• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

28.11.2018

22:52 >> 22:56

SRPSKO-RUSKA KOMPANIJA GASTRANS GRADI TURSKI TOK KROZ SRBIJU: SAD i EU nemoćni, postajemo ENERGETSKI DŽIN!

Politika

SRPSKO-RUSKA KOMPANIJA GASTRANS GRADI TURSKI TOK KROZ SRBIJU: SAD i EU nemoćni, postajemo ENERGETSKI DŽIN!

Podeli vest

Zajednička srpsko-ruska kompanija Gastrans pokrenula je proceduru za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju i Energetska zajednica ima rok od 60 dana da se o tome izjasni, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović

On je za TV Prva rekao da je od Agencije za energetiku Srbije već zatražena dozvola za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju i da je sada taj projekat pred Energetskom zajednicom.         

Srbija se ozbiljno priprema za izgradnju Turskog toka i sve se radi u skladu sa evropskim pravilima, dodao je Bajatović

Gastrans je zajednička srpsko-ruska kompanija koja će graditi gasovod kroz Srbiju.

- Obratili smo se srpskoj Agenciji za energetiku za dobijanje dozvole za gradnju. Prvostepeno smo dobili pozitivan odgovor. Sad je to pred Energetskoj zajednicom. Mi imamo te obaveze. Dakle, oni to gledaju negde oko 60 dana i prvi deo tog roka se bliži kraju. Ono što je najvažnije, sve pripreme koje mi u Srbiji možemo da vršimo, a koje ne ugrožavaju zakonske procedure, faktički su u toku - naveo je Bajatović.

Podseća da je prva cev Turskog toka kroz Crno more svečano otvorena na turskoj obali.
         
- Druga cev koja bi trebalo da dovede gas preko Bugarske, Srbije i Mađarske, do Slovačke ili eventualno Austrije suštinski je prošla polovinu rute kroz Crno more na 2.200 metara.

Kako je rekao, Gasprom i turska kompanija Botas potpisali su ugovore i grade 130 kilometara kopnenog dela u Turskoj.
 
- Bugari grade prvih 40 kilometara, očekujemo da će relativno brzo u toku decembra i oni raspisati tender za dalje radove. Negde oko 15. decembra ćemo i mi i Bugarska strana sinhronizovano raspisati obavezujuće zakupe kapaciteta, a to je u stvari uslov da vidite koliko ima zainteresovanih - dodao je Bajatović.

ISTI POLICAJCI KOJI SU VUČIĆA 'NAMESTILI' U POTOČARIMA, SADA DODIKU ne daju da ga čuvaju SPECIJALCI SRPSKE!

Takođe, prethodna studija je pokazala da ima više nego dovoljno interesenata za 15 milijardi metara kubnih koliko će gasa biti dostavljano kroz tu cev, rekao je i dodao da trenutno radimo projektovanje.

Kaže da se i po budžetu Srbije za ovu i narednu godinu može videti da su obezbeđena sredstava za dokapitalizaciju zajedničke kompanije.

- Srbija je spremna da izgradi novu gasnu infrastrukturu u zemlji koja će biti deo unutrašnjeg transportnog sistema Srbije. To će biti interkonektor koji nas povezuje sa Mađarskom i sve je spremno za izgradnju tog gasovoda".

KOMANDANT NATO ZALEDIO KOSOVO: Zbog napada na Srbiju preti vam izolacija!


Na pitanje hoće li EU ponovo prekinuti takvo snabdevanje gasom i da li će se desiti nešto slično
kao sa Južnim tokom, Bajatović je naglasio da je ogromna razlika između ta dva projekta.

Foto: vostok

- Južni tok se realizovao po osnovu međudržavnih sporazuma, dok se trenutno sve radi po srpskom zakonu o energetici koji je u sebe implementirao sva pravila Trećeg energetskog paketa. Papiri su tako urađeni da odgovaraju svim mogućim paralelnim procesima izuzeća i sličnim projektima koji su rađeni u Evropi. Prema tome, ne može EU biti negativna. Ne bi trebalo (da se buni) - kaže Bajatović.

On je podsetio da se gradi interkonekcija Niš-Dimitrovgrad-Sofija, zatim da postoji i evropsko-američka varijanta dovođenja gasovoda koja nije komercijalna.

- Za to ćemo dobiti grant, ali i taj projekat radimo i on će sa obala Aleksandropulisa u Grčkoj preko Bugarske do Srbije dovoditi gas koji bi trebalo da se dovozi brodovima.
         
Zatim, dodaje Bajatović, treći projekat je proširenje Banatskog dvora u prvoj fazi do 750 miliona metara kubnih i do milijarde u skorijem vremenu, što je oko 50 odsto postojeće potrošnje u Srbiji koliko nam treba na godišnjem nivou.
  
Bajatović ukazuje da Srbija nema razloga da strepi od nekih 'profesionalnih uzansi' koje bi mogle da spreče nastavak Turskog toka kroz Srbije.

BRITANAC IZ EU TRAŽI OD SRBIJE DA SE NE BRANI OD PODMUKLIH ŠIPTARSKIH NAPADA! Mekalister, u kom svetu ti živiš?!

- Ako bi neko želeo da donosi političke uzanse, to bi opet značilo da Severni tok može da se gradi za najrazvijenije evropske zemlje, tipa Nemačke, Francuske i Engleske koja takođe nama govori da ne treba da uzimamo ruski gas, ali da Engleska može, pa i Italija ako hoćete. I Austrija je uključena u taj projekat Severni tok 2, ona može, dok su zemlje jugoistočne Evrope koje bi trebale da imaju ubrzani razvoj i povećanje potrošnje energije osuđene da nemaju takvu mogućnost - ističe Bajatović.

Na pitanje da li bi gas mogao da poskupi u narednom periodu, direktor Srbijagasa kaže da neće i da će ovi infrastrkturni projekti dovesti do pojeftinjenja gasa, ali ne prevelikog.

(VIDEO) SRBIJA NIJE IZGUBILA ČETIRI RATA, NEGO SAHRANILA ČETIRI CARSTVA, a uskoro će SAHRANITI I PETO...!

Podseća da oko četvrtine energije zavisi od gasa i da trenutno imamo samo jedan pravac preko Mađarske.

Foto: fotomontaža

Srbija sada želi da izgradi još jedan pravac prema Egejskom moru, jedan pravac prema Turskoj i potencijalno želimo da radimo prema Rumuniji koja ima svoje izvorište gasa, dodao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Srbiji i Rusiji niko ne treba da drži pridike. Srbija će postati energetski džin. A to je u svakom slučaju dobro i za sve zemlje u okruženju.

Vladeta

pre 5 godina

Sve je to džaba kad je gas najskuplji energent kod nas, a kućni priključak izadje na 2000 €.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija