• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

17.11.2018

13:48

SKANDALOZNO! NASTAVLJA SE NAJSTRAŠNIJE HAŠKO NASILJE! Bolesnog Mladića teraju u samicu!

Politika

SKANDALOZNO! NASTAVLJA SE NAJSTRAŠNIJE HAŠKO NASILJE! Bolesnog Mladića teraju u samicu!

Podeli vest

Teško oboleli Ratko Mladić telefonom se iz haškog pritvora uključio u jutarnji program TV Hepi. Zatvorska uprava zbog toga odmah najavila drakonsku kaznu za generala

Haške sudije nameravaju da teško obolelog generala Ratka Mladića, koga su osudili na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina u BiH i kome život već mesecima bukvalno visi o koncu, prebace u samicu!

Bivši komandant Vojske RS juče ujutro (petak) telefonom se uključio u jutarnji program TV Hepi tokom emisije u kojoj su gosti bili njegov sin Darko Mladić, šef SRS Vojislav Šešelj, član ruske Dume Pavel Dorohin i ruska istoričarka Jelena Guskova. Iako je tokom kratkog uključenja Mladić samo pozdravio prisutne u studiju i iako nije davao nikakve političke izjave, Hag je odmah najavio istragu i drakonsku kaznu.

'Ljubi vas deda... '

General Mladić se u TV program uključio preko mobilnog telefona svoga sina Darka, a njegovo obraćanje trajalo je jedva nešto više od minut.

- Ljubi vas deda Ratko. Ovaj Marić neka dođe da me obiđe, neka on intervjuiše Vojislava Šešelja, a i Voja neka dođe... Darko, reci Voji da dođe da igramo šah, jer sam ga zadnji put tukao 7:1. I to mu je bila prisutna i ona njegova 'kosovka devojka' i tada je loše prošao... - poručio je Mladić, dodajući da pozdravlja i Šešeljevog sina za koga je rekao da će biti bolji od oca, kao što je i njegov sin bolji od njega. General se zatim obratio Dorohinu, pozdravljajući ga na ruskom jeziku.

Sekretar Haga: Mesec dana ćemo kontrolisati razgovore

Sekretar u Hagu Olufemi Elijas naredio je da Mladićevi telefonski razgovori budu nadzirani u sledećih mesec dana. Upravi pritvora u Sheveningenu nalaže se i da presluša telefonske razgovore koje je Mladić vodio u proteklih sedam dana, uključujući i onaj tokom emisije na TV Hepi. Naređeno je i da budu sačinjeni pisani sažeci tih razgovora.

- Poseban pozdrav za Rusiju. Pozdravi Komunističku partiju sovjetske..., pardon, Ruske Federacije. Pozdrav za Pavela i neka otvori oči na ovo što ovaj NATO hoće, mnogo se šire ka Rusiji... I neka Voja malo omrša. Živi bili! - istakao je Mladić i prekinuo vezu.

Helena Egelston, portparolka Haga, odmah je saopštila da je pokrenuta istraga o ovom 'incidentu'.

- Pritvorenici nemaju pravo da razgovaraju sa medijima bez dozvole suda. Reč je o verovatnom kršenju Pravilnika o pritvoru. Pritvorenici mogu bez ograničenja da komuniciraju sa članovima uže porodice putem telefonske govornice instalirane u zajedničkim prostorijama pritvorske jedinice, ali im nije dozvoljeno da poseduju i koriste mobilne telefone - naglašava Egelstonova, najavljujući da će Mladiću gotovo sigurno biti ukinita komunikacija sa porodicom.

Sigurna kazna

I dok se Darko Mladić nije oglašavao, šef SRS Vojislav Šešelj ocenjuje da postoji realna opasnost da general Mladić snosi posledice.

Činjenice


* Mladić je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu
* Osuđen je po deset od ukupno 11 tačaka optužnice
* Osuđen je za 'genocid', progon, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca
* Oslobođen je optužbi za 'genocid' u šest opština

 

- Olakšavajuća okolnost jeste to što Ratko nije znao gde mu je sin u trenutku kada ga je zvao. Zatvorenici u Hagu obično su imali pravo na poziv u 8 i 9 sati ujutru... Drugo, general sigurno ne zna šta piše u Pravilniku o pritvoru, niti verujem da je uopšte imao uvid u njega. Iako svaka sankcija može životno da ga ugrozi, verujem da će Hag odlučiti da ga sankcioniše i zato Srbija mora energično da reaguje i da se tome suprotstavi. Ratka bi potpuno uništila samica i prekid kontakta s porodicom, što Hag svakako može da izrekne kao sankciju... - upozorava Šešelj.

Marić: Zvao je sina, šta je sporno?

Novinar i voditelj Milomir Marić tvrdi da Mladić uključenjem u njegovu emisiju nije prekršio ni jedno jedino haško pravilo.

- Ratko se nije javio telefonom direktno u emisiju, već se po navici javio sinu Darku, koji je sticajem okolnosti bio u mojoj emisiji prezentujući knjigu. Darko mu je rekao gde se nalazi i general me je pozdravio kao što bi to uradio svaki normalan čovek. Radio sam sa njim intervju kad je bio na vrhuncu slave, kao najveći komandant, i naravno da ćemo se pozdraviti... - podvlači Marić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miki

pre 5 godina

Treba ga u plinsku komoru deportirat!Zloćinac!!!!

dragan

pre 5 godina

Nek se zahvali maricu I draganu ja vucicevicu na medijskoj paznji

Penzionerj

pre 5 godina

Sta drugo ocekivati od fasista. Skotovi, zaigrace mecka i pred vasom kucom. Unistili ste nam i pobili sve velike Generale samo sto ste nesposobniji ali znajte da nadolaze mladi isto tako sposobni i pametni da vas poraze kao i uvek. Crknite, tako je.

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 5 godina

Za ovo je kriv Maric. To je njegova emisija i ne moze on preko generala Mladica sebe uzdizati. Osim toga zna on vrlo dobro da je to bilo pogresno. Jedno se javiti telefonom sinu za koje ima odobrenje suda a druga je stvar obratiti se javnosti na ovakav nacin. Generalu Mladicu ste ucinili medvedju uslugu. Zbog toga treba svi da se stidite. Preko bolesnog covjeka koji je u zatvoru nasli ste da se natezete sa haskim dzelatima. Nize od nas Srbe ne moze.

ratni dobrvoljac

pre 5 godina

On bi kao skolovan profesionalni vojnik trebao da zna kako se postupa sa ratnim zarobljenicima. Po Ženevskoj konvenciji, koja se nije menjala od 12. augusta 1949. za ubistvo zarobljenog vojnika kazna moze da bude i smrtna. Za to sto je uradio, trebalo je da mu Srbija sudi, i da vrati smrtnu kaznu, a mi smo ga skrivali godinama. Nije on nikakav srpski heroj, vec ratni zlocinac, izrod naroda, i korumpirani vojskovodja. Njegova monstruoza nedela govore sama za sebe, a neki ovde ga i dalje slave. Predstavljao je sve nas u tom ratu, i to je ono sto me najvise boli.

Basri Djinovic

pre 5 godina

Sto mladic zvao svoga SINA tu uopce nije kriv Mladicu ni njegov sin ovo je SRAMOTA Haskog tribunala sto su dozvolili da se nesto ovako dogadja ratni zlocinac treba bit na celiju 23 sata svaki dan a ne da dozvolavaju nesto ovako da se desi on mislim zlocinac mladic to jeste pricao sa svojim sinom pa pozdravio je drugim zlocincom sesela I drugih a kako izgleda za onija sto je on ubijo pa stari nema sina da se pozdravu pa sin nema ni oca ni Maljusevic ni brata ni sestru da se pozdravu to je jedna sramota

Jimmy le Santo

pre 5 godina

Jadan on ni kriv ni duzan zalosti mati pa njega treba preparirati kad umre pa ga u centar Beograda staviti

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija