja, o zaštitnoj opremi, puškama, o domaćim transporterima ili haubicama... - istakao je Vučić. 

Šta sve nabavlja Srbija


* 4 jurišna helikoptera Mi-35
* 3 helikoptera Mi-17 
* Bespilotne letelice iz Kine
* Kineski PVO sistem FK-3

Analizirajući nove nabavke za srpsku vojsku, spoljnopolitički komentator 'Politike' Miroslav Lazanski kaže da bi kupovina 'Mistrala' bila i te kako dobrodošla. 

- To je raketa koja bi nam dobro došla za trupnu PVO odbranu. Ukoliko Francuzi reše da nam ih prodaju, one bi bile smeštene na sistemu 'Pasars-Terminator' u kombinaciji sa topom 40 mm 'Bofors'. Nabavka 'Mistrala' bi bila značajna za našu PVO odbranu, koja je dugo zanemarivana. Ipak, teško će ići pregovori s Francuzima, jer su ograničeni nekim NATO restrikcijama u prodaji raketa savremene tehnologije. Ali posle ovog skandala u Parizu, možda nam učine u ime izvinjenja... - smatra Lazanski. 

Specifikacije 'Mistrala'

* Laka prenosiva raketa težine oko 3 kg
* Težina sa postoljem je oko 19,6 kilograma
* Raketa sa pasivnim samonavođenjem
* Domet 6 km po daljini i 3-4 km po visini
* Rakete 'Mistral' koriste 27 zemalja sveta
* Brzina rakete je oko 800 metara u sekundi
* Dokazana efikasnost mu je 97 posto

Zanimljivo iz više uglova

S druge strane, Petar Vojinović, urednik portala 'Tango six', ocenjuje da je ova nabavka interesantna iz više uglova. 

Foto: Informer DN

- Eventualna nabavka PVO sistema kratkog dometa 'Mistral' interesantna je iz više uglova. Aktuelna vlast optuživala je prethodnu da je slične sisteme sovjetske proizvodnje, njih oko 1.200, uništila navodno po nalogu SAD. Ako se posmatra ugao raznovrsnosti zemalja iz kojih nabavljamo naoružanje, interesantno je da je 'Mistral' francuske proizvodnje, preciznije kompanije MBDA. Uz potvrdu predsednika da ćemo kupiti kineske borbene bespilotne letelice, Srbija deo svog budžeta diversifikuje od Rusije u većem stepenu nego ranije - ocenjuje Vojinović.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
bogoljub

pre 5 godina

Dobićemo rakete, al bez punjenja, ko u Prvom ratu pogrešnu topovsku municiju.

caruga

pre 5 godina

Pa posle onoga u Parizu ja vise ne bih ni leba I soli uzeo od njega. Sta ce nam ta starudija. Bacuska je bacuska, jedino njima verujem. Neznam samo koliko mu je debeo obraz- mozda kao djon.

Jeremija

pre 5 godina

Bit ce rata kazumi svi a ja cu uresti of ljubavi...

slađa

pre 5 godina

Prvo izvinjenje srpskom narodu i njegovom predsedniku. Kao i svim časnim i divnim Francuzima koji su žrtvovali svoje živote u I svetskom ratu na strani Srbije.

Vladimir

pre 5 godina

Pa ovo je smejurija dal ste normalni sta pisete :) Ovo nije 1941 godina pa nabavljamo rakete koje lete 2km u visini a avioni na 30km.Pa za vreme Milosevica smo imali bolje rakete koje letele na 12km a Nato avioni na 30km :)))

Brut

pre 5 godina

Do juče ga svi pljuvali zbog nipodaštavanja srpskih žrtava u 1. svetskom ratu, a danas nam prodaje oružje. Ko je ovde lud?

Drakce

pre 5 godina

Kad ce stigne već jednom nešto. ..čekajući godina. ..

vojnik

pre 5 godina

neka stoka bude gladna ,ali im zato daj orzuje da se poubijaju medjusobno kad su stoka .glupom narodu nema spasa .crkavamo gladni nema se za dorucak ,a stoka samo hoce da ratuje tako gladna ,znaci feler u mozgu .i svedjani imaju vojsku pa nisu ratovali 400 godina

Ante

pre 5 godina

Uništili ste tisuće "igli", da biste na kraj kupili "mistrale", istu stvar. A za ovo, čisto sumnjam da će te kupiti, pogotovo sad kad je izašlo u javnost. Hrvatska će zahtijevati od Francuske da vam ne prodaju, to je sigurno, pa da vidimo koga će poslušati. Trebali ste prvo kupiti pa se hvaliti. Uostalom, Putin vam nudi Pantsir S1, pa nije mi jasno zašto želite mistrale.. Hrvatska kupuje Izraelski "spyder" , zanimljiva je ova trgovina ko od koga kupuje i zašto..

Laki

pre 5 godina

Ma dobar sada i Makron....licemeri!!!Samo vas citam!

dok

pre 5 godina

to smo mogli i sami nadograditi od igle,,prinudjeni smo da kupujemo i ono sto smo bacali,,

dragan

pre 5 godina

Dali sve ovo pisete da bi ZATASKALI skandal sa ponizenjem Srbije ????? Ako je tako (sve se cini da jeste, jer i kod vas ima osoba koje to ne odobravaju) onda ste nedostojni Srbije i posla kojeg radite

Stevan

pre 5 godina

TE PRAĆKE DOBRE SU ZA UBIJANJE KOMARACA U SKUPŠTINI,BACANJE PARA RADI UVLAČENJA ONOJ SKOTINI MAKRONU.OPET ĆETE DA FRLJITE OVAJ KOMENTAR AL DA ZNATE DA NIKO NIJE BUDALA.

Vix

pre 5 godina

Nemoj da bude kao sa madjarskim lekovima, nista ja od njega ne bih prihvatio ne zato sto je mozda radio aktivno nego ne treba, imamo mi dosta i bez njega.... a druga stvar treba mu se reci da ako ide da poseti i albaniju da nema pptrebe da dolazi u srbiju nek nastavi put dalje.... ne bi bilo korektno prema zrtvama koje su izgubile zivot u bas tamo. E to je politika.

tomas9d

pre 5 godina

Sad smo bar sigurni da nas više neće bombardovati ispod 6km.

milena

pre 5 godina

Trgovina je u pitanju zato se ambasador izvinjava, strašno.

ribar

pre 5 godina

Ma dao bi on rakete i pre neki dan nego nije mogao da nadje Vucica gde sedi.

Denis

pre 5 godina

Vise bi se radovao da je postupio kao covek i na dan inaguracije Zrtvama prvog svetskog rata naseg predsednika postavio na mesto gde zasluzuje.. A ove rakete moze sebi u dupe sad da gurne...

gago

pre 5 godina

Nebih im bas verovao.Ugradice nesto u njih pa kad zatreba onda mucak.

Saradžogla

pre 5 godina

... Davaj oružje da leži u skladištu i sakuplja prašinu a moje beogradsko selo nema kanalizaciju?Kako sam ja neki faktor u SNS hajde,sinko,Vučićeviću da se zajedno prošetamo seoskim ulicama i slušaš dobacivanje?Ja sam ugledan domaćin i narod je poslušao moje savete da glasaju za SNS.Kada je penzija smanjena od sramote nisam izlazio na ulicu!Penzioneri su mi rekli da nisam slučajno prošao pored kluba penzionera a kamoli ušao unutra.Da te ,sinko,Vučićeviću podsetim ... Na beogradskim izborima od 1,6 miliona glasača mi iz SNS smo dobili naklonost 366 hiljada što nije ni četvrtina!El ti je jasno šta ti pišem.Onomad naš seoski domaćin a predsednik SNS i MZ psuje pa puca : - BOSANCI NAM OKUPIRALI OPŠTINU!PS. Da vidim da l' ćete ovo da objavite pošto čitam KAKO U SRBIJI NEMA CENZURE?

drjohn

pre 4 godine

Prijatelj nam dosao i doneo 200gr (francuske) kafe i bombonjeru (francusku) , a izbio nam iz dzepa nekoliko stotina miliona za rakete. Valjda nisam najstariji koji cita ovo i pise komentare, tek ja se secam kada je 90-tih postignut dogovor sa korejancima da Zastava sklapa njihove automobile, pa nam je stigao 'prijatelj' francuz i pretnjama razbucao dogovor. Poucen predjasnjim iskustvom moram da pitam .... jel to znaci da necemo da uzimamo ruske i u Informeru opevane Buk PVO sisteme (bese jos neke druge ruske ali zaboravih kako se zovu) ??? Sva sreca pa cemo sledeci rat da vodimo protiv marsovaca pa kad potrosimo ove sto smo kupili prodace nam Jonsona. Skupo nas kosta ova poseta 'prijatelja', samo se nadam da ce na veceri da ga smeste pored baba sere, jer i nas precednik je imao isti tretman, a diplomatija pociva na reciprocitetu. Aj pa ako smete objavite jel kupujemo i ruski BUK PVO...da se ja pitam na kalemegdanu bi bio spomenik zahvalnosti mom stojku, bar je zasluzio

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija