• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.11.2018

14:05

ODLUKA O PRIJEMU BI BILA PRESEDAN! Hrkalović i Popović Ivković složne: Ne postoji nijedan politički, pravni i policijski argument koji bi opravdao prijem Kosova u Interpol!

Politika

ODLUKA O PRIJEMU BI BILA PRESEDAN! Hrkalović i Popović Ivković složne: Ne postoji nijedan politički, pravni i policijski argument koji bi opravdao prijem Kosova u Interpol!

Podeli vest

Državni sekretari Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković izložile su danas u Dubaiju, predstavnicima delegacija koje će učestvovati na Generalnoj skupštini Interpola, argumente Republike Srbije zašto takozvano „Kosovo“ ne može biti deo ove međunarodne policijske organizacije

Hrkalović i Popović Ivković su naglasile da ne postoji nijedan politički, pravni i policijski argument koji bi opravdao članstvo tzv. „Kosova“ i da bi eventualna odluka o prijemu bila presedan sa nesagledivim posledicama po bezbednost.

Kako su objasnile, Interpolove baze podataka našle bi se u rukama ljudi koji se i sami nalaze na poternicama zbog ozbiljnih krivičnih dela.

Hrkalović je predstavnicima delegacija ukazala na činjenicu da Prištini nije cilj da članstvom u Interpolu radi na jačanju kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, već da zloupotrebi ovu međunarodnu policijsku organizaciju radi daljeg afirmisanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“.

Popović Ivković je istakla da i samo razmatranje zahteva tzv. „Kosova“ za članstvo predstavlja apsolutni pravni presedan.

- Ovakva aktivnost bi značila kršenje odredaba statutarnih dokumenata Interpola i pravno obavezujuće Korelove Rezolucije od strane Generalne skupštine i članica - rekla je Popović Ivković i podsetila da je njom jasno definisano da je članstvo u Interpolu rezervisano isključivo za države članice Ujedinjenih nacija i zemlje koje imaju status posmatrača u UN.

Kako je objasnila Generalni sekretarijat Interpola je stavljanjem zahteva tzv. „Kosova“ u
predlog dnevnog reda, prekršio sopstvene procedure propisane Korelovom rezolucijom.

- Potpuno samoinicijativno uzeli su u razmatranje prijavu tzv. „Kosova“, kršeći pravo
članica Interpola da o tome budu informisane i da zauzmu sopstveni stav vezano za
aplikaciju
- ukazala je Popović Ivković.

Državni sekretari Hrkalović i Popović Ivković istakle su da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i pozvale države članice da, ukoliko se zahtev Prištine bude razmatrao na Generalnoj skupštini, glasaju protiv i time pokažu da su privržene međunarodnom pravu i da ne pristaju na politizaciju i rušenje ugleda Interpola.

HRKALOVIĆ I POPOVIĆ IVKOVIĆ U ABU DABIJU: Ne postoji nijedan pravni argument koji bi opravdao članstvo takozvanog Kosova u Interpolu

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sale

pre 5 godina

Po svim kriterijumima koji postoje oni tamo nemaju šta da traže.

Ana

pre 5 godina

Kosovo ne moze clanstvo u Interpol ni po kojem osnovu, jer kao drzava ne postoji, deo je Srbije!

tale

pre 5 godina

nije ništa novo da za Prištinu ne važi ni jedna norma međunarodnog prava

Dara

pre 5 godina

Prijem Kosova u Interpol bi povuklo nezamislive posledice, ne samo na štetu Srbije već i drugih zemalja kojima je bezbednost u regionu jedan od prioriteta.

Dule

pre 5 godina

Snažna diplomatska aktivnost Srbije na svim poljima, kako bi se jasno i argumentovano pokazalo Međunarodnoj zajednici da je prijem lažne države Kosovo nerealan i opasan po bezbednost na Balkanu.

beli tigar

pre 5 godina

Pristina bi zloupotrebila polozaj kad bi bila primljena u Interpol u svrhe zlocina.......

Bilja

pre 5 godina

Nadamo se da Interpol nece sam sebi skociti za vrat i pogaziti svoja sopstvena pravila o prijemu.

Simon

pre 5 godina

Siptari nikako ne treba da udju u interpol, nemaju nikakvog osnova za to.

pomorandža

pre 5 godina

"- Ovakva aktivnost bi značila kršenje odredaba statutarnih dokumenata Interpola i pravno obavezujuće Korelove Rezolucije od strane Generalne skupštine i članica - rekla je Popović Ivković i podsetila da je njom jasno definisano da je članstvo u Interpolu rezervisano isključivo za države članice Ujedinjenih nacija i zemlje koje imaju status posmatrača u UN." "Kako je objasnila Generalni sekretarijat Interpola je stavljanjem zahteva tzv. „Kosova“ u predlog dnevnog reda, prekršio sopstvene procedure propisane Korelovom rezolucijom." Treba li dodati još šta?! Ovim je sve rečeno. Osim ako su kontradiktorni, pa urade nešto čime će sami sebi "skočiti u stomak".

Velimir

pre 5 godina

Ukoliko tzv. Kosovo udje u Interpol, bice to pocetak kraja Interpola.

Hana

pre 5 godina

Primiti samoproglašeno Kosovo (na čelu sa kriminalnim glavešinama) u Interpol je toliko apsurdno obzirom da se taj isti Interpol kao institucija bavi između ostalog i borbom protiv organizovanog kriminala!

Daliborka

pre 5 godina

Potrebna jos veca ofanziva da nebi doslo do presedana da teroristi udju u Interpol.

Nk

pre 5 godina

Ulazak Kosova u Interpol bi bio poraz za Srbiju. Srbija sve radi po propisima, jedino je Kosovo sprecava da bude calnica EU

Imperija

pre 5 godina

To bi bio presedan koji bi svet doveo u opasnost od terorizma.

Helena

pre 5 godina

Srbijo samo nastavi da se boris časno i uspeces.

maja

pre 5 godina

Svako ko drzi do medjunarodnog prava glasace protiv tzv. kvazi tvorevine Kosovo i interpol.

vasilije

pre 5 godina

Prištini nije cilj da članstvom u Interpolu radi na jačanju kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, već da zloupotrebi ovu međunarodnu policijsku organizaciju radi daljeg afirmisanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

MAJA

pre 5 godina

Lazna drzava,puna terorista i Interpol su dva sveta razlicita.

Sinisa

pre 5 godina

Van svake pameti je da Kosovo postane clanica Interpola. To bi prouzrokovalo niz ozbiljnih posledica koje nikome nisu potrebne.

AleksMache

pre 5 godina

Priština bi svakako zloupotrebila ovu međunarodnu policijsku organizaciju!

joka

pre 5 godina

Iako ceo svet zna ocemu se radi ovde, Srbija ponavlja i ponovice jos 1000 puta da Kosovo ne moze u Interpol.

Dusko

pre 5 godina

Slucaj "Kosovo- Nezavisna drzava" je presedan. Vojska je samo nastavak bezobrazluka

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija