• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

22.11.2018

18:32

ŠIPTARI HTELI DA KAZNE SRBIJU, A DOBIĆE RUSE ZA STOLOM kad ukinu carine i obnove dijalog sa Beogradom?!

Politika

ŠIPTARI HTELI DA KAZNE SRBIJU, A DOBIĆE RUSE ZA STOLOM kad ukinu carine i obnove dijalog sa Beogradom?!

Podeli vest

Može li se "klinički mrtav" dijalog Beograda i Prištine "oživeti" nakon što je Priština povećala takse na proizvode iz centralne Srbije za sto odsto, pitanje je na koje analitičari daju različite komentare, ali se slažu da alternativa prestanku razgovora "nije obećavajuća", kao i da bi u dijalog Beograda i Prištine trebalo uključiti Rusiju i SAD

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da će nastavak dijalog između Beograda i Prištine biti moguć jedino ukoliko se restriktivne mere Prištine povuku.

A na pitanje da li je vreme da se promeni format i u dijalog uključe velike sile, za Stefana Surlića iz Centra za interdisciplinarne studije Balkana odgovor je - da.

- Evropska unija bi trebalo da redefiniše okvir i da razmisli o uključivanju ostalih globalnih aktera, i SAD i Rusije, jer je očigledno da normalizacija odnosa, pre svega znači definisanje finalnog statusa Kosova - rekao je Surlić.

Kako kaže, Beorad i Priština bi trebalo da jasno iznesu šta je njihov predlog finalnog sporazuma koji bi doveo do trajne normalizacije odnosa i koji bi omogućio pomirenje srpskog i albanskog naroda.

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA PREDSTAVNICIMA SRBA SA KIM: Poručio sam im da ne prave betonske barikade, Albanci nervozni jer je Srbija ojačala!

Na pitanje da li bi uključivanje "velikih sila" za nekog od učesnika moglo da bude sporno, Surlić objašnjava da je ključan interes Prištine članstvo u međunarodnim organizacijama, a samo posvećenost članica EU tom učlanjenju nije dovoljna, pa prema tome, ukoliko se govori o postizanju finalnog sporazuma, potrebno je da se uključe globalni akteri, jer će, kako kaže, oni biti garant tog sporazuma.

Oni će, takođe, biti garant da će se na međunarodnoj areni poštovati ono što su dogovorili Beograd i Priština. 

- Upravo ovo što se desilo sa Interpolom i ovo što se danas dešava oko uvođenja taksi govori da Beograd i Priština nisu sve teme obradile u Briselu i da EU nema kapacitete da zadovolji sve zahteve obe strane, tako da je širi globalni kontekst potreban u postizanju tog finalnog sporazuma i garantovanja konačnog statusa - rekao je Surlić.

OBUZDAJTE LUDILO IZ PRIŠTINE DOK NE BUDE KASNO! Dačić upozorio Zapad da je vreme da reaguju!

Upozorava da alternativa pregovorima nije status kvo već nastavak konfliktnih i ekscesnih situacija, tako da pregovori, kako kaže, nužno moraju da se nastave i dodaje da je važno da se dođe do sporazuma, i to trajnog sporazuma između dve strane.

Foto: AP Photo/Reuters/ Fotomontaža

- Ove situacije pokazuju da je potrebno redefinisati okvir tih pregovora, da Evropska unija, pre svega, kao medijator preuzme ključnu ulogu da Beograd i Priština sednu i definišu koja su to sve sporna pitanja koja se moraju rešiti, a pre svega statusna pitanja - naveo je Surlić.

Đukanović smatra da će nastavak dijalog između Beograda i Prištine biti moguć jedino ukoliko se restriktivne mere Prištine povuku.

- Dijalog u svakom slučaju treba da bude oživljen, jer bićemo svedoci bezbroj ovakvih ili sličnih situacija ukoliko dijaloga i njegovog uspešnog završetka u narednom periodu ne bude - kaže Đukanović.

Smatra da EU, pored izjava šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, mora jasnije i nedvosmislenije da utiče na prištinsku stranu da povuče mere koje u širem kontekstu ugrožavaju i bezbednost Zapadnog Balkana.

(FOTO) OPET ZVECKAJU ORUŽJEM! Naoružane trupe Tačija i Haradinaja nadiru ka Kosovskoj Mitrovici!

Đukanović kaže da EU može da utiče na Prištinu i da je veoma značajno što Srbija pokazuje želju da se što pre nastavi dijalog, ali po ukidanju nerazumnih ekonomskih mera.

Zaključio je da EU mora da izvrši pritisak na vladu u Prištini da dođe do povlačenja mera, a ukoliko do toga ne dođe, ocenjuje da je nerealno očekivati bilo kakav nastavak dijaloga. 

Foto: AP/Tanjug/Fotomontaža

- Dijalog će biti moguć jedino ukoliko se ovakve restriktivne mere što pre povuku - ponavlja Đukanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milica

pre 5 godina

Ukoliko se ukljuce i Rusija bice onda tesko Albancima za ostvarivanje svojih gnusnih ciljeva.

Nikola

pre 5 godina

Čim se uključi Rusija Priština će odmah da povuče sve mere i da se izvinjava Srbiji. I oni znaju ako Rusija stane uz nas da su izgubili mnogo.

Alex

pre 5 godina

A jel ima neki predsednik,sekretar,komentator,analiticar da nije Djukanovic,Scekic,Djurovic,Bulatovic,Knezevic,Bujosevic,Vucelic,Pejovic...Sta se to desava sa srpskim kadrovima,zasto ih nema?

Marija

pre 5 godina

To nama treba da nam bratska Rusija stane uz rame onda ce Pristina da bude manja od makovog zrna

aha

pre 5 godina

aha to su videli pre desetak godina kad su se Ruje povukli sa areodroma i prepustili ga Amerima....

Branko

pre 5 godina

" Da to nije mozzda zbog straha od Amera, haaaa haaaa haaaaa " ????? " Ameri prizemljili sve avione F 35 pa sad lete na nekim kantama, haaaa haaaa haaaa toliko o USA tehnologiji " ????!!!!!

john

pre 5 godina

3 kartona i toalet papir nije nista toje reklaa roba je i dalje u prodaji,,

Nidza

pre 5 godina

Mora EU da natera Siptare da vrate poreze na prvobitni stadijum jer ovo nije po ni jednom medjunarodnom zakonu dozvoljeno sem ako roba nije za upotrebu sto ovde nije slucaj.

Vns

pre 5 godina

A zašto? Kosovo je Srbija,tj i Priština je Srbija...nećemo valjda same sebe kažnjavati...

Kosovka

pre 5 godina

Proglasiti Brisel kao posrednika neadekvatnim jer ne ispunjava sto obecao pa pregovore nastaviti iskljucivo u OUN po rezoluciji 1244 i nista manje. NATO I Brisel su bili garant kad se sporazum potpisivao da ce brinuti da svi ispune potpisano i garant mira a sta cine?

Jelena

pre 5 godina

Provokacije da bi se Beograd napravio za nekoga ko pravi problem.

Milan

pre 5 godina

Priština i ne sluti šta je čeka posle ove provokacije.

Ljuban

pre 5 godina

Ovakvog gubitnika kao Vučića Srbija nije imala u svojoj istoriji. Formiranje Zajednice Srpskih opština nije urađeno već 5 godina, a on i dalje pregovara i potpisuje Briselski sporazum. To može samo slab ili ucenjeni političar.

Sanja

pre 5 godina

Kosovo je lazna drzava i ukljucivanje u medjunarodnim organizacijama moze samo da steti tim organizacijama

Maja

pre 5 godina

Demonstracija i otelotvorenje monstrum tvorevine je refleksija Amerike i delova Eu koje ovakvog monstruma usmeravaju na obicne ljude , one koji svoj zivot zive obicnim zivotom daleko od politike monstruma iz Pristine. E to je svet i demokratija koju nam donose.

Veljko

pre 5 godina

Nema od rusa nista .. nemojte da palite to malo sirotinje u zemlji .. Da su nam prijatelji ispostovali i kupoprodajne ugovore u Srbiji .. za firme koje su pokupovali .. a ne da kradu deonice .. krse zakone .. a vlast i ona i ova zatvara oci ..

Marcco

pre 5 godina

Pod hitno zatvoriti srpsko tržište za Šiptarski heroin i marihuanu!

jasminajo

pre 5 godina

Hteli mi ili ne velike sile su i te kako uključene jer da se ne lažemo Albanci ne bi smeli da urade ovo što jesu bez podrške nekog većeg! Jako je teško da se posle ovoga vratimo za pregovaračkim stolom jer Pristinu to ne zanima!

Janko

pre 5 godina

Dragi moji Informeri-novinari! Ako želite da napišete članak o odnosima u svetu mora te biti upoznati kako svet fukcioniše. 1.Ameri zadnjih 65 godina sa Velikim Majstorom V.Britanijom kroji svet..a naša braća odnekud vire ....skrivaju se...i pomalo se bune a ponekad i Čak zaprete..pa tako da ni nas ni braću niko ne drži za OZBILJNO...JER SE U DATIM BITNIM MOMENTIMA NEPOKAŽEMO KAO SNAŽNI NI KAO LIČNOSTI NI KAO DRŽAVA 2.Jelicin je 1997 do našeg bombardovanja skoro uništio vrednost Velike Rusija pa tako da imamo 7 Putina i 7 Rusija danas niko nerazume stvarnu snagu Putina i Rusije 3.Ameri su pokazali kako se to radi...nameste ubistvo novinara...uključe CNN..i druge ..da ucenjuju najjaču finacisku državu ...a rezultat...fantastičn gorivo u USA i Canadi smešno jeftn..jer Saudijci oborili cenu ali i nos... To je igrač...tako se uši zavrću po svetu!!!

AleksMache

pre 5 godina

A kad se oni okome, obrali su zelen bostan!

SAŠA

pre 5 godina

Ako u dijalog budu uključene SAD morala bi biti uključena i Rusija.

mita

pre 5 godina

Nerazumne ekonomske mere su odraz nemoći Albanaca.Kada ih budu ukinuli Srbija sa svojim predsednikom biće raspoložena za dijalog!

jana

pre 5 godina

Eu je pokazala da je nemoćna da reši pitanje Kosova

milan lala

pre 5 godina

Ako EU kao medijator i SAD kao mentor Pristine nebudu doneli odluku o ukidanju taxi , skupstina Srbije treba da proglasi okupaciju KiM i da trazi od SB-OUN da se rezolucija 1244 primeni na KiM . Srbija moze jos da trazi voju pomoc od Rusije i Kine za sprovodjenje vazece rezolucije 1244 na KiM .

perica

pre 5 godina

Ne treba gubiti vreme na prazne pregovore, to treba da preseku Rusija i Amerika.

Janko

pre 5 godina

Šta kukamo i plačemo ko mala deca kad dobiju batine...lepo njima pòdići taxe na sve...pa izvoli...a ne mi plačemo a oni malo pa malo opale šamarčinu..kao mi sad čekamo pravdu od "nekog tamo ko narodu našem misli zlo"...mnogo nivno izgleda Srbija...lepo kako oni tako i mi...ovo mi je mnogo žalosna priča i jadan srbin na Kosovu i Metohiji

Ljubinko

pre 5 godina

Pristina ima podrsku od SAD, ali imamo i mi od Rusije .

Tuzno

pre 5 godina

Odakle vam ovakve gluposti Rusija kao ni do sad neće da se mesa ovo je samo predstava da Vucic prizna Kosovo i da šiptarima šta treba

Kristina

pre 5 godina

Dolijace i oni jednog dana i dobiti za sve zlo koje su uradili.

darko

pre 5 godina

Dijalog se mora obnoviti da ne bi došlo do rata

pravda

pre 5 godina

Hitno u skupstini ,najvisem organu vlasri RS,proglasiti KiM okupiranom teritorijom.Suspendovati sve sporazume sa SIPTARIMA kao i onaj o postavljanju carinskih punktova na administrativnoj-im liniji-ama.Sve DOSmanlije ,po sluzbenoj duznosti pozvati na informativni razgovor,krenuti prvo od Tadica pa redom.Nije Srbija privatna prcija pa da je moze neko arciti,ili podastavati.Ako je iko u ovome veku prosao kao bos po trnju to je namuceni srpski narod.Zato dodjimo pameti,dosta nam je Nemacke i LIDL-a i kojekakvih IKEA ,U-iDEA .Vratimo mi nas C-market,Jugodrvo,Simpo.KluZ,Beko,IMT,IMR,Zmaj,Ratko Mitrovic,Trudbenik,Hidrotehniku....jedino tako nasa deca nece biti sluge FASITICKOM ZAPADU. Kakva crna EU,pa mi SRBI ima da se provedemo u EU ,kao prase u DZAMIJI,ako nebudemo toga svesni,bice da nas biti nece. Zivela Rusija,jedina slobodna drzava na svetu.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17