• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.11.2018

15:43

HRKALOVIĆ I POPOVIĆ IVKOVIĆ U ABU DABIJU: Ne postoji nijedan pravni argument koji bi opravdao članstvo takozvanog Kosova u Interpolu

Politika

HRKALOVIĆ I POPOVIĆ IVKOVIĆ U ABU DABIJU: Ne postoji nijedan pravni argument koji bi opravdao članstvo takozvanog Kosova u Interpolu

Podeli vest

Državni sekretari Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković poručile su danas u Abu Dabiju, na sastanku sa predstavnicima diplomatskog kora, da je Generalni sekretarijat Interpola uvrštavanjem zahteva tzv. „Kosova“ u predlog dnevnog reda predstojeće Generalne skupštine prekršio međunarodno pravo, Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244, ali i sopstvene procedure i pravila

Hrkalović i Popović Ivković su naglasile da ne postoji nijedan pravni argument koji bi opravdao članstvo tzv. „Kosova“ u Interpolu. 

 - Rezoluciju SB UN 1244 moraju poštovati sve države članice Ujedinjenih nacija. Odluka organa Interpola o zahtevu tzv. „Kosova” za prijem u članstvo mora biti u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244 - istakla je u obraćanju Popović Ivković. 

Ona je upozorila da bi eventualni prijem tzv. „Kosova“ u Interpol predstavljao opasan presedan i kršenje pravila i procedura ove međunarodne policijske organizacije. 

 - Statutarni akti Interpola jasno određuju da odluka o članstvu u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji ne sme biti doneta kao politička odluka, dok rezolucija Hansa Korela, koja je usvojena u Pekingu prošle godine, jasno definiše da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članovi Interpola - rekla je Popović Ivković.

Foto: MUP Srbije

Držani sekretar Dijana Hrkalović upozorila je da situacija u južnoj srpskoj pokrajini jasno pokazuje nemogućnost lokalnih organa i evidentan nedostatak političke ili bilo koje druge volje prištinskih institucija da se bore protiv organizovanog kriminala i terorizma. 

 - Zbog toga smo uvereni da bi potencijalni prijem tzv. „Kosova“ predstavljao samo još jedan korak u daljoj zloupotrebi i političkim manipulacijama koje sprovode političke strukture u Prištini -  navela je Hrkalović.

Ona je upozorila da eventualno članstvo tzv. „Kosova“ u Interpolu sigurno neće biti upotrebljeno u cilju izgradnje kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma.

 - Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je sastavni deo Republike Srbije. Budite na strani Srbije i glasajte protiv članstva tzv. „Kosova“. Glasajte protiv kršenja međunarodnog prava i politizacije i rušenja ugleda Interpola kao ekspertske policijske organizacije -  zaključile su Hrkalović i Popović Ivković u obraćanju predstavnicima diplomatskog kora u Abu Dabiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nina

pre 5 godina

Nista na ovom svetu ne opravdava nesto sto je bez temelja , lazno preti covecanstvu i unistava mnoge zdrave pozicije .

Velimir

pre 5 godina

Takse koje je uvela Pristina su sramota za CEFTA-u!

Marija

pre 5 godina

Kosovo nikad nece biti clanica Interpola sve dok postoji Srbija.

kontesanera

pre 5 godina

Takozvano Kosovo ne ispunjava nijedan uslov za ulazak u Interpol i nadam se da će se i međunarodna zajednica oglasiti po ovom pitanju.

Pavle

pre 5 godina

Kosovo nikada neće postati članica Interpola jer nije država nego sastavni deo Srbije.

Aleksa

pre 5 godina

Ma kakav pravni argument da Kosovo udje u Interpol , to znaci dozvoliti teroristima i ubicama da udju u organizaciju, na cim su poternicama bili do juce.

MilijanaLakić

pre 5 godina

Pristupanje kvazi "države" Kosova Interpolu bi bila katastrofalna greška, za nas odmah a potom i za celu Evropu ali da ovi toga uopšte nisu svesni, iskreno se nadam da do toga neće doći

sasa

pre 5 godina

Ne postoji ni jedan pravni osnov da oni imaju status drzave....

Mirko

pre 5 godina

Teroristima sa Kosova se ne sme dozvoliti pristup važnim informacijama.

Ema

pre 5 godina

Zaista mi nije jasno ko to u Interpolu uopste dozvoli da se stvari rade protivno sopstvenim pravilima...za svaku osudu

Imperija

pre 5 godina

Naravno da ne postoji bilo kakav argument za ulazak Kosova u Interpol. Umesto toga bi se desilo nešto što svet bi dovelo u problem.

Zlo zla

pre 5 godina

Ulazak Kosova u Interpol predstavlja međunarodni problem. Prvo, što je to jedna bespravna država, a drugo što bi po sili logike i pravde, pola Albanaca bilo na spisku Interpola.

Dukica

pre 5 godina

Ne postoji nikakva zdrava logika da Kosovo udje u Interpol,u koliko uzmemo sve lose posledice koje bi to proizvelo.

Verica

pre 5 godina

To je onda nista drugo nego legalizacija terorizma.

Filip

pre 5 godina

Ako se postuju medjunarodna prava i obaveze onda ne moze tkz Kosovo postati clanica INTERPOLA.

Balša

pre 5 godina

Srbija mora da svetu predoči realnu situaciju

Nk

pre 5 godina

Kosovo ne zasluzuje nijedan argument da udje u Intetpol. Bio bi veliki poraz za sve nas

AleksMache

pre 5 godina

Kosovo je leglo kriminala i pridruživanje Interpolu bila bi kardinalna greška!

Tami

pre 5 godina

Slazem se da treba da se resi pitanje KiM, ali ne po svaku cenu. Aleksandar Vucic zna sta radi!

Tami

pre 5 godina

Ukoliko KiM udje u Interpol nece da bude dobro ni za koga!

Velizor

pre 5 godina

Svako normalan bi trebao biti na strani Srbije, jedina koja ne krsi ni jedno medjunarodno pravo i ni jedan sporazum za dalji dijalog izmedju Pristine i Srbije

milab

pre 5 godina

Moramo uciniti sve da Kosovo ne udje u interpol

Kija

pre 5 godina

Nikada im necemo dozvoliti da udju u Interpol. Svi znamo da bi to znacilo katastrofu za citav svet.

Mici

pre 5 godina

Na Kosovu kriminal i terorizam cveta. Prijem “Kosova “ u Interpol kršenje međunarodnog prava!

ninocka

pre 5 godina

Albanci sve rade na kvarno i krseci zakone a to treba da se kazni.

Mima

pre 5 godina

Primiti teroriste u Interpol bi predstavljalo katastrofu za ceo evropski poredak.

Mima

pre 5 godina

Ne postoji nista sto bi moglo da opravda primanje Kosova u Interpol, bila bi to velika sramota.

Mile

pre 5 godina

Svet vidi da je napravio gresku kada je priznao Kosovo, sve vise zemalja povlaci priznanje Kosova i vidi da je ta nova "drzava" samo leglo korupcije i droge

Miki

pre 5 godina

Naravno da ne postoji i nije pravno potkovan ulazak Kosova u Interpolu!

Dehan

pre 5 godina

Ne smemo da dozvolimo da Kosovo ude u iNterpol

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija