• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

21.11.2018

08:50

MAKRON UPUTIO PISMO VUČIĆU: Naše bratstvo po oružju neka bude osnov za strateško partnerstvo Srbije i Francuske!

Politika

MAKRON UPUTIO PISMO VUČIĆU: Naše bratstvo po oružju neka bude osnov za strateško partnerstvo Srbije i Francuske!

Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vucvciću u kome izražava želju da tokom posete Beogradu 5. i 6 decembra zajedno sa njim oživi sećanje na strašnje žrtve koje je srpski narod podneo za na strani saveznika u Prvom svetskom ratu i da to posluži kao osnov za novo nastojanje Francuske i Srbije u okviru strateškog partnerstva. Pismo predsednika Francuske Vučiću u celini glasi:

 

"Želeo bih da Vam se lično zahvalim na Vašem prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obeležena stogodišnjica primirja iz 1918. godine. Znam koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata, podnevši strašne žrtve od više od milion i dve stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva. Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba.

Želim da Vi i srpski narod budete u potpunosti uvereni u moje zalaganje da se ukaže čast i oživi ovo sećanje, kao što ćemo to zajedno učiniti prilikom moje posete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

Izražavam želju da obeležavanje bratstva po oružju naših dveju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dveju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unapredili saradnju, evropske vrednosti i regionalnu stabilnost.

Foto: pink.rs

Takođe, želim da Vam se zahvalim na Vašem nedavnom pismu u kome ste mi ukazali na doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje. Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest poslednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) ušlo je u novu etapu na samitu u Jerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana. Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam Vam veoma zahvalan.

U očekivanju da se sa Vama uskoro ponovo sretnem, molim Bac, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja", navodi se u pismu predsednika Makrona, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milos obilic

pre 5 godina

Gospodine Makron , mi se jednom zbratimismo po oruzju kad je trebalo ginuti , a kad se delise medalje ,Vi dovedoste neku novu Vasu bracu

Ilija

pre 5 godina

I glasaše da kosovo uđe u interpol,najobičnije licemerje...

Nenad

pre 5 godina

Ma kako da ne!!!! Najdublje postuje naseg predsednika , a onda ga gurne u poslednji red iza Tačija i Izetbegoviča, koji nisu mogli da se tamo nadju po bilo kakvom osnovu.

SS

pre 5 godina

Šta ta obična pojava od Makarone može da oživi.Nacisti su ih ' 41 pregazili za šest nedelja,a u današnje vreme za popodne.Zaluđuju se "Francuzi ".

rale

pre 5 godina

u ovom momentu samo povlacenje priznanja kosova za drzavu,mogla bih vas opravdati

Nebojsa

pre 5 godina

Ovo mi deluje kao izvinjenje Makrona za losu organizaciju nedavnog obelezavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu ,koja je bila u Parizu.U svakom slucaju ovo sto je izjavio je jedina i prava istina.Cenimo sto je spoznao.

cinjenice

pre 5 godina

Samo da je veliki izdajnik i lazov a ti da si raspali bot!

deda Raša

pre 5 godina

Vidi se da je bio u drustvu amera, cim mu je bratstvo po ORUZJU glavni cilj. Sto taj cilj ne ostvarite medjusobnim postovanjem, mirom i prosperitetom dve zemlje. Pokazali ste samo pre par dana sta mislite o Srbiji i njenom predsedniku.

miki

pre 5 godina

Makron je silom prilika morao da iskaže poštovanje Srbiji uputivši pismo podrške našem predsedniku zbog dolaska u Beograd.

Aleksa

pre 5 godina

Ocigledno da je Makronu glupo i neprijatno zbog svega sto se desilo na nedavnom skupu u Francuskoj, ali da li je bio iskren u pismu, to je pitanja sada ?!

bora

pre 5 godina

Prvo ti opali šamar, pa se izvinjava, licemer!

zozonbg

pre 5 godina

Licemer. Treba ga docekati dostojanstveno, ali ignorantski. To treba da oseti na svakom koraku gde se bude kretao. Vuk dlaku menja, ali cud nikada.

Dragan

pre 5 godina

Lepo od Francuskog predsednika sto je poslao pismo.Moramo da predjemo preko onoga sto se desilo na komemoraciji i da nastavimo jos bolju saradnju sa Francuskom.

Dejan

pre 5 godina

Pa mi smo primorani da sarađujemo sa vama, a brastva nema za onog ko je Kosovo priznao. Hvcala na podršci za EU, kao i naša sve bolja saradnja u ekonomskom smislu je još više moguća.

Mica

pre 5 godina

A ni reci o zastavi tzv. Kosova u Notr Damu. Ni reci o tome da u prvom redu tik do Melenije sedi Marokanski kralj a nas Predsednik skrajnut sa tamo nekim zemljama koje nisu ni ucestvovsle u Velikom ratu. Razumem ja da koga je moliti nije ga kuditi ali sto je mnogo mnogo je. Iovako danasnja Francuska vise nije ono sto je bila pa samim tim i mi moramo da zauzmemo takav stav prema njoj. Stav nuznog zla a ne prijsteljske nam drzave jer Francuska to svakako nije. Bar ne posle odlaska Miterana.

EMILIJA

pre 5 godina

Dobra šansa za bolji nastavak u saradnji dveju moćnih zemalja. Makron je na kraju pokazao čast prisustva predsednika Vučića u Parizu i preko pisma izrazio divljenje i poštovanje, koje Srbija uspeva da steče....

Nesa

pre 5 godina

Bljuvotina. A gde je izvinjenje za sramotu i pokusaj ponizenja Srbije, minimiziranja ucinka velikog rata, velicanja srpskih neprijatelja i na kraju i bombardovanja onih koje kako kaze cene. Ako se tako odnosi sa "bracom po oruzju" onda mu se serem na bratstvo i na jezik i na kulturu.

milan

pre 5 godina

Hvala Francuskom predsedniku Makronu na tako lepim rečima pred dolazak u Beograd...

branko1

pre 5 godina

E moj Makron,bićeš ti dočekan kod nas kako treba,mi smo dzentlmeni.Ali tu ,bar za tebe,nikad vise neće biti srca.Ono će ostati sačuvano za prave I velike prijatelje.

Dejan

pre 5 godina

Da da,postovanje je izrazio a nije se izvinio za bruku od prosle nedelje. Dzaba mu sva pisma dok se licno ne izvini zbog propusta na ceremoniji proslave 100 godina od zavrsetka prvog svetskog rata

Vlado

pre 5 godina

Čemu ovo pismo, kad nema ni "i" od izvinjenja za onu BRUKU i PONIŽENJE u Parizu?! Iz ovog pisma se jasno vidi, da je ona bruka organizovana od strane Makrona a ne tamo nekog "zamenika šefa protokola".

Braz

pre 5 godina

Srbija je dobila izvinjenje za gresu koju je Francuska napravila , Srbija ce pokazati koliko je jaka kada budemo docekali Makroa u nasoj prestonici.

Akrobata

pre 5 godina

Pravo ima Ivo Andric kad kaze:" Nije glup neko ko nije naucio da cita,vec je glup onaj koji sve sto procita misli da je istina"

Protonius

pre 5 godina

Kasno se setio nas veliki prijatelj da govori o postovanju Srbije, steta je vec ucinjena!

Nk

pre 5 godina

Stratesko prijateljstvo Srbije i Francuske od velike vaznosti

dragan

pre 5 godina

Ovo je nameljeno makronu Gardez vos "bonnes paroles" pour vos amis les albanais Mon grand père a fait la I er guerre avec les FRANÇAIS je me rappel avec quelle chaleur et amour il parlais de ses amis les officiers Français Tout ça vous avez bafoué écrasé anéantie avec votre comportement dans le passé proche et surtout lors de la célébration de l’armistice Vous n’entez PAS BIEN VENU EN SERBIE

Mika

pre 5 godina

Braća smo samo kada ginemo za vas, a sad vam preči šiptari. Sramota!

slađa

pre 5 godina

Srbija ni u jednom momentu nije dovodila u pitanje gostovanje i domaćinski odnos koji će pokazati predsedniku Francuske tokom njegove zvanične posete u decembru.

Duka018

pre 5 godina

Covek je pogresio adresu. Ovo pismo je trebao poslati Taciju, Erdoganu, Kolindi, Merkolovoj. Valjda su mu to saveznici iz tog vremena. Pokazao je i previse sa onim cirkusom u Parizu. Postovanje da, prijatelji i braca, ne hvala. Zna srbin ko mu je brat i prijatelj. Ne mora nam Makron pricati o tome

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija