• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kossev.info

04.12.2018

17:48

ŠIPTAR BAHTIRI NE PRESTAJE DA PRETI: Gradonačelnik Južne Mitrovice najavljuje "ujedinjenje" sa severom PO SVAKU CENU!

Politika

ŠIPTAR BAHTIRI NE PRESTAJE DA PRETI: Gradonačelnik Južne Mitrovice najavljuje "ujedinjenje" sa severom PO SVAKU CENU!

Podeli vest

- Ujedinjenje Mitrovice će se desiti bez obzira na prepreke, nema drugog puta -u talasu skoka tenzija između Beograda i Prištine koje traju već nekoliko nedelja, nova je izjava gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija.

Pre nekoliko dana skupština ove opštine usvojila je njegovu inicijativu da se Mitrovica ujedini, a pošto su kosovski gradonačelnici sa Severa dali ostavke, te njegov kolega iz Severne Mitrovice Goran Rakić saopštio da su na Severu prestale da postoje opštinske adminsitracije u kosovskom sistemu.

Premijer Haradinaj odgovara da se o tome odlučuje na centralnom nivou. Sada je taj zahtev stigao u Ministarstvo za administraciju i lokalnu upravu i ono će se izjasniti o njegovoj zakonitosti, prema zakonskom roku od 15 dana.

- Vlada sada treba da preduzme konkretnu akciju kako bi se promenio zakon kojim bi se Mitrovici omogućilo da postane jedinstvena opština - nema sumnju Bahtiri u ishod.

- Određeni politički krugovi protive se ovoj inicijativi, ali se ne protive potezima kosovsko srpskih gradonačelnika sa Severa za podelu. Pa kako je moguće da ja nemam pravo da radim na ujedinjenju grada koji je uvek i bio jedan i jedinstven, a neko od mojih srpskih kolega ima pravo da traži podelu Kosova? - Bahtiri koristi svoju Fejsbuk stranicu da nastavi sa aktuelnim temama.

Tvrdi da „zna šta hoće“ i da će se ujedinjenje i „dogoditi u skorijoj budućnosti“, a žao mu je što centralne institucije „nemaju takvu informaciju“ a „trebalo bi da je imaju“.

- Pozivam Vladu Kosova da reaguje što je pre moguće i u Parlament pošalje predlog za promenu zakona kojim bi se Mitrovica ujedinila u jednu opštinu, jer ne postoji drugačiji način od ujedinjenja grada.

Zakon 03/I – 041 o administrativnim granicama opština predviđa mogućnost izmene ili uređenja granica.

Međutim, članovima 9, 10 i 11 ovog zakona se definiše da je izmena katastarskih linija moguća samo izmenom i dopunom Zakona 03/I – 041 o administrativnim granicama opština.

Zakon o administrativnim granicama opština jedan je od takozvanih „zakona od vitalnog interesa“ definisanih članom 81 kosovskog Ustava. Zakone od vitalnog interesa je moguće menjati samo uz takozvanu duplu većinu, odnosno 2/3 ukupnog broja poslanika kosovske Skupštine (81 od poslaničkih glasova) i 2/3 broja poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice (14 od 20 poslaničkih glasova predstavnika nevećinskih zajednica).

U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Uredbom 01/2017 Ministarstva administracije lokalne samouprave (MALS) o proceduri za izradu i objavljivanje opštinskih akata, opštine su dužne da svaku odluku, odnosno opštinski akt u roku od 7 dana nakon izglasavanja na skupštini proslede MALS-u na ocenu zakonitosti. MALS ima rok od 15 dana da oceni zakonitost dokumenta poslatog na reviziju.

Opštine Severna i Južna Mitrovica osnovane su na osnovu Ahtisarijevog sveobuhvatnog plana za Kosovo.

Inicijativa Bahtirija da, uprkos osetljivosti pitanja Kosovske Mitrovice, i dosadašnjih međunarodno prihvaćenih dogovora o dve zasebne opštine – spoji jednu i drugu, dolazi u jeku najnovijeg talasa podignutih tenzija.

Nakon što je Srbija lobirala i sprečila da Kosovo uđe u INTERPOL, vlada Kosova je 6. novembra uvela takse od 10 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a potom 21. novembra povećala i na 100 odsto. 

Usledila su i hapšenja u Kosovskoj Mitrovici za koja se ispostavilo da se tiču istrage ubistva Olivera Ivanovića, oglašavanja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao četvrte osumnjičene osobe koja je izbegla hapšenje, i Vučića javnosti, a potom i ostavke četiri kosovska gradonačelnika, odnosno proglasa prestanka postojanja kosovskih opštinskih administracija.

Protesti se u Kosovskoj Mitrovici održavaju još od petka, a od utorka ove nedelje se održavaju svakodnevno. Poslanici Srpske liste koji su formalno sa zamrznutim učešćem, ušli su prekjuče u kosovsku skupštinu da bi se mimo agende sastali sa evropskim komesarom Johanesom Hanom. 

 

PODLI PLAN ZA OTIMANJE SEVERA KiM! Priština primila Bahtirijev zahtev za "ujedinjenje Mitrovice"!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
haralampije

pre 5 godina

Samo stalozeno i bez nasedanja na provokacije

nata

pre 5 godina

Ma nek se nada samo, to mu je sve što mu ostaje.

lejla

pre 5 godina

Iskreno strahujem da će tenzija eskalirati u sukob!

mimi

pre 5 godina

Protesti se u Kosovskoj Mitrovici održavaju još od petka, a od utorka ove nedelje se održavaju svakodnevno.

minja03

pre 5 godina

Kakav je ovo ne razuman narod,Albanci da li nećete da vidite gde ide ovo ovakvo vaše ponašanje.

Branko

pre 5 godina

" PA DALI NA KOSOVU POSTOJI I JEDAN NORMALAN SIPTAR, ONI SU IZGLEDA KAO OVA NASA CIRKUS OPOZICIJA - STO GORE TO BOLJE " !!!???? "

Nenad

pre 5 godina

Neka se ujedini sa svojim siptarskim kozama...

Bojan

pre 5 godina

Stop šiptarskom terorizmu! Naći će naš narod način da se obračuna sa takvom bandom.

Kristina

pre 5 godina

Jos jedna bedna provokacija Siptara na koju ce Brisel da cuti, a Srbija naravno ne naseda!

Nikola

pre 5 godina

Ja mislim da ovaj covek nije cist u glavi ,jer nije svestan sta lupa covek.

Ivica

pre 5 godina

Pa da li ce Medjunarodna zajednica najzad reagovati kako treba na ovaj vandalizam? Da li treba neko dete da umre od gladi ili boleati da bi se probudila svet Brisela?

Ilija

pre 5 godina

Pa nije ti je otac prepisao pa ces da je ujedinis po svaku cenu!

Veljko M

pre 5 godina

Može on da preti koliko god hoće, ali on neće nikada biti gradonačelnik Severne Mitrovice.

Sofija Kovacevic

pre 5 godina

Što je babi milo ,to joj se snilo...

Milentije

pre 5 godina

Ovaj covek treba da se posavetuje i sa lekarom i farmaceutom sto pre.

Mrrrr

pre 5 godina

Albanci svojim potezima i izjavama ugrožavaju stabilnost citavog regiona.Svojim upornim provokacijama pokusavaju da uguraju Srbiju u oružani sukob.

Mrrrr

pre 5 godina

Albanci svojim potezima i izjavama ugrožavaju stabilnost citavog regiona.Svojim upornim provokacijama pokusavaju da uguraju Srbiju u oružani sukob.

Luka

pre 5 godina

Ovi Albanci su beznadezan slucaj. Ja mislim da nedokaznijeg i bahatijeg naroda od njih ne postoji.

Boki

pre 5 godina

Siptari samo prete, bahate se, terorisu Srbe na Kosovu, EU bi trebala da odreaguje sto pre jer je ugrozena stabilnost a i mir u regionu.

Srdjan

pre 5 godina

Samo mogu da prete i da provociraju. Osnovne postulate drzavnosti i ustavnosti ne znaju. Zna se ko je nadlezan za inicijativu i za donosenje takve odluke.

goran

pre 5 godina

Da li je moguca tolika mrznja prema Srbima. O kakvom ujedinjenju govori kada samo poziva na mrznju i razjedinjenje. Nista ne ide na silu. Treba da misli na narod a ne da resava sopstvene frustracije.

Krsto

pre 5 godina

Mogu da planiraju sta god hoće,do ujedinjenja nece doci.

Nikola

pre 5 godina

To ce se desiti onog momenta kad Kosovo postane clanica UN - NIKADA haahaha

Kosovka devojka

pre 5 godina

Ovaj ni procedure ne zna da ispostuje...I svakako mi nije jasno s kim ce da se udruzi kad je vlas u Severnoj Mitrovici rasformirana...po principu moja masta moze svasta

Kristina

pre 5 godina

Prete kukavice i nesigurni , mi se hvala bogu takvih ne bojimo.

milan306

pre 5 godina

Opet ucene,pretnje..mora se ovome stati na put

Ika

pre 5 godina

Glupostima nikad kraja, gradonačelnik Južne Mitrovice bolje da gleda u svoje "dvorište"...ima šta da vidi bezpogovorno a Severnu Mitrovicu da ostavi Srbima da mu se nebi lupilo o glavu.

Milena

pre 5 godina

Šiptarima je svakako jasno da nema nikakvog "ujedinjenja" severa i juga bez sukoba i krvoprolića...toliko samo o željama Prištine.

Mima

pre 5 godina

Sramota, za ovakvu provokaciju bi neko trebalo debelo da odgovara.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija