• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Alo.rs

28.11.2018

10:17

ZNOJIO SE I ZAMUCKIVAO PRED SUDIJOM Jeremić priznao: HO MI JE NUDIO DA PARE DELIMO POLA-POLA!

Politika

ZNOJIO SE I ZAMUCKIVAO PRED SUDIJOM Jeremić priznao: HO MI JE NUDIO DA PARE DELIMO POLA-POLA!

Podeli vest

Drugog dana suđenja Patriku Hou u zgradi Okružnog suda SAD za južni okrug u Njujorku lider Narodne stranke Vuk Jeremić je do detalja morao da objasni prirodu svoje veze sa bivšim ministrom policije Hongkonga, koji je optužen za korupciju i pranje novca

 

Jeremić je odigrao ključnu ulogu u povezivanju Gadija i Sam Kutese, bivšeg ministra inostranih poslova Ugande, koji je bio povezan sa drugom navodnom Hoffovom šemom mita.

Zarađuje kao opozicionar

Mada je ranije tvrdio da su on i Ho samo poznanici, Jeremić je juče morao da prizna da su bili mnogo više od toga, a iz njihove međusobne prepiske mejlovima, koju je sudu dostavilo tužilaštvo, vidi se da su imali mnogobrojne poslovne aranžmane.

Jeremić je juče bio prvi svedok, a sa iskazom je počeo u 10 ujutru, nakon što se sa podignutom desnom rukom obavezao da će govoriti istinu. Na početku ga je sudija pitala za generalije - ime i prezime, obrazovanje, funkcije koje je obavljao. Na pitanje sudije od čega zarađuje za život, Jeremić je odgovorio:

- Od tri stvari. Ja sam lider opozicije u Srbiji, čelnik instituta koji se zove CIRSD, a radim i kao međunarodni konsultant.

Na potpitanje sudije da objasni šta to tačno znači, lider opozicije Jeremić je rekao da se nalazi na čelu partije koja se snažno bori protiv aktuelne vlasti.

VUK JEREMIĆ SE OPASNO UPLAŠIO: Advokatu dao 1.000.000 dolara da ga brani na sudu u Njujorku!

Utisak svih u sudnici, a to su primetili i mnogobrojni izveštači kineskih i hongkoških medija, bio je da je Jeremić vidno nervozan. Tu nervozu, iako je pokušavao, nije uspevao da prikrije. Neprestano je pravio neke pokrete rukama, trljao vrat, kao da bi hteo da pojača glas, a uprkos upozorenjima sudije, stalno se odmicao od mikrofona, pa niko nije mogao da čuje šta govori. U nekoliko navrata je i zamuckivao.

Prepoznavanje

Kada je počelo saslušanje, sudija je insistirala da do detalja objasni funkciju koju je imao u Ujedinjenim nacijama, otkad dokad je bio na čelu Generalne skupštine, gde je tu dužnost obavljao. Tražila je i da na ekranu prepozna zgradu UN. Potom ga je pitala da li u sudnici vidi Hoa, da li ga prepoznaje i može li ga opisati.

- Ne vidim dobro iz ovog ugla. Ali tu je, to je čovek u ljubičastoj majici - rekao je Jeremić, a onda i na fotografiji koju mu je dala sudija prepoznao optuženog.

JEREMIĆ I EKIPA MOTIVISANI POHLEPOM! Patrik Ho davao milione da bi osigurao unosan posao sa svoju firmu!

Na pitanje kada je upoznao Hoa, lider NS je odgovorio da je to bilo u novembru 2012. godine, kada je od njega dobio pozivnicu da kao predsednik Generalne skupštine UN dođe na ceremoniju u Linkoln centru. Onda je objašnjavao na kom su jeziku pričali (engleskom), a sudija ga je dodatno pitala da li je tačno razumeo celu sadržinu razgovora.

- Pričali smo najviše o tome kako da pomognemo različitim kulturama i civilizacijama da se razumeju jer je to i bila tema skupa koji se tada održavao u Linkoln centru. Ho mi je rekao da radi za kinesku kompaniju CEFC, da je u finansijskom sektoru i da najviše radi na održivom razvoju. Rekao mi je i da je na čelu nevladine organizacije koju je kompanija CEFC formirala - naveo je Jeremić.

Potom je lider NS nastavio da nabraja susrete s Hoom. Morao je da prizna da su se videli još dva puta, dok je još bio na čelu Generalne skupštine UN, a ispostavilo se i da je na veliki biznis-forum, poznat kao kineski Davos, koji se održavao na ostrvu Hanan, putovao preko Hongkonga upravo da bi se sreo sa Patrikom Hoom.

Ništa nije slučajno

Mada je uporno pokušavao taj treći susret da predstavi kao maltene slučajan i neplaniran, Jeremić je priznao da je upravo tada lično upoznao svog prijatelja s Harvarda koji je bio na čelu najveće meksičke energetske kompanije "Pemeks" sa Hoom. I gle čuda, Hou se, između ostalog, sudi i zbog pokušaja da mulja s meksičkom kompanijom i pomoću mita omogući svojoj firmi povlastice.

SPAVAŠ LI MIRNO JEREMIĆU VUČE?! Počelo suđenje Patriku Hou, bivšem bivšem ministru policije Hongkonga i bliskom saradniku lidera Narodne stranke!

Zatim je usledio najšokantniji detalj prvog dela saslušanja (Jeremić je u prvom delu davao iskaz dva sata i 15 minuta, a onda je određena pauza, pa se saslušanje nastavilo). Tužilaštvo je kao adut iz rukava izvuklo mnogobrojne mejlove koje su razmenjivali Jeremić i Ho. Jeremić je bio ubedljivo najnervozniji u trenucima kada je čitana prepiska od 26. septembra 2014. godine. Kada je objašnjavao o čemu se radi, grcao je, prekidao rečenice i ponovo ih počinjao ispočetka, znojio se...

U pitanju je dogovor o tome kako da CEFC dođe do ruskih derivata, a u prepisci mu Ho otvoreno nudi da deo novca preusmere u svoje džepove. Kako je rekao, plan je bio da se u toj transakciji zaobiđe CEFC i da se profit preusmeri na one koji ugovaraju posao, što znači na njega i Jeremića, u srazmeri pola-pola. Takođe, u jednom trenutku sudija ga je naterala da prizna da su akteri razgovora upravo on i Ho s obzirom na to da su se u prepisci oslovljavali sa J i H.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
rale

pre 5 godina

E MOJ JEREMIJA,jadna li ti majka.da je znala sta ce roditi,napravila bi kiretazu pred porodzajem

kaca

pre 5 godina

Šta ćeš sad, Jeremiću? Istina izlazi na videlo.

boki

pre 5 godina

Sramoto jedna sa nasim novcima si se bahatio po svetu.

ogi

pre 5 godina

Jeremic je ucestvovao u raznim malverzacijama, bogatio se na nelegalan nacin i to polako izlazi na videlo..

Anastasija

pre 5 godina

Jeremicu tebi bilo tesko da odbijes pare.

Mina

pre 5 godina

Mislio je Jeremić, da se njevove malverzavije neće nikada otkriti, ali se preračunao, pravda je spora ali dostižna.

dragan

pre 5 godina

Trece oko place za ovakvim kadrovima iz informera

opa opa neka neka

pre 5 godina

Opa-opa, neka-neka, sve ću da ti dam, sve ću da prodam, samo tebe, tebe, tebe, samo ćuzo da te ne gledam, samo nikad da ne robijam...

sve

pre 5 godina

je ovde jasno.... samo ga moze spasiti ponuda zasticenog svedoka.

daca

pre 5 godina

Tako se ponaša jer zna da radi protivzakonito.

DEDA RAKA

pre 5 godina

Lele, što je taško kada se iznosi ISTINA ! Bilo mu je nekad draže da LAŽE ! Sadse samo preznojava - kako li će da spava - a i boli ga glava ?

Petar kamen

pre 5 godina

Srpski jezik ima mnogo istih,sličnih..pojmova za karakter nekoga. Beda od čoveka.

Milica

pre 5 godina

Nema mu druge nego da prizna i odgovara za sve svoje mutne radnje

Sara

pre 5 godina

Jeremicu,ne pravdaj se narodu,kad znamo ko si i sta si,idi se pravdaj sudiji!

Balerina

pre 5 godina

Opaaaaaaaa...... Napokon.........I on hoce da skine ovu vlast! A sto Vuceeee......da bi nastavio drpanje u Srbiji? Pa imas li ti limit.....

zdjurdjevic

pre 5 godina

Her Gebels Vučićeviću, izgleda da je i tebe Gebels dobro nahranio mlekom pa si ga dobrim delom i prevazišao.

Rade

pre 5 godina

Jeremicu je konacno odzvonilo. Bili su u pravu svi koji su govorili da je primao mito. Kad su nasi to govorili, bio je to politicki napad na njega. Sada kad Amerika to kaze, to je kriminal.

Dejan

pre 5 godina

Nadam se da ce Zeka Peka nastaviti saradnju sa Hoom, ali u zatvoru.

mara

pre 5 godina

Jeremicu, nicija nije do zore gorela. Doslo je vreme i ti da odgovaras za svoja ne dela.

Dejan

pre 5 godina

Klupko se polako odmotava, ko zna koliko se Jeremić tu ugradio i uzeo para.

Mile

pre 5 godina

Ne zna se ko je korumpiraniji, samo misle na pare, zemlju prodaju za saku dolara, sramota

Iva

pre 5 godina

Kada kažemo Jeremić, prva asocijacija je lopov.

Sima

pre 5 godina

Pa svaki krivac se znoji kada je pogrešijo ili učestvovao u prljavim poslovima.

Aleksandra

pre 5 godina

Dosla maca na vratanca,istina se otkriva polako.

dada

pre 5 godina

Jeremic se nije nadao da ce istina izaci na videlo

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija