• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.12.2018

10:02

ÐURIĆ: Izjava Hodžaja opasna, pretnja miru i stabilnosti!

Politika

ÐURIĆ: Izjava Hodžaja opasna, pretnja miru i stabilnosti!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je danas da izjavu kosovskog vicepremijera Envera Hodžaja treba shvatiti veoma ozbiljno i istakao da ona znači pakt protiv mira i regionalne stabilnosti

 

- Ovu pretnju treba shvatiti veoma ozbiljno, ovo je poziv na stvaranje pakta protiv mira koji ima za cilj da razori regionalnu stabilnosti i poziv na stvaranje jednog velikoalbanskog kalifata od Ohridskog jezera pa do Boke Kotorske, a možda i dalje - rekao je Ðurić za tv Pink povodom izjave Hodžaja da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije.

- Očigledno je da je Enveru Hodžaju u glavi 1941. godina i da on želi povratak čitavog regiona u vreme kada su pod silama Osovine ove teritorije bile objedinjene pod albanskom i pod vlašcu takozvane NDH-a - ukazao je Ðurić.

On je ocenio da bi u normalnim okolonostima ovakve izjave trebalo da komentariše ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali da imajući u vidu ozbiljnost sa kojom Albanci u Prištini žele da naruše regionalni mir, Srbija se može smatrati žrtvom nastojanja Prištine da "čitav region gurne u plamen sukoba".

Upitan da li su najnoviji događaji, uključujući povećanje taksi na KiM, oslobađanje Orića, izjava Hodžaja, slučajnost Ðurić kaže da ne misli da u politici postoji ta vrsta slučajnosti.

- Potpuno sam siguran u to, moramo da reagujemo razumno, staloženo i odmereno. Srbija je danas žrtva pokušaja da se njen narod na KiM zgazi i svi njeni interesi, da se ceo srpski narod u regionu obespravi i ponizi i odvede u nemoguć položaj - podvukao je on.

On je istakao da svi koji tako nešto pokušavaju od Srbije očekuju da reaguje na način koji oni predviđaju, ali naglasio da Srbija reaguje racionalno i staloženo.

- Ali nemoj neko da pomisli da to znači da mogu da pređu crvene linije i da ugroze bezbednost i egzistenciju Srba bilo gde zato što to Srbija neće dozvoliti - rekao je Ðurić.

Stvari su jako opasne i kada je reč samo o verbalnim pretnjama, dodaje on, i ističe da je politika Prištine ista kao i ona koju su vodili njeni prethodnici od 1941. godine.

- Mogu samo da kažem da ako postoji razum, nakon ovakvih izjava i politike suludih taksi, i pritisaka na Srbe i svega ostalog što se dešava u regionu ta takozvana lažna država Kosovo, ako bude nastavila ovim putem mogla bi da ima samo diplomatske odnose sa kalifatom Abu Bakira al Bagdadija (lider terorističke organizacije Islamska država) pošto nijedna normalna država u svetu sa ljudima koji takve scenarije priželjkuju ne može da ima odnose - kazao je on.

On je naglasio da Srbija pažljivo posmatra sve aktivnosti onih koji žele destabilizaciju regiona i neće nikome dozvoliti ponavljanje novih Oluja, novih pogroma niti je moguće region vratiti u 1941. godinu.

- Sve može biti obrnuto od onoga što govori Hodžaj i on ne bi trebalo da se igra sa regionalnom stabilnošću, jer je Srbija trenutno žrtva nastojanja da se gurne sa čitavim regionom u sukob, Srbija želi mir, nastaviće politiku mira, odgovornu politiku u saradnji sa svima, ne želimo granice, ne želimo takse, sukobe i mislim da celom svetu treba da bude jasno ko je taj koji želi rat i sukobe i ko je sledbenik fašističkih ideologija - podvukao je on.

On je naveo da su Hodžaj, Haradinaj, Tači, Veseljij "brašno iz iste vreće" i da je ono što oni rade čist nastavak politike Balija Kombatara iz Drugog svetskog rata.

Upitan za situaciju koja sada vlada na KiM, Ðurić je ocenio da je onaj ko je uvodio takse na KiM očigledno nije čitao narodnu pesmu Početak bune protiv dahija, "jer ne može jedna raja dva harača da daje".

- Srbi na KiM su se na dostojanstven i miran način digli protiv ovakve odluke Prištine, lično sam ponosan na hrabrost i odlučnost koju su pokazali u prethodnih nekoliko dana - rekao je Ðurić i dodao da će se mirni protesti nastaviti.

- Danas pažljivo pratite obraćanje srpskih poslanika u pokrajinskoj skupštini, akciju žena, a sutra nas očekuje na severu KiM veliki marš žena, žene protiv taksi - naveo je direktor Kancelarije za KiM.

On je istakao da je za utorak najavljen veliki sabor svih Srba sa KiM koji će se okupiti u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Srbci u drugim mestima i na "miran, gandijevski, hiršćanski način" pokazati nemirenje sa merama.

- Priština postaje sve izolovanija - ocenio je on, navodeći da treba da budemo strpljivi i istrajni, a njihovo pravo lice se vidi i to pokzuje Enver Hodžaj koji pravi "pakt za rat i koaliciju protiv mira".

Ðurić je zaključio da Srbija danas ima dovoljno snage da zaštiti svoje građane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zeex

pre 5 godina

Mogu oni da se udružuju koliko hoće, mnogo smo mi jaki za sve njih.

Dante

pre 5 godina

Neverovatno ali istinito to sto se desava jednom narodu koji je uvek bio za mir i dobre odnose sa svima.

Ana

pre 5 godina

Neko opet zeli da zapali bure baruta na Balkanu.

Mališa

pre 5 godina

Ludilo albanaca se nastavlja. Dok naš narod mirnim protestima hoće da pokaže svetu kakav teror albanci vrše nad njima na Kosovu.

Milos

pre 5 godina

Oni ti ti koji na sve nacine pokusavaju da izazovu nestabilnost

kiki

pre 5 godina

EU mora spreciti teror Pistine, da bi se ocuvao mir na Balkanu!

Nadica

pre 5 godina

Ovu pretnju treba shvatiti veoma ozbiljno, ovo je poziv na stvaranje pakta protiv mira koji ima za cilj da razori regionalnu stabilnosti i poziv na stvaranje jednog velikoalbanskog kalifata .

marinko

pre 5 godina

Srbija ce se boriti politikom mira da nadje resenje za srbe na severu kosova

Blizanac

pre 5 godina

Drzacemo se zajedno i bicemo jaci nego ikad!

Ana

pre 5 godina

Srbija se zalaže za mir i tako će i ostati. Srbija nema ni glava, ni para, ni vremena za gubljenje.

ena

pre 5 godina

Mudra politika Srbije ce ih spreciti u zlim namerama.

neo

pre 5 godina

Ništa se ovo ne dešava spontano i slučajno,ovo je isplanirana kampanja iz nekih svetskih centara moći,nikako im ne ide u prilog da Srbija jača i zauzima svoje prirodno mesto regionalnog lidera.

Kosovka devojka

pre 5 godina

Ako se ovo ovako jos nastavi zaista nece biti dobro po stabilnost regiona...I dalje mi nije jasno zasto se ne preduzimaju konkretni koraci da se ludilo zaustavi

Budimirka

pre 5 godina

To su ipak prazne pretnje.Znaju oni da ce dobiti packu od Trampa ako preteraju.

Iki

pre 5 godina

Да ли би било дозвољено да се прети,на пример, Немцима?!

Uzasnut

pre 5 godina

Hodzajeva izjava je ratnohuskacka izjava, a EU ponovo sramno cuti!

Sara

pre 5 godina

Protiv Srbije nisu mogli ni Turci ni Nemci,necete ni vi Siptarski cirkuzanti!

minja03

pre 5 godina

Šiptari su načisto sišli s uma,ovakve ,ne vaspitane ,provokativne ,nezajažljive ne umerene u svom ponašanju,da ih čovek nikada ne poželi za komšije.

Maja

pre 5 godina

Srbija ce sacuvati mir i stabilnost sigurna sam, Hodzajeve pretnje ne smuju uticati na to!

Mima

pre 5 godina

Izjava Hodzaja jos jedna provokacija upucena Srbiji, on bi trebao da zna kao i svi ti zlocinci u Pristini da svakom strpljenju dodje kraj, a kada dodje do toga i kada Srbija preuzme stvari u svoje ruke ne bih volela da sam u njihovoj kozi.

Lili

pre 5 godina

Kako komentarisati izjavu divljaka Hodzaja koji se mnogo osilio?!Dok se Srbija zalaze za mir,Tacijevi teroristi i zlikovci bi da ratuju?!Srbija nikog nece da napada,ali u slucaju da neko napadne Srpski narod,zestoko ce uzvratiti i odbraniti Zemlju svim silama

danijela

pre 5 godina

To su ljudi koji misle da ce nasiljem sve resiti, a jedino sto mogu da urade to je da naprave veliki problem.

Milos

pre 5 godina

Priština nastoji da stvori jedan antisrpski pakt sa onim državama kojima nije cilj poboljšanje međususedskih odnosa, već nanošenje štete Srbiji i srpskom narodu samo zlo.

beli tigar

pre 5 godina

Pristini i jeste u cilju da izazovu rat i nemire.

Milan

pre 5 godina

Hodžaj gazi sve međunarodne sporazume i miru i stabilnosti.

anna

pre 5 godina

Zasto nas vise ne ostave na miru jednom za sva vremena.

Jelena

pre 5 godina

Teroristi koji vode izmisljenu drzavu, jedino mogu da pozivaju na sukobe,sto im je uza specijalnost.

marina

pre 5 godina

Oni samo znaju da prete a da razgovaraju ne umeju

Nata

pre 5 godina

To je njima i cilj da izazovu destabilizaciju, Srbija im je trn u oku.

Jelena87

pre 5 godina

Albanci su narod koji prizeljkuje ratove, probleme, sukobe. Oni se time hrane.

Nemanja

pre 5 godina

Uopste postojanje Siptara i sloboda ratnim zlocincima su pretnja po mir i stabilnost.

Iva

pre 5 godina

Njihov plan je da nas žestoko isprovociraju, ali im neće uspeti.

Branko

pre 5 godina

Ovakvim izjavama koje daju Hodzaj i ostali iz Pristine narusava se mir u regionu.

Nk

pre 5 godina

Gde je EU da reaguje? Sta sve treba da se desi da bi se oni oglasili

Moka

pre 5 godina

Dok se Srbija zalaze za mir,Tacijevi teroristi i zlikovci bi da ratuju?!

Mile

pre 5 godina

Ovo je pokusaj da se destabilizuje ceo region i da se za to okrivi Srbija, ali im to nece poci za rukom

mara

pre 5 godina

Provokacije od strane Hodzaja prete miru i stabilnosti kako u Srbiji, tako i u celom regionu.

Milica

pre 5 godina

Hodzaj ovakvim izjavama pokusava da destabilizuje region.

mina

pre 5 godina

Srbija može i treba da se odbrani ali mislim da se se sve i završava samo na pretnji.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17