• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: standard.rs

05.12.2018

10:18

STOILKOVIĆ: Neverovatno je da Makedonija i dalje pristaje da bude poluga za pritisak na Srbiju!

Politika

STOILKOVIĆ: Neverovatno je da Makedonija i dalje pristaje da bude poluga za pritisak na Srbiju!

Podeli vest

Pompezna najava stvaranja pakta za obračun sa Srbijom, znači da se ubrzano reaktivira politika iz devedesetih. Srbima i Beogradu treba ponovo navući „ludačku košulju“ i ubediti svet da je Srbija (i generalno Srbi) u zavadi sa većinom svojih komšija kojima, eto, opet nanosi neko zlo, pre svega Makedoncima i Crnogorcima, Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, čiji autorski tekst za Novi Standard prenosimo u celosti:

 

Nije ostalo previše prostora niti vremena za nedoumice. Lančani događaji koji su, kao i uvek, započeli verbalnom agresijom, odmah su nastavljeni nasilničkim provokacijama, brutalnim prebijanjima i montiranim hapšenjima Srba, nakon čega je usledilo i uvođenje drakonskih taksi za robu iz Srbije i BiH, suprotno svim preuzetim međunarodnim obavezama.

Uglavnom, izostanak reakcije ili poneka blaga osuda takvog delovanja najpovlašćenijeg naroda na Balkanu od strane zapadnih partnera u suštini nam pokazuje da možemo slobodno početi da navijamo časovnike, jer je vrlo lako predvideti događaje koji nam predstoje.

Uostalom, pompezna najava stvaranja pakta za obračun sa Srbijom, odnosno diplomatski skandal koji pokazuje kako su neki od naših suseda već duže vreme na liniji aktivnog narušavanja odnosa Srbijom, znači da se ubrzano reaktivira politika iz devedesetih. Srbima i Beogradu treba ponovo navući „ludačku košulju“ i ubediti svet da je Srbija (i generalno Srbi) u zavadi sa većinom svojih komšija kojima, eto, opet nanosi neko zlo, pre svega Makedoncima i Crnogorcima.

To što sada svi (neko manje, neko više) peru ruke od ovog diplomatskog skandala ne znači da on više nije u igri, naprotiv. Ono što daje poseban šlagvort ovoj montirovki u pokušaju jeste uloga Envera Hodžaja, koji je, kao iskusni diplomata, sigurno dobro znao šta, kako i zbog čega radi.

Povrh svega videli smo albanske političke lidere koji su se u poslednjih desetak dana, najavljujući nacionalno ujedinjenje, bukvalno utrkivali u euforiji i istupali koordinisano do te mere da se stiče utisak  da prosto „iskaču” jedan iz drugog, kao babuške.

Na kraju, iz ponašanja Albanaca možemo izvući devet zaključaka koji će nam u budućnosti služiti za nauk:

Prvo, nema odustajanja od Velike Albanije, ni među Albancima, ni u zapadnim centrima moći koji su ih do sada podržavali, pomagali i kuražili. Postoje samo sitne, lukave zamke koje se Srbiji podmeću u smislu eventualnih promena ili korekcija stavova.

Drugo, u ovoj fazi stvaranje monstruma Velike Albanije odvijaće se isključivo na račun Srbije i Makedonije, sa ciljem pune dezintegraciji balkanskog pravoslavnog elementa. Prosto je neverovatno da Makedonija (iako su svi svesni kuda sve ovo vodi) i dalje po inerciji devedesetih pristaje da bude pontonski most i logistika za pritisak na Srbiju.

Treće, svi dobro znaju koliko je problematičan proces koji se sprema i kakve sve posledice može da izazove. Zapadni partneri takvo nešto nikada neće otvoreno podržati, ali će jedva čekati da aminuju tu „novu realnost” do koje će ovaj proces neminovno dovesti.

Četvrto, Rusi optužuju Albance da destabilizuju Balkan pod okriljem NATO. Izjave albanskih funkcionera dobro su došle Moskvi – optuženoj u zapadnim medijima da destabilizuje Bakan – da se vidi ko je taj ko stvarno destabilizuje region a kome je stalo do njegove stabilnosti.

Peto, sličnost pozicija Srbije i Makedonije ogleda se i u činjenici da vreme nezaustavljivo radi za obe zemlje, budući da ubrzanje političkih promena na kontinentu potpuno menja odnos snaga (i to ne samo u našem regionu), te je i više nego očigledno koliko se zapadnom delu međunarodne zajednice u svim aspektima žuri da dovrši započete procese.

Šesto, bez obzira što velika većina nas želi mir i ekonomski napredak, treba biti iskren i reći da osim dramatičnog zaokreta u odnosima Moskve i Vašingtona ništa ne može sprečiti sukob u najavi.

Sedmo, politika pretpostavlja i umeće prepoznavanja namera okolnog sveta. Treba ipak podsetiti na reči ruskog filosofa-emigranta Ivana Iljina: „Ma s kime imali posla u međunarodnim poslovima, moramo pomno i trezveno da ga merimo merilom njegove naklonosti i namera prema našoj nacionalnoj državnosti, i da ne očekujemo od osvajača – spas, od drobitelja – pomoć, od verskog razvratnika – saosećanje i razumevanje, od unesrećitelja – dobronamernost, ni od klevetnika – istinu“.

Osmo, rat ne samo da tek što nije počeo, već se nikada nije ni završio. Ratovi nisu samo klasični borbeni sukobi uz korišćenje smrtonosnog oružja, nego i konfrontacije u oblasti diplomatije, unutarpolitički građanski konflikti, informativni ratovi, finansijsko-ekonomski ratovi, tehnološka konfrontacija i, na kraju ali ne i najmanje važno, psihološki ratovi.

Deveto, život je borba, svakog sata, svakog dana, na svakom mestu – na kopnu, u moru, vazduhu, kosmosu i sajber prostoru. Ne dozvolite da naša deca budu uterana u kasapnicu! I nemojte zaboraviti da će se uvek naći neko ko će Vas pitati: „A ti sine, na čijoj si strani?”.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Danijel

pre 5 godina

NATO okupira Srbiju sa svih strana, i stvara Veliku Albaniju

Marija

pre 5 godina

Srbija celom svetu pokazuje da je ozbiljna i stabilna drzava koja se zalaze za mir i tesko je sada preokrenuti svet protiv takve drzave.

Nikola

pre 5 godina

Toliko o makedoncima, treba da ih je sramota.

jovana

pre 5 godina

U Skoplju ima mnogo prodanih duša kao i u Crnoj Gori. Poješće ih Šiptari. Tada će tražiti pomoć od Srbije.

Milan

pre 5 godina

Neverovatmo je da makedonija uopste moze biti protiv srbije...

Milan Antić

pre 5 godina

Makedonci su izgleda zaboravili na to koliko smo puta bili na njihovoj strani i pružali im pomoć i podršku. Hvala im...

Miloš

pre 5 godina

Srbija mora na ovakva dešavanja adekvatno odgovoriti, nema više ćutanja..Ako traže uvažavanje i poštovanje, moraju ga i davati.

Kristina

pre 5 godina

Pokazali su da su prodane duse i sredstvo protiv nas , jadno!

Aleksa

pre 5 godina

Makedoniji bi bolje bilo da se malo ugleda na naše političare i vodi razumnu politiku.

marija

pre 5 godina

Srbija izgleda da je uvek dezurni krivac za sve.Neka se zapitaju ko je koga izdao i okrenuo ledja kad je najvise trebalo.Svi znamo da su Makedonija i Crna Gora zarili noz Srbiji kada su najpotrebniji bili, a to nastavljaju da rade i sada.

Goran

pre 5 godina

Makedonci su kao narod odavno izgubili moralni kompas, zato im se Albanci pitaju za sve, a i narod koji prisvaja tuđu istoriju i dekoriše glavni grad u grčkom stilu, nije narod.. Rasvestite se Makedonci..nekad ste bili Srbi!!

DARA

pre 5 godina

Nadamo se da Makedonija neće biti most i logistika za pritisak na Srbiju.

Sanja

pre 5 godina

Čista propaganda i laz koji se plasira .Srbi nisti su konflikni niti su u zavadi sa bilo kim

Kaca

pre 5 godina

Sramota je to sto Makedonija radi.Podrzava teroristicku zemlju i sve sto ona radi.

lenka

pre 5 godina

To Makedonija radi već dvadeset godina a znaju kuda to vodi.

Velimir

pre 5 godina

FJRM je odavno vazalna, a ne samostalna drzava. Ako je uopste drzava.

Sasa

pre 5 godina

Taj pakt koji bi neki da formiraju je veliko vracanje u proslost. Davno su prosla vremena kada su takve stvari mogle da uspevaju

Darko

pre 5 godina

U nevolji se vidi ko su nam iskreni prijatelji!

007

pre 5 godina

Stoilkovicu,dal je politika tolika kurva,pa ti za sitne interese {iako si pijavica i leshinar od kad si kuknat},dali se isplati stvaranje josh neprijatelja srbskom narodu,Shta nam fali nama srbima u RM. Nepravda,da kao i svuda i u Srbiju za svako poshten i slobodan covek,ko se ne vrzao za partiju.

Igor

pre 5 godina

Vracaju nam za sve sto smo ucinili za njih. Pomoc nakon zemljotresa, branili ih u ratovima.

mimi

pre 5 godina

Povrh svega videli smo albanske političke lidere koji su se u poslednjih desetak dana, najavljujući nacionalno ujedinjenje, bukvalno utrkivali u euforiji i istupali koordinisano do te mere da se stiče utisak da prosto „iskaču” jedan iz drugog, kao babuške

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija