• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: A. Grbović

04.12.2018

08:08 >> 12:33

(UŽIVO) PROGLAS SRPSKOG NARODA SA KiM: UKINITE TAKSE, NA IVICI SMO HUMANITARNE KATASTROFE!

Politika

(UŽIVO) PROGLAS SRPSKOG NARODA SA KiM: UKINITE TAKSE, NA IVICI SMO HUMANITARNE KATASTROFE!

Podeli vest

U Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu danas u podne održani su svesrpski sabori na kojima je zatraženo ukidanje taksi na srpske proizvode koje je uvela Priština

Poslednji je trenutak da EU pribegne svim političkim i diplomatskim instrumentima kako bi se privela razumu Priština, koja je odabrala put destabilizacije i neodgovornog poigravanja sa krhkim mirom na Kosovu i Metohiji, ističe se u Proglasu srpskog naroda sa KiM.

Tekst Proglasa, koji je na današnjem skupu u Kosovskoj Mitrovici pročitao predsednik Srpske liste Goran Rakić glasi:

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji se ovim putem još jednom obraća Prištini i međunarodnoj zajednici sa jednim jedinim zahtevom: anticivilizacijske i diskriminatorske takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije moraju odmah da budu ukinute. Njihovo uvođenje je opasan udarac miru i stabilnosti u regionu, i najdirektnija pretnja opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

Poslednji je trenutak da Evropska unija, koja se, posredstvom svoje misije ali i ulogom koju je preuzela u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, učinila odgovornom za uspostavljanje vladavine zakona i demokratskog društva na Kosovu i Metohiji, pribegne svim političkim i diplomatskim instrumentima kako bi se Prištena privela razumu.

Mi od naše borbe za pravdu i opstanak ne možemo da odustanemo i pobeda nam je jedina opcija, zato će srpski narod nastaviti da se protiv fašizma Prištine bori do poslednjeg daha mirnim protestima, budući da nam odlazak sa ognjišta nije opcija. 

Srpski narod na Kosovu i Metohiji nalazi se na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaje nam i hrane i lekova, i sve se to događa pred očima evropske javnosti, koja je pala na ispitu propustivši da najoštrije reaguje onda kada je Priština uvela takse od deset odsto, da bi potom uspostavila i potpunu blokadu uvođenjem taksi od sto odsto.

Priština je odabrala put destabilizacije i nedgovornog poigravanja sa krhkim mirom na Kosovu i Metohiji, a primarni cilj je, uvereni smo, ne vršenje ekonomskih pritisaka na Beograd, već širenje panike među srpskim narodom i njegovo iseljavanje sa ovih prostora. 

Zbog toga, EU i zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova imaju dodatnu obavezu da se najozbiljnije i najurgentnije pozabave antievropskim, odmetničkim režimom u Prištini, i njegovim stalnim pokušajima da se na terenu prodube međunacionalne omraze i izazovu sukobi.

Slike paljenja srpskih proizvoda na lomačama jesu najozbiljnije upozorenje Briselu i evropskim prestonicama, jer su na taj način u političku praksu u samom predvorju EU vraćene metode iz najmračnijih i najtragičnijih epoha istorije našeg zajedničkog kontinenta. 

Kao i do sada, računamo na punu podršku Vlade u Beogradu našim mirnim ali nepokolebljivim protestima, i uvereni smo da Srbija nikada neće dopustiti novi egzodus srpskog naroda sa Kosova i Metohije".

Foto: A.Grbović

- Na njima ćemo izraziti jasno protivljenje nameri Prištine da getoizira Srbe - rekao je za Informer poslanik Srpske liste Igor Simić i pozvao građane da dođu u što većem broju.

Foto: A. G.

 Predsednik Kriznog štaba Goran Rakić pozvao je danas EU i međunarodnu zajednicu da iskoriste sve instrumente i mehanizme koje imaju na raspolaganju da primoraju Prištinu da ukine anticivilizacijske mere.

Evropo, otvori oči

Rakić je, na protestu u severnoj Kosovskoj Mitrović, rekao da su se Srbi okupili da pošalju poruku EU i međuanrodnoj zajednici, kao i svima koji odlučuju o našim životima, o tome da li će nasas deca sutra imati hranu, lekove, budućnost.

- Evropo otvori oči. Danas možda sa ove govornice obratiće se pojedinci, ali imajte u vidu da ovo nisu naše lične poruke, već je proglas srpskog naroda - naglasio je on.

Rakić je rekao da je ovo poslednji trenutak da EU, koja je preuzela odgovornost na sebe da se poštuje zakon, i pribegne diplomatskim instrumentima.

Srpski narod će nastaviti da se bori do poslednjeg dana protiv mera Prištine, jer odlazak nije opcija.

Upozorio je da je srpski narod na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaju hrana i lekovi.

 

Foto: A.Grbović

 

Međunarodna zajednica, prema njegovim rečima, pala je na ispitu da najoštrije reaguje kada je Priština uvela takse od 10 odsto, da bi potom uvela potpunu blokadu.

Priština je, kako je nagalsio, odabrala put destabilizacije, i poigravanja sa stabilnošću i mirom.

Istakao je da računa na podršku vlade u Beogradu i izrazio uverenje da Srbija nikada neće dozvoliti novi egzodus Srba sa Kosova i Metohije.

Ispred Kancelarije EU i Euleksa u Kosovskoj Mitrovici okupili su se građani na protestu protiv uvedenih taksi Prištine, kakav je održan i u Gračanici i Štrpcu, pod nazivom "Svesrpski sabor". 

 

Foto: A.Grbović

Građani nose zastave Srbije, kao i transparente "Desa su nam gladna", "Stop nasilju Prištine", "EU otvori oči", "Nemamo lekove", "Pomozite našim bebama", "Unicef help", "Ne gurajte nas u geta", kao i zastave sindikata "Trepče". 
 

Foto: A.Grbović

Veliki broj građana okupio se i u Gračanici sa transparentima: "Nemamo lekove", "Stop nasilju Prištine"...

 

Foto: A.Grbović

Zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na srpske proizvode, već dve nedelje na severu KIM nema mleka i lekova, a i drugih proizvoda je sve manje.

Srpska štampa od uvođenja taksi ne stiže na KIM.

Prištinske vlasti saopštile su juče da takse na srpske proizvode ostaju sve dok, kako je rekao Ramuš Haradinaj, Srbija ne prizna Kosovo.

 

Foto: A.Grbović

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikolina

pre 5 godina

Ne mogu na ovaj nacin da nas ucenjuju.Mi necemo priznati nezavisnost Kosova i boricemo se kako znamo i umemo

Nadica

pre 5 godina

Narod koji svoja prava trazi na ulici i hladnoci umesto da u toplom domu sprema predstojece praznike.

Xenia

pre 5 godina

Nas narod je prinudjen da se svoje osnovne potrebe i uskove zivota bori na ovakav nacin. Ali za razliku od druge strane, oni to rade na dostojanstven i miran nacin, sve u cilju ocuvanja mira i bezbednosti.

MIKI

pre 5 godina

Jesam na njihovoj strani ali ako nisu Siptari slusali Hana kako ce tek poslusati one koje zele isterati?

Luka

pre 5 godina

Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnos. Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja

Dragana

pre 5 godina

Nekome je interes da se stvaraju geta i enklave.

Herc

pre 5 godina

Zelim da naprave veci uspeh i izbore se ali kako? Nisu cenili Hana a tek nas i nase zahteve. Bog neka im je na pomoc.

Ana

pre 5 godina

Ujedinjen srpski narod se mirnim putem bori za svoja prava.

beba

pre 5 godina

Podrška našem narodu da ne nasedaju na šiptarske ucene i provokacije.

Milena

pre 5 godina

Ova poruka i slika mora da obiđe svet da se albanci urazume.

Kristina

pre 5 godina

Sloga medju našim narodom su nam sada najbitniji, jer samo ujedinjeni možemo sve lakše prebroditi. Necemo dozvoliti da nam narusavaju mir, Srbi na KiM zele da zive kao sav drugi svet.

NIKOLA

pre 5 godina

Medjunarodna zajednica ne sme da bude nema na sve ovo!

beli tigar

pre 5 godina

EU treba da se trgne sto pre i reaguje adekvatno.

mara

pre 5 godina

EU sto pre treba da upozori Pristinu na ukidanje taksi, kako ne bi doslo do humanitarne katastrofe.

Ivana

pre 5 godina

Srpski narod se mirnim protestima bori protiv Pristine! Jaka volja i srce je jedino sto imaju!!! Svaka im cast na hrabrosti!!!

Mile

pre 5 godina

Ovo je ocigledan pokusaj etnickog ciscenja, pokusavju na sve nacine da proteraju sve Srbe sa Kosova

jovana

pre 5 godina

Nadam se da ce neko da reaguje,ova katastrofa mora da prestane

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija