• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.11.2018

11:22

STRASTI ZBOG SKANDALA SE NE SMIRUJU! PRAUNUK ČUVENOG GENERALA ŠARLA TRANIJEA: Bio sam šokiran zbog tretmana Srbije u Parizu!

Politika

STRASTI ZBOG SKANDALA SE NE SMIRUJU! PRAUNUK ČUVENOG GENERALA ŠARLA TRANIJEA: Bio sam šokiran zbog tretmana Srbije u Parizu!

Podeli vest

Praunuk čuvenog generala Šarla Tranijea, Pjer Tranije, izjavio je danas je da je bio šokiran položajem na kojem se našao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Bio sam šokiran položajem na kojem se našao gospodin Vučić. Ipak je to bila stogodišnjica od primirja 1918. godine. Nekima od tadašnjih naših neprijatelja ukazana je čast dok su naši tadašnji saveznici premešteni u sporedne tribine. To me je najviše šokiralo - istakao je Tranije za RTS.

Njegov pradeda Šarl Tranije borio se rame uz rame sa generalom Franše de Depereom i zajedno sa srpskom vojskom učestvovao u oslobadanju Niša, Prokuplja i Svijalnca.

Pre nekoliko dana Tranije je poslao pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu posramnjen zbog odnosa prema Srbiji na ceremoniji u Parizu.

Na pitanje da li veruje da će njegove reči francuski predsednik čuti i razumeti, Tranije je kazao da će, posle "prašine koja se digla", sigurno čuti.

- Mislim da s obzirom na prašinu koja se digla posle ovoga, da će on čuti te reči, ne znam da li će razumeti, ali u svakom slučaju u Francuskoj sam ja običan građanin i samim tim ne mogu ništa da uradim. Gospodin Makron će odlučiti sam -  rekao je on.

Makron je, prema njegovim rečima, osoba koja je legitimno izabrana i samim tim on je jedino odgovoran za francusku diplomatiju.

- Ja sam samo hteo da se pobunim protiv tretmana koji je nametnut Srbiji tokom te ceremonije, ali imam poverenja u Makrona. Verujem da će uraditi ono što treba - rekao je.

Podsetio je da je njegov pradeda bio uključen u oslobađanje Srbije u Velikom ratu, ali da nije jedini koji je ogorčen zbog događaja u Parizu.

- Mnogi francuski mediji, uključujući Figaro, koji je veliki nacionalni list, objavili su članke na tu temu, malo blaže od moje reakcije, ali su ljudi u svakom slučaju šokirani - rekao je Tranije.

Povodom reakcije predsednika Vučića na taj događaj, Tranije je ocenio da je Vučić veliki diplomata.

On je kazao da je njegova poseta Srbiji u oktobru kada je prisustvovao postavljanju biste svog pradede u Prokuplju, bio treći put da je u Srbiji.

- To nije bio prvi put, već sam bio dva puta, 1979. i 1986. godine. Ovo je bio treći put da dolazim. Ali s obzirom na gostoprimstvo, sigurno ću doći (ponovo) jer je to zemlja koja me je uvek dočekala na fantastičan način. I hvala Vam na tome - rekao je Tranije.

(FOTO) PRAUNUK FRANCUSKOG GENERALA UPUTIO PISMO MAKRONU: SRAMOTA ME JE PRED SRBIJOM! Više od 800 godina prijateljstva je pregaženo bez kajanja!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbin iz srbije

pre 5 godina

Sta mi sad treba da uradimo da se doticni od sokira ??

Evropski fićfirići

pre 5 godina

Da pošaljemo (od predsednikovog savetnika) savetnika da ga primi bez državničkih počasti...mislim da bi tada shvatio koliku nam je uvredu načinio jer njemu PREKO MILION MRTVIH SRBA izgleda ne znači ništa!

slađa

pre 5 godina

Divne i dirljive reči podrške Srbiji i predsedniku Vučiću od gospodina Tranijea. Predsednik Makron će shvatiti njihovu suštinu i istinski smisao kada bude posetio našu zemlju u decembru.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17