• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

01.12.2018

16:26

VUČIĆU ZLATNI LAV ZA MIR 2018: Nagrada ide građanima, koji su me obavezali da tražim mir!

Politika

VUČIĆU ZLATNI LAV ZA MIR 2018: Nagrada ide građanima, koji su me obavezali da tražim mir!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobitnik je međunarodne nagrade Zlatni lav za mir za 2018. godinu, koju je danas, na svečanoj ceremoniji u Veneciji, u njegovo ime, preuzeo ambasador Srbije Goran Aleksić

Komitet za dodelu nagrade odlučio je da ambasador mira u svetu za 2018. bude predsednik Srbije zbog, kako je navedeno u obrazloženju, "plodnog doprinosa, međunarodnog dometa, koji karakteriše Vučićev mandat", te njegovih "snažnih napora u promociji mira". 

Predsednik Vučić nije prisustvovao svečanosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji, odnosno krize izazvane merama Prištine, a u pismu, koje je na ceremoniji pročitao srpski ambasador, poručio je da dodela te nagrada nekom ko, kao on, dolazi sa Balkana - uliva nadu, te da zapravo pripada svim onim ljudima u Srbiji koji su ga obavezali da radi u interesu mira. 

- Činjenica da sam ja dobitnik ove divne nagrade, ja, koji dolazim sa Balkana, kojeg su toliko puta zvali ''inkubatorom ratova'', sa Balkana na kojem su žrtve poravnale istoriju, iz Srbije, čija su deca, generacijama, rasla za rat, iz Beograda, koji je 44 puta bio razrušen do temelja, iz zemlje, regiona, u kojima je slavna smrt vekovima bila glavna obaveza i zadatak - to je više od nade - istakao je Vučić u pismu, zahvaljujući se na priznanju. 

To je, navodi se u pismu, dokaz da u Srbiji, u celom regionu, "postoji ona tiha, bezimena većina, koja hoće mir, koja ga doživljava kao uslov svih uslova, kao nasušnu potrebu, i koja želi da, posle vekova smrti, nastupi nova era, ona u kojoj je vrlina roditi, i živeti, pomoći, izlečiti, a ne više ubiti, i ne više - umreti".

- Zato ova nagrada i ide njima, svim tim bez imena, bez slave, nepoznatima, tihim i dobrim ljudima u Srbiji, koji su me obavezali da tražim mir, i podržali me u tome, i dali mi snagu, i obavezali me da to radim tako da oni, na kraju, budu nagrađeni. Ne samo ovim Zlatnim lavom. Nego mirom - ističe se u Vučićevom pismu. 

- Dragi prijatelji, hvala vam na ovoj divnoj nagradi, i hvala vam što ste pokazali, i na taj način, da mislite o nama, i da vam je stalo. Znači, za nas, iz malih naroda, kada vidimo da smo deo sveta, i te celine, čak i kada je u njoj mir retkost, i nagrada - zaključuje su poruci predsednika Srbije koju je ambasador Aleksić pročitao pred zvanicama na svečanosti u Veneciji.

Bivsi šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji je prisustvovao ceremoniji u Veneciji, smatra da su napori koje je Vučić uložio u normalizaciju odnosa sa Prištinom, upros, kako ističe, "provokacijama i agresivnom stavu nekih suseda" jedan od razloga što je Zlatni lav za mir otišao baš u njegove ruke. 

- Odluka da predsedniku Aleksandru Vučiću bude dodeljena nagrada za mir Zlatni lav, doneta je iz tri glavna razloga. Zato što je uspeo da uspostavi lične i institucionalne odnose Srbije sa najvažnijim svetskim liderima na međunarodnoj političkoj sceni, zato što je od Srbije napravio stub stabilnosti i bezbednosti u čitavom regionu i zbog njegove sposobnosti da preokrene pasivnu ekonomiju Srbije u ekonomski rast - kazao je Fratini za Tanjug.

Vučić je, kako je Fratini kazao, bio sposoban da uspostavi lične i institucionalne odnose Srbije sa globalnim liderima, ali i da ojača odnose sa državama poput njegove, Italijom.

- Zbog čestih sastanaka predsednika Vučića i predsednika (Italije Serđa) Materele, ali i zbog čestih poseta globalnih lidera, poput predsednika Rusije, Kine, Turske i drugih država. To je prvi element koji je uzet u razmatranje - kapacitet uspostavljanja odnosa koji Srbiju dovode u središte međunarodnog dijaloga i međunarodnih odnosa - kazao je Fratini.

Drugi razlog je, kaže, to što je Vučić "bez sumnje, od Srbije napravio stub stabilnosti i bezbednosti u čitavom regionu. Naročito svojim naporima da normalizuje odnose sa Prištinom, uprkos provokacijama i agresivnom stavu nekih suseda".

- Govorio je i uvek govori da je jedina crvena linija dobrobit i interes srpskog naroda, što je vrlo razumljivo. Govorio je da ne može da normalizuje odnose po svaku cenu, ali je, u dijalogu sa Evropskom unijom, uvek govorio i da je spreman da pronađe rešenje koje je dobro za njegov narod. To je vrlo važan razlog da zasluži Zlatnog lava za mir - naglasio je Fratini.

On je istakao da je Vučić, otkako je došao na premijersku poziciju, do danas, uspeo da preokrene pasivnu srpsku ekonomiju u ekonomski rast.

- Sada BDP u Srbiji raste, raste broj radnih mesta i naravno, postoji veći broj prilika za investicije. Istovremeno je ostvario napredak u pregovorima sa Evropom po pitanju brojnih reformi koje su već usvojene i onih koje se već primenjuju - istakao je Fratini.

Naglasio je i da Srbija danas doprinosi brojnim inicijativama u regionu, bori se protiv terorizma, protiv infiltracije terorista i islamističkih ćelija u regionu i doprinosi rešavanju migrantske krize na balkanskoj ruti.

- U prethodnim godinama Srbija je bila vrlo odgovoran partner Evropi u rešavanju i održavanju kontrole migrantske krize na balkanskoj migrantskoj ruti. Svi ovi razlozi su osnova odluke koju su doneli organizatori ceremonije u Veneciji i on je, naravno, potpuno zaslužio ovu nagradu i priznanje - zaključio je Fratini.

On je kazao da razume da "Srbija proživljava teške trenutke", ali naglasio da je ova nagrada za mir "svedočanstvo toga da mi, pre svega, prepoznajemo napore koje je predsednik Srbije uložio u duhu saradnje i pokušaju da se pronađe rešenje, što nije lako".

Nagrade Zlatni lav za Mir i Zlatni lav za preduzetništvo glavne su nagrade Međunarodnog Grand prija Venecije, kao i proglašenje Svetskog ambasadora mira, što je za ovu godinu kardinal Frančesko Kokopalmerio.

Prema rečima predsednika Komiteta za dodelu priznanja, Silena Kandelarezija, "Zlatni lav za mir" je nagrada koja "želi da bude simbol i obeležje ponovnog rađanja u svetu koji je toliko opterećen aktuelnim geopolitičkim komešanjima".

VUČIĆ SUTRA U VENECIJI DOBIJA "ZLATNOG LAVA" ZA MIR! Svetsko priznanje lideru Srbije zbog napora u međunarodnom smanjivanju tenzija!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Violeta81

pre 5 godina

Uspeo da sacuva mir pored Djilasa, Jeremica, Tacija, Haradinaja, Pacolija, Djukanovica, Ugljanina i sasvim zasluzeno dobio ovu nagradu.

sanja

pre 5 godina

Nagrada je ove godine u pravim rukama. Potpuno zasluzeno.

hit

pre 5 godina

Sve čestitke našem predsedniku Vučiću na dobijenom Zlatnom lavu za mir, još jednom je i danas pokazao da uvek misli na svoj narod

jana

pre 5 godina

Vucic cak i svoje nagrade i priznanja zeli da podeli sa svojim narodom ovim nesebicnim postupcima i vrednim radom zasluzuje svako priznanje u svetu.

Vivijen

pre 5 godina

Kompletna Vlada Srbije je zaslužila ovo veliko priznanje.

Olja

pre 5 godina

Potpuno zasluženo! Čestitke predsedniku na nagradi i što je opravdao naše poverenje!

Lea

pre 5 godina

Predsednik Vucic zasluzio je ovakvo odlikovanje I mnoga druga...hvala mu za sav rad, trud I posvecenost...narod je ponosan na njega I nasu drzavu

Vivijen

pre 5 godina

Srbija je zaslužila ovo priznanje svojom bespoštednom borbom na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

ruzica

pre 5 godina

bravo Srbijo,bravo Vucicu..konacno je Srbija pokazala sta joj prioritet

ruzica

pre 5 godina

Srbija je jedina zemlja u regionu koja svoju silu demonstrira kroz dijalog a ne vojnim napadom..bravo Srbijo

Milica

pre 5 godina

Kada predsednik jedne drzave dobije ovako bitnu nagradu, njeni gradjani su sigurno ponosni!

SANDRA

pre 5 godina

Vucic nikada ne zaboravlja na narod,jer zna da ga je narod glasao i dao mu puno poverenje da vodi drzavu i da se zalaze za mir.

Iki

pre 5 godina

Срби су јединствени и одлучни по овом питању!

Sanja

pre 5 godina

Zasluzeno priznanje za svoj narod sve ce presednik uraditi.

Jovana

pre 5 godina

Razumevanje izmedju gradjana i predsednika je nit saradnje koja je dovela do priznanja.

mimi

pre 5 godina

hvala vam na ovoj divnoj nagradi, i hvala vam što ste pokazali, i na taj način, da mislite o nama, i da vam je stalo.

Mija

pre 5 godina

Nagrada za mir,je priznanje nasem Predsedniku,da vodi ispravnu politiku,politiku koja je priznata u svetu,i koja je za dobrobit gradjana Srbije,i Srbije.Ponosni smo sto je nas Predsednik dobio ovu nagradu,i znamo da je takva nagrada,dokaz priznanja ispravnog puta kojim je Srbija odlucila da krene.

Milan

pre 5 godina

Građani su na izborima podržali politiku mira i napretka Srbije, a ova politika zaslužuje nagradu

maja

pre 5 godina

hvala samo zajedno mozemo dobiti odredjene rezultate

milos

pre 5 godina

Srbija je danas ponosna na svog predsednika i sebe.

maja

pre 5 godina

predsedniku hvala i zasluzeno je dobio ovu nagradu,svaka cast. bravo

minja03

pre 5 godina

Naš predsednik je od uvek bio za mir,zato je i zaslužio ovu nagradu ,sve čestitke.

Sara

pre 5 godina

Sve čestitke našem predsedniku Vučiću na dobijenom Zlatnom lavu za mir, i danas je još jednom pokazao da uvek misli na svoj narod.

Tina

pre 5 godina

Veliko priznanje, sasvim zasluženo! Evropa pokazala da uviđa i ceni rad i rezultate rada predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Avdija

pre 5 godina

Dobro je da je neko prepoznao Vučićeve napore za izgradnju mira i razvoj prijateljstva na Balkanu.

Tami

pre 5 godina

Srbija se zalaze za mir! Ljudi u svetu su to prepoznali.

Mosinica

pre 5 godina

Iskreno i dirljivo. Narod sa Kosova je zaista tihi heroj u celom ovom haosu. Cestitke predsedniku zaista je trebalo imati celicne nerve.

Svetlana

pre 5 godina

Nagrada Zlatni Lav, zasluženo je pripala u ruke, našeg predsednika Vučića. I sama izjava Patrijarha Irineja, da se Vučić bori za Kosovo i svoj narod kao lav, potvrđuje da su priznati ljudi u svetu i kod nas prepoznali najlepšu osobinu vođe jednog naroda, da čuva živote naše dece i da mudrom i odgovornom politikom vodi svoj narod.

Kojadin

pre 5 godina

Ovo je još jedna potvrda da Srbija neguje politiku mira.

slađa

pre 5 godina

Čestitke Aleksandru Vučiću i kardinalu Kokopalmeriu za nagradu za mir u 2018. Balkanske zemlje treba da razumeju značaj ove nagrade i reči gospodina Fratinija. Srbija je garant mira.

Danko

pre 5 godina

Jako lep gest što je nagradu Vučić posvetio gradjanima.

Nevena

pre 5 godina

Ovo je priznanje da se Srbija, na celu sa predsednikom Vucicem, uvek zalagala za mir i stabilnost. Nagrada zbog koje nam je srce puno!

Ljiljana

pre 5 godina

Ovo je velika nagrada za malu drzavu kao sto je Srbija, ali nas predsednik je veliki covek koji vodi politiku mira i visoki evropski drzavnici su to dobro uocili.

Gojko

pre 5 godina

Za razliku od nekih funkcionera nije otisao da se slika zarad sebe, vec je ostao uz svoj narod. Hvala za nagradu gradjanima Srbije.

Vladan

pre 5 godina

Ovo je savakako rezultat jedne dobre spoljne politike i zalaganje za ocuvanje mira i stabilnosti uprkos svim provokacijama. Sve pohvale, ovu nagradu je zasluzio bez ikakve dileme, sto ce mu dati novu snagu da se zalaze za mir i stabilnost.

ivana

pre 5 godina

Zahvaljujuci predsednikovom trudu i radu,Srbija je konačno na dobrom glasu! U svetu je propoznat trud i zalaganje za mir i stabilnost, borba za bolje sutra i bolji život. Nagrada je otišla u prave ruke. BRAVO!

Kosta

pre 5 godina

Nagrada je otisla u prave ruke.Zasluga za sav trud proteklih godina je napokon stigla.Velika je cast za Srbiju i Srpski narod na KiM kao i sirom sveta.

ena

pre 5 godina

Konacno je svet shvatio da Srbija vodi politiku mira.

ena

pre 5 godina

Predsednik vodi politiku mira i za to je dobio veliko priznanje.

Mima

pre 5 godina

Ovo je priznanje za čoveka koji se svim silama zalaže za mir i stabilnost.

Nikolina

pre 5 godina

Cast je velika ova nagrada i za predsednika i za Srbiju.

isak

pre 5 godina

Srbija nikada i nije htela ništa drugo nego samo mir za sve, i za Srbe! Drugi su hteli rat, drugi su znali da će svojim postupcima neizbežno izazvati rat a to saznanje ih nije sprečilo da učine upravo te korake koji vode u rat. Ali, da...oni danas imaju svoje, skoro etnički čiste države u kojima Srba nema, ili su Srbi nevidljivi, nepoželjni ili nepriznati kao nacionalna manjina. Najčešće trpeći nepravdu i podmetanja, čeestitke za to što je neko prepoznao da Srbija radi na miru.

Mika

pre 5 godina

Ove godine ne stvarno zasluzeno i u prave ruke otisla nagrada! Svaka cast!

Biserka

pre 5 godina

Obostrano poverenje je ono što nas vodi do uspeha.

Milorad Culibrk

pre 5 godina

Cekajte. Nista ne razumem. Nagrada AMBASADOR MIRA ZA 2018. aovamo Siptari, Crnogorci, Makedonci, Bosnjaci i Hrvati hoce da se udruze fa bi se odbranili od AGRESIVNIH SRBA. Neko je lud !!!

Aleksa

pre 5 godina

Ova nagrada dolazi u prave ruke.Ako se neko borio za mir u regionu,za mir u svojoj zemlji,za mirnu saradnju sa svima to je Vučić i sve čestitke za ovo zasluženo priznanje.

Adriana

pre 5 godina

Predsednik je zasluzeno dobio ovu nagradu. Samo napred.

Milana

pre 5 godina

Zasluzili ste to dragi predsednice! Srbija vise ne zeli da gubi svoju decu po krvavim ratistima!

majda

pre 5 godina

Zasluženo i Srbija ima čime da se ponosi. Sve čestitke.

Mile

pre 5 godina

Zasluzeno, Srbija je jedini faktor mira na Balkanu

Dusko

pre 5 godina

"Preko prece, naokolo blize." To je moto ove Vlade, i to je jedini ispravan stav

Tea

pre 5 godina

Konacno da dobije nas predsednik ovu nagradu jer mislim da na svetu ne postoji osoba koja se toliko zalaze za mir dok uvek imamo zariste-KiM

Polic

pre 5 godina

Ako ga je neko zasluzio, to je nas predsednik!

bubamara

pre 5 godina

Drzavnik, kakav he predsednik Vučić, je ovu nagradu, u potpunosti, zasluzio

JASNA

pre 5 godina

Vucic je zasluzno dobio priznanje i hvala mu sto se iskreno trudi da ocuva mir za sve na ovim prostorima.

Bojana

pre 5 godina

Predsednik je zasluzio ovakvu nagradu jer se zalaze za mir i stabilnost citavog regiona.

Nikola

pre 5 godina

Zlatni lav je otišao u najbolje ruke čoveka koji se istinski bori za mir!

zora

pre 5 godina

To je nas Vucko,covek ima viziju i zna za sta se bori.

jana

pre 5 godina

Srbija će i dalje se boriti za očuvanje mira na Balkanu.

Sanja

pre 5 godina

Svaka čast i hvala Vam. Ovo je velika čast i poštovanje za naš narod, državu i za dobru i pametnu politiku koju vodite.

Jelisaveta552

pre 5 godina

Balkanske zemlje treba da razumeju značaj ove nagrade i reči gospodina Fratinija.

Marta

pre 5 godina

Zalaganje za mir i stabilnost u cilju stvaranja sto bolje buducnosti kako nase zemlje tako i celog regiona je prepoznato sto potvrdjuje i ova nagrada.

Leontina

pre 5 godina

Predsednik se svakodnevno bori za mir i bolju budućnost srpskog naroda što je i vidljivo zbog čega je odlikovan ovako velikom nagradom. Sve čestitke!

Luka

pre 5 godina

Svaka čast na hrabrosti i borbi da sačuva isti.

Tereza

pre 5 godina

Lažna nagrada, ne sramotite se, svijet vam se smije.

Dobi

pre 5 godina

"Nagrada za mir"dobrom poslusniku kome pokusavaju da lobotomiraju mozak, otud i ova nagrada, koja slucajnost, bas pred ucenama za priznanje Kosova i nevidjene i divljacke otimacine od jedne suverene zemlje.Jel oni misle da je Vucic pao s kruske i mi svi zajeddno s njim pa cemo sada da padamo u nesvest od srece zbog tog pisljivog lava, cak i Nobelovu navradu odredjuju ti isti bankarski bilmezi i zato su sve nagrade u kojima su njihovi krvavi prsti i ruke gube svu vrednost.

Djuro Kać

pre 5 godina

I JA SAM DANAS U VENECIJI , IDEM NA DODELU , BAŠ DA VIDIM TAJ ČIN .....

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija