• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

15.11.2018

20:09

KOLIKO SRBIJA MORA DA BUDE MALA DA ZA MILA NE BUDE VELIKA?! Đukanoviću, džaba se trudiš SRBIJA JESTE VELIKA, UISTINU VELIKA!

Politika

KOLIKO SRBIJA MORA DA BUDE MALA DA ZA MILA NE BUDE VELIKA?! Đukanoviću, džaba se trudiš SRBIJA JESTE VELIKA, UISTINU VELIKA!

Podeli vest

Šta je to srpsko što je toliko uplašilo Mila Đukanovića da poteže za onim što su na Balkanu svi drugi već iživeli i pošto su, gotovo etnički očistivši svoje teritorije i namirili svoje interese, ad akta stavili "Veliku Srbiju"

Otkud tolika zabrinutost lidera Crne Gore, novopečene članice NATO-a, kada eto ima ko da je brani. Nije to Đukanović bliže elaborirao kada je u izjavi pariskom Figarou izrazio bojazan da će "pogoršanje odnosa Srbije i Hrvatske dati polet pristalicama 'Velike Srbije'".

O kakvoj to "Velikoj Srbiji" priča Đukanović u trenutku kada državni vrh Srbije čak predlaže i razgraničenje između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, obrazlažući to potrebom iznalaženja trajnog rešenja. I to kada su sve glasniji sandšački separatisti, a Priština bi rado da se njenoj lažnoj državi pripoje i Preševo, Bujanovac i Medveđa. 

Za istoričara Momčila Pavlovića, direktora Instituta za savremenu istoriju, reč je samo o jednoj u nizu provokativnih izjava, o permanentnoj i bespotrebnoj antisrpskoj propagandi i kampanji koja, kako kaže, više govori o predsedniku Crne Gore nego o stvarnim procenama.

 

(FOTO) ALBANCI ZLOUPOTREBILI FOTOGRAFIJU TAČIJA I PUTINA: Jurili ga po hodnicima u Parizu, a sada ga PREDSTAVLJAJU KAO PRIJATELJA KOSOVA!


 - To je, po meni, lekcija koju je predsednik Crne Gore naučio kao ekskluzivni mladi komunista. Prva lekcija tog ekskluzivnog komunizma je o tome da su Srbi ugnjetački narod i da svi narodi i narodnosti treba da se oslobode tog velikosrpskog ugnjetavanja i hegemonizma, pa ono što preostane, kada se svi drugi namire, da to bude Srbija. Tako mala da ne predstavlja nikakav faktor, ne samo na Balkanu, nego ni faktor koji bi zaštitio sopstveni narod - ističe Pavlović za Sputnjik.

Kako on smatra, reč je i o refleksima ratne propagande, posebno hrvatske, u borbi protiv takozvane "Velike Srbije", koja se u suštini svela na borbu protiv prvog srpskog komšijskog naselja, a čiji je rezultat bio proterivanje Srba iz Hrvatske i stvaranja manje ili više etnički čistih državica na razvalinama Jugoslavije.

Ovaj istoričar to podupire opštepoznatom ocenom o stanju srpskog naroda na prostoru nekadašnje zajedničke države. U Makedoniji je gotovo nikakav, na Kosovu sponzorisani albanski šovinizam doveo je do toga da je Kosovo samo proglasilo nezavisnost od Srbije, a tamo gde su Albanci, Srba gotovo da nema. U Crnoj Gori, kako se uvek govorilo, toj drugoj srpskoj državi, od srednjeg veka do najnovijeg perioda, Srbima, ali samo njima, nije priznato pravo na sopstveni identitet, na institucije, na obrazovanje na njihovom jeziku, ukazuje sagovornik Sputnjika.

Foto: fotomontaža

- Dakle, realnost je jedno, a ratna propaganda je nešto sasvim drugo. Nema potrebe da se predsednik Crne Gore plaši 'Velike Srbije'. Ali Srbija moderna, jaka, ima pravo da kritikuje, da govori, i što je najvažnije, da štiti interese sopstvenog naroda ma gde taj narod živeo na prostoru bivše Jugoslavije - ističe direktor Instituta za savremenu istoriju. 

Na pitanje čime je uistinu izazvano takvo reagovanje Đukanovića i stoji li možda još nešto iza toga, ovaj istoričar samo ukazuje da je razaranjem Jugoslavije najviše razoreno srpstvo, a da se u podržavanju državica i separatističkih pokreta, koji su manje ili više direktno okrenuti protiv Srbije, pre svih prepoznavala američka politika.

(FOTO) PRAUNUK FRANCUSKOG GENERALA UPUTIO PISMO MAKRONU: SRAMOTA ME JE PRED SRBIJOM! Više od 800 godina prijateljstva je pregaženo bez kajanja!

- Kao da Srbija sada treba da se izvinjava Milu Đukanoviću što postoji, što postoje Srbi, kao da nešto duguje Crnoj Gori. U tom smislu i ti zahtevi za ratnom odštetom u Prvom ratu, priče o o okupaciji, aneksiji… to su sve samo provokacije koje ničemu ne služe, ali padaju na plodno tle među pristalicama takvog ekskluzivizma - ističe Pavlović.
 
A plodnog tla, nesumnjivo, ima još. Samo nedelju dana pre Đukanovića, posle pobede na izborima za nacionalni savet Bošnjaka, besprizornom provokacijom oglasio se Sulejman Ugljanin nazvavši Srbiju fašističkom tvorevinom koja od 1912. pod okupacijom držo Sandžak, čiji status, eto, još nije rešen.

Ali zar nekoga uopšte čudi što je, na primer, predsednik Crne Gore u zategnutim odnosima Srbije i Hrvatske video samo strah od "Velike Srbije", a ne i od uveliko prisutnog ustašluka na hrvatskoj sceni. Svi na Balkanu, uostalom, dobro znamo sve, pa i to odakle duva Sulejmanov bezobrazluk i Milova zabrinutost. I ne samo na Balkanu. 

Foto: Fotoilustracija

Možda će Đukanović ipak od danas moći mirnije da spava. Upravo u Figarou u kome se žalio na "Veliku Srbiju", samo dan kasnije dobio je odgovor iz pera Žana Kristofa Bisona. 

MARIJA ZAHAROVA POVODOM "SASTANKA" PUTINA I TAČIJA: Može Hašim da priča šta hoće, ali RUSIJA ĆE PODRŽATI INTERES SRPSKOG NARODA!

Žestoko kritikujući administraciju Francuske zato što na manifestaciji povodom veka od završetka Velikog rata Srbija nije imala tretman kakav zaslužuje, neupućene je podsetio kakva je to zemlja. Uistinu velika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Matija

pre 5 godina

Milo je za Srbiju bludni sin. Ona mu je proklela mlijeko kojim ga je dojila. Toga se on ne bi oslobodio ni kad Srbije više ne bi bilo.

Max

pre 5 godina

Zasto u karikama vlasti u Srbiji ima vise Crnogoraca od Srba sa korenima iz Srbije?Svi beogradski Crnogorci podrzavaju Mila Djukanovica a zive na grbaci Srbije koju ovaj svakodnevno omalozava...?

slađa

pre 5 godina

Milo Đukanović se kao i svi UDBAŠ- i boji Kraljevine Srbije. Shvata njenu pravu veličinu, odmerenost, tvrdoglavost u odbrani istine, istrajnost u borbi za pravdu, brigu o svom narodu, ljubavi prema srpskom rodu. To je toliko vidljivo i granice tom uticaju na sve one koji dele suštinu istih vrednosti nisu ucrtane u mapama skorojevića utegnutih u skupa evropska odela plaćena mafijaškim biznisom. Političari su prolazni, plemenitost je urođena. Zato se Đukanović u svojoj antifašističkoj borbi okliznuo iz straha od te i takve današnje Srbije i upleo u mnogo veći fašizam. Ušao je u NATO, priznao tzv. državu Kosovo, sputava Srbe u Crnoj Gori na sve moguće načine, ugrožava im identitet. Ali Kraljevina Srbijja neće posustati u odbrani istine. Po tome se razlikuje od svih onih koji olako shvataju strukturu i biće države i njenu beskrajnu ljubav prema građanima. To ne znači da neće iskoristiti moć kada je to potrebno da lupi šamar onima koji se ponašaju besramno, zlurado, beskrupulozno ili preteći. Tek ćete svi vi otkrivati prave dimenzije i snagu svoje države Srbije. To važi i za predsednika Aleksandra Vučića. Jer je i on pokazao da ne razume uvek baš najbolje šta mu država Srbija i njen narod poručuju. Uređenje države i njeno biće ne moraju formalno biti propisani, ali suštinske vrednosti su obavezujuće za predsednika, ukoliko želi i dalje da bude predsednik Srbije koja je kraljevina u duši. I nikada se neće pomiriti ili oprostiti bilo šta što je ponižavajuće za nju i njen narod u celini.

Dule

pre 5 godina

Fukara bio, fukara ostao. Sve mu je blizi kraj, a tu ga ceka prugasto odelo za bezbriznu starost

flamantes

pre 5 godina

Zapravo Crnu Gorui ne interesuje kolika je Srbija, ali je žestoko interesuje da li Srbija misli da se širi preko Crne Gore

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija