• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

16.11.2018

00:27

PROMENE NA ČELU BONDSTILA: Evo ko je pukovnik Roj Makareg, koji će preuzeti komandu od Dučića!

Politika

PROMENE NA ČELU BONDSTILA: Evo ko je pukovnik Roj Makareg, koji će preuzeti komandu od Dučića!

Podeli vest

U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom KFOR na Kosovu, u subotu će biti izvršena primopredaja dužnosti komandanata.

Na čelu baze baze umesto pukovnika Nika Dučića naći će se pukovnik Roj Makareg.

U okviru ove predaje komande u KFOR Multinacionalnoj borbenoj grupi - Istok Makaregov Borbeni tim 29. pešadijske brigade iz Kapoelija na Havajima smeniće odlazeći Dučićev Borbeni tim 79. pešadijske brigade iz kalifornijskog grada San Dijega.

Obe jedinice deo su Nacionalne garde američke vojske. 

Prema podacima američkih medija i sa njegovog "Linkdin" profila, 45-godišnji Makareg je pre stupanja na dužnost komandanta brigade na Havajima u novembru 2017, u Nacionalnoj gardi nešto više od dve godine radio kao kontrolor, odnosno glavni finansijski menadžer i pod njegovim nadzorom nalazio se budžet od 16 milijardi dolara. 

Njegovi roditelji su 80-ih godina prošlog veka sa Filipina emigrirali u havajsku prestonicu Honolulu, a Makareg je u akademskoj karijeri prvo diplomirao na Univerzitetu Havaja u Manoi, zatim stigao do mastera iz poslovne administracije kalifornijskog Univerziteta Touro, a potom i do mastera iz nacionalne bezbednosne strategije na Nacionalnom ratnom koledžu koji je u sklopu američkog Nacionalnog univerziteta odbrane u Vašingtonu. 

Prvu vojnu funkciju imao je u bazi američke vojske Spirhed u Kuvajtu, da bi potom služio u Birou Nacionalne garde, a radio je i u Pentagonu gde je nakon dobijanja čina pukovnika bio jedan od pet zamenika Sekretara vojske u Ministarstvu odbrane SAD. 

Makareg će na Kosovu bili komandant baze Bondstil koja može da primi do 7.000 vojnika i najveća je američka vojna baza na Balkanu.

 

KOMANDANT BONDSTILA PUKOVNIK NIK DUČIĆ: Situacija na Kosovu je mirna, ukoliko bude potrebno POVEĆAĆEMO BROJ VOJNIKA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kristina

pre 5 godina

Nadamo se da ce raditi po savesti i istini koja je potrebna za ovaj posao.

Sreta

pre 5 godina

Nadam se da ce novi komadant biti odgovoran prema novoj funkciji, da ce voditi racuna o bezbednosti pre svega Srba na KiM.

Dara

pre 5 godina

Sve je ovo ok ali KFOR zaboravlja da je on garant mira na Kosovu. Nažalost, često su ostajali po strani gledavši nepravdu prema Srbima...

SANI

pre 5 godina

Nadajmo se da će biti bolje sa pukovnikom Rojom Makaregom

miki

pre 5 godina

Voleli bi znati dali ce makar malo biti naklonjen Srbiji

Ljube

pre 5 godina

Dučić nije ni stolicu zagrejao a već odlazi? Kad se samo setim šta se sve pisalo kad je dolazio a sad vidimo da prstom nije mrdnuo da zaštiti Srbe i njihovu imovinu jer je za vreme njegovog "mandata" bilo možda i više incidenata nego ranije ...

Jovan Dučić

pre 5 godina

Na rastanku obično kažemo istinu: Mr. Dučića mi je žao. Svo vreme boravka na Kosovu bio je pod raznim lupama. Srbi su se nadali da će, ne baš razrešiti Kosovski čvor, ali bar malo olabaviti omču oko vrata Srba koji su tu ostali. Ništa nije uradio. Šiptari su čekali da pogreši vukući na srpsku stranu, pa da za to optuže Amere i dobiju neki poen više. Opet ništa nije uradio. Ameri su ga stavili na ispit. Dali su priliku jednom neindoktriniranom Srbinu da cimne na jednu od strana, da ljudski, neopterećen antisrpskom histerijom, nešto kaže, predloži... makar da oda neki utisak. Ništa! Tipično za njegove godine on se je bavio samo ličnim interesom. Da primi platicu i da istu ne izgubi u buduće. Hvala mu i na tome. Hvala da nije izod kao neki zlom izrodjeni-Srbi. Nije uradio takodje ništa na štetu svojih korenova. No , na žalost, ovo je samo jedna od dimenzija života. Muka je u tome da ih ima više, a da mi , kao mladi, toga nismo svesni. Svima se nama, kad-tad, raširi pogled, spoznamo da smo obične, kratkotrajne jedinke, koje samo prihvataju i na svoju decu dalje prenose večni oganj života. Da smo nešto što veoma intimno, što sa samim sobom krajnje iskreno živi. Da u nama živi još jedno biće, koje je kritički sve posmatralo i naše postojanje, dela i nedela, sve ih do jednog sačuvalo, da bi kad nam dozre doba, sa Istinom Gospodnjom našu dušu izmerilo . Kad shvati da je naše vreme , tek jedan tren u beskraju vremena izmedju sopstvene prošlosti , čiji smo nemi produkt i budućnosti koju smo mogli modelirati svojom dušom . Bojim se da će mu sa godinama biti sve teže i teže da pred samim sobom sakrije mizeriju da je bio nedorastao činu kojim ga je sam Gospod počastvovao. Gospodi sohrani-Gospodi prosti !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59