• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

04.12.2018

11:34

(VIDEO) U KAKVU TO EVROPU MI TREBA DA UĐEMO KAD NIJE SPOSOBNA DA UBEDI PRIŠTINU DA UKINE TAKSE! Miroslav Lazanski razočaran bledom reakcijom Brisela na KiM!

Politika

(VIDEO) U KAKVU TO EVROPU MI TREBA DA UĐEMO KAD NIJE SPOSOBNA DA UBEDI PRIŠTINU DA UKINE TAKSE! Miroslav Lazanski razočaran bledom reakcijom Brisela na KiM!

Podeli vest

Vojno-politčki komentator Miroslav Lazanski smatra da je činjenica da Albanci slušaju isključivo Amerikance, i da EU nema nikakvog efekta na njih, pa se shodno tome, Lazanski pita u koju to Evropu Srbija želi da uđe i intezivno radi na tome

 

- Ako Evropa toleriše ovakvo ponašanje, ili komesar Han dođe i daje neke bledunjave izjave ili kada Federika Mogerini kaže da takse moraju da se skinu, a Priština to ne uradi, šta mi možemo da očekujemo od te Evrope - naglašava Lazanski, ističući da je “Priština na neki način ponizila EU”, smatrajući da samo pretnja Amerike Prištini može da okonča ono što se događa na KiM.

 

 

On kaže da očekivanja mirnih protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici nisu mogla da rezultiraju "medijskim ehom u zapadnim prestonicama" i, kako kaže, takva očekivanja nisu ni realna.

- U situaciji kada gori Pariz, kada imate žute prsluke u Belgiji, ili razne situacije na nemačkoj unutrašnje-politčkoj sceni, ne možete da očekujete da će situacija na Kosovu da ima odjeka kod međunarodne zajednice ili bilo kakav medijski efekat na njih - smatra Lazanski, jer kako kaže to nije realno.

Foto: pink.rs

Prema njegovim rečima, Amerika je ta koja može da utiče na Albance.

- Amerika je priznala Kosovo i oni misle da je to legitiman potez, navodno legitimne vlade - objašnajva Lazanski.

Vest da Kadri Veselji sutra putuje u SAD zarad konsultacija oko transformacija KBS u vojsku, Lazanski komentariše da je to očekivano, jer NATO je, kaže on, taj koji obučava kosovske snage, naoružava i postavlja kadrovsku strukturu.

Ipak, Lazanski se pita šta bi ovo putovanje u Ameriku moglo da iznedri, ali kako kaže, svakako treba obratiti pažnju.

- Priština ima jednu grozničavu potrebu da se pokaže da je država nakon svih poraza koje je skoro doživela. Oni mogu da uđu na sever Kosova bez sile, ali to bi bio ozbiljan udarac između dogovora Beograda i NATO-a, jer Briselski sporazum kaže da NATO garantuje da snage Kosova ne mogu da uđu na sever Kosova bez odobrenja glavnog komandatna NATO-a i saglasnosti lokalne samouprave, odnosno Srpske zajednice - objašnjava Lazanski, naglašavajući da sve što se tiče KiM je kršenje međunarodnog prava, pa se zbog toga i pita koliko će suprotna strana da se drži Briselskog sporazuma.

- Sada postoji zakon sile i zakon jačeg. Albanci su se postavili tako da imaju veći remetilački kapacitet u odnosu na Srbiju. Oni bi da ratuju, Srbi ne bi. Zbog toga su i Amerikanci uvideli da su Albanci ti koji su problematičniji i spremni na konflikte - objašnjava.

Foto: pink.rs

Lazanski kaže da formiranje vojske Kosova ne predstavlja pretnju za državu Srbiju, ali prihološki jako loše mogu da utiču na Srbe na Severu Kosova. Kako objašnjava formiranjem te vojske, KiM bi se više osećao kao država.

- Ta vojska ako se ustroji i formira, i krene na Sever, to je granica incidenata. Ne zaboravimo da Srbi nisu bez oružja. Dovoljno je samo da opali prvi metak - smatra on.

Lazanski kaže da snažna diplomatska aktivnost, nastavljanje sa mirnim demonstracija, je jedini put rešavanju situacije na KiM.

- Svakako treba sačekati taj 14. decembar i videti hoće li oni zaista da formiraju vojsku. Dijalog je zaleđen, nema indicija da će tu nešto uskoro da se promeni. Evropa je pokazala da nema nikakvu moć - poručio je Lazanski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Darko

pre 5 godina

Ma kakva Evropa, ona je pokazala šta može, a ne može ništa!

Luka

pre 5 godina

Nas narod je skroz ne zasticen na Kosovu, teror je sve ucestaliji sa samo jednim ciljem da se i ono malo Srba sto je ostalo protera sa svojih ognjista. Sve to strane mirovne snage gledaju i svojim postupcima odobravaju. Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnos. Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja. Podrska Kine i Rusije u ovim teskim vremenima za Srbiju je od izuzetnog znacaja, nadam se da ce Srbija i Prstina sesti za pregovaracki sto i napokon doci do kompromisnog resenja koje ce zadovoljiti obe strane. Predsednik Vučić ima punu podršku Srba sa KiM da istraje u borbi za pronalaženje održivog kompromisnog rešenja

Kika

pre 5 godina

Svi smo razocarani reakcijom Brisela na novonastalu situaciju. Ocekivali smo vise od njih.

Tijana

pre 5 godina

I mi smo razocarani bledilom svih koji nas ne zasticuju na pavdi boga i podrzavaju mrznju i provokacije.

Ana

pre 5 godina

U pravu je covek...cela Srbija je razocarana ponasanjem EU!

Miki

pre 5 godina

Jos jedan razlog da Srbija odabere stranu. Vec skoro 30 godina sedimo na dve stolice i samo gubimo teritoriju i stanovnistvo. Treba vise odabrati stranu. Pa ovo je ludost da da ce nam zapad pomoci a verujemo Rusima, ili da ce nam Rusi pomoci, a sa NATO imamo vojne vezbe. Ovo je za smejanje, i plakanje. Dosta je bilo, treba izaci na ulice i traziti da kao drzava Srbija odredimo kojim pravcem idemo iducih 100 godina. To treba da bude cilj naroda. Da trazimo stranu. Ako su to Rusi, neka budu samo rusi. Ako su to Ameri, neka budu Ameri i reseno. Ne mozete piti vodu sa dva izvora, jedna ce biti zatrovana. Ne mgu biti dve stolice , jedna je klimava. Ja sam dete Krajine, i dosta mi je rata i sukoba. Zelim da radim i stvaram da se borim za svoju porodicu. Dosta sedenja na dve stolice. Ili ili?

Miki

pre 5 godina

Albanci danas vrše teror nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu, a EU samo posmatra i ne reaguje.

masa

pre 5 godina

Lazanski u pravu.Mislim da Brisel moze sve ovo da zaustavi.

perun1

pre 5 godina

Lazanski je potpuno u pravu ,sta mi hocemo u EU koja zavisi od volje Vasingtona i koja se ne zalaze za sopstvene (evropske) vrednosti i interese vec iskljucivo radi u interesu SAD-a.

ZN

pre 5 godina

EU odbila da im da bezvizni režim, pre nas su znali da EU neće skoro da se proširuje i za sada ih baš briga za EU. A kada (ako) dođe vreme proširenja....... ne lipši magare do zelene trave..

marica

pre 5 godina

To sto rade Srbiju usporava,ali ne obeshrabruje

mimi

pre 5 godina

U KAKVU TO EVROPU MI TREBA DA UĐEMO KAD NIJE SPOSOBNA DA UBEDI PRIŠTINU DA UKINE TAKSE

mara

pre 5 godina

Srbija je razocarana u EU. Nemoguce da EU ne moze da utice na ponasanje Siptara.

Nikola

pre 5 godina

Ma kakvu evropu, dajte ljudi batalite tu glupost, otvarajmo ruske vojne baze dok jos nije kasno ! Napasce nas sa svih strana, samo je pitanje vremena.

Dragan R

pre 5 godina

Poštovani gospodine Lazanski rado pratim vaše komentare i veoma cenim ono što radite, ali da bi tako i ostalo molim vas da pokažete taj deo Briselskog sporazuma gde piše da NATO garantuje da snage Kosova ne mogu da uđu na sever Kosova bez odobrenja glavnog komandatna NATO-a i saglasnosti lokalne samouprave, odnosno Srpske zajednice. Koliko ja znam tako nešto ne piše nigde u Briselskom sporazumu.

Dehan

pre 5 godina

Svi smo razocarani zato sto I dalje niko ne reaguje

Izbori 2024

TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija