• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.11.2018

10:14

POPOVIĆ: Sto godina od prisajedinjenja Vojvodine - VEKOVNI SAN DA ŽIVIMO SLOBODNO U SVOJOJ OTADŽBINI

Politika

POPOVIĆ: Sto godina od prisajedinjenja Vojvodine - VEKOVNI SAN DA ŽIVIMO SLOBODNO U SVOJOJ OTADŽBINI

Podeli vest

Prisajedinjenje Bačke, Banata, Srema i Baranje Srbiji, bilo je ostvarenje vekovnih težnji srpskog naroda da žive slobodno u sopstvenoj otadžbini, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj i lider Srpske narodne partije Nenad Popović

 

- Volja naših predaka da žive u slobodi iskazivana je nekada mudrom politikom i strpljenjem, nekada bunama, nekada knjigama, pozorišnim predstavama i štampom, ali je bila uporna, dosledna i nikada nije prestajala. Ta volja, da se živi u sopstvenoj otadžbini, snaga je koju ni jedna moćna imperija ili svetska sila ne mogu obuzdati ako se kroz sve naredne generacije nosi kao zavet - rekao je Popović.

Pre jednog veka, ističe lider SNP, donela je pobedu našem narodu na severu otadžbine i postala primer kako uporan i strpljiv nacionalan rad i promenjene svetske prilike stvaraju uslove za velike narodne pobede.

- Od Vojvode Šupljikca, Svetozara Miletića, Polit Desančića do Laze Kostića i Đure Jakšića, san ujedinjenja sa Srbijom, ispoljen na različite načine, nije prestajao do konačne pobede i Velike narodne skupštine od pre jednog veka u Novom Sadu - rako je Popović, uz opasku da nam je ovo nacionalno pregnuće i ova borba naših predaka danas uzor kada vidimo tešku i nervnopravnu borbu da sačuvamo naše Kosovo.

- Velika pobeda našeg naroda u današnjoj Vojvodini dokaz je da nikada ne treba odustati od zaveta slobode i slobodne otadžbine i da ni jedna sila, koliko god se činila moćna i velika, kao što je tada bila Austro-ugarska imperija, ne traje doveka.

Tako i mi danas, zaključuje Popović, naslednici ovih velikih predaka, koji su pre tačno 100 godina ujedinili naše severne prostore sa Kraljevinom Srbijom, moramo strpljivo i uporno da se borimo za naše Kosovo i da znamo da ovo sadašnje stanje, stanje okupacije naše južne pokrajine - neće trajati zauvek.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17