• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.12.2018

10:24

POPOVIĆ: Životna sredina i inovacije fokus celog sveta!

Politika

POPOVIĆ: Životna sredina i inovacije fokus celog sveta!

Podeli vest

Zaštita životne sredine i inovacije, dva su neodvojiva pojma i dve oblasti na koje je ceo svet danas stavio fokus, poručio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, i istakao da je put razvoja inovacionog ekosistema put odgovornosti, a da je odgovornost prema životnoj sredini je najveći prioritet svih

 

Učestvujući na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji "Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi", Popović je rekao da se često govori o troškovima zaštite životne sredine, a zapravo treba da razmišljamo o gubicima koje ćemo podneti ukoliko ne vodimo računa o svojoj okolini.

Gubici su, prema njegovim rečima, nesrazmerno veći od trošova jer se smanjuje kvalitet života, rastu troškovi zdravstvene zaštite i ugrožava se čitav ekosistem.

Izrazivši zadovoljstvo što se u Beogradu danas govori o održivom razvoju, važnoj temi koja doprinosi stvaranju održive i konkurentne privrede čiji se razvoj zasniva na inovacijama, Popović je rekao da Vlada Srbije teži jačanju inovacionih performansi naše privrede i jačanju trougla razvoja koji čine obrazovanje-istraživanje-biznis, usmerenog na inovativna rešenja za očuvanje životne sredine.

Istakavši da je ovo pitanje veoma važno za čitavu Planetu, a naročito za region Balkana koji još uvek teži da dostigne standarde globalnih aktera poput Evropske unije, SAD i drugih država, Popović je kazao da u Evropi automobili stoje na parkingu čak 92 odsto vremena, a više od pola radnog vremena kancelarije i poslovni prostori stoje neiskorišćeni.

- Koncentracija stanovništva danas je takva da 55 odsto živi u urbanim sredinama, sa tendencijom da ovaj procenat dostigne 70 odsto do 2025. godine - naveo je Popović, uz upozorenje da kvalitet života u gradovima koji postaju sve zagađeniji je zabrinjavajući.

Ukazao je da devet od 10 ljudi u svetu udiše nezdrav vazduh, a ekološka urbanizacija je, ističe, ključ za održivi razvoj naše civilizacije.

Ove činjenice, istakao je, su poražavajuće i pozivaju na brzu, ozbiljnu i održivu akciju koja će adresirati problem zaštite životne sredine.

Ministar je ukazao da je očuvanje naše planete i zdravlja njenih stanovnika jedan od najvećih izazova i najvažnijih zadataka današnice, jer, kaže, nalazimo se na tački u kojoj moramo odlučiti kako da ovu bitku sa zagađenjem okrenemo u svoju korist.

Popović je stava da je neophodan novi talas tehnoloških inovacija za održivi razvoj koji ne šteti našoj okolini, te da je ovo pitanje važno za naše građane, njihovo zdravlje i kvalitet života.

- Zaštita životne sredine je velika šansa za biznis i naučni sektor da osmisle nova, inovativna rešenja koja mogu da se primene u poljoprivredi, energetici, industriji, proizvodnji, transportu i drugim oblastima - kazao je Popović.

Potrebno je, smatra, osmisliti način na koji ćemo proizvodnju i potrošnju učiniti održivim i zadovoljiti potrebe sadašnjih i budućih generacija.

Ministar Popović je istakao da je za Srbiju upravljanje otpadom od posebnog značaja i jedan od najvećih izazova u oblasti zaštite životne sredine.

- Jedno od ključnih rešenja tog izazova nalazi se u inovativnim proizvodima i poslovnim modelima koji će omogućiti očuvanje i obnavljanje našeg ekosistema - kazao je Popović i dodao da ovaj pristup nije važan samo zbog kvaliteta života ljudi, već i zbog toga što ovim pristupom promovišemo inovacije i doprinosimo ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mesta.

Podsetio je da statistike pokazuju da će za svaki uloženi euro u istraživanje, razvoj i inovacije u oblasti bioekonomije jedno društvo stvarati dodatnu vrednost u iznosu od 10 evra do 2025.

Ovaj podatak je, ukazao je, još jedan pokazatelj zašto zemlje Balkana treba aktivno da rade na svojim politikama zaštite životne sredine.

Zato, rekao je Popović, konferencije poput ove omogućavaju razmenu iskustava i podstiču međusobnu saradnju svih aktera iz regiona, što je izuzetno značajno jer se čitav Balkan suočava sa istim izazovima.

Ministarstvo zaštite životne sredine, na čelu sa ministrom trivanom, prepoznaje značaj ove teme i biće mu, rekao je Popović, zadovoljstvo da u budućnosti zajedno rade još više na izgradnji ekosistema koji će biti zasnovan na održivom razvoju i inovacijama.

- Imajući to u vidu, moj kabinet je u narednoj godini deo svojih sredstava opredelio za programe koji se odnose na kreiranje rešenja za pametne gradove. Pametni gradovi su budućnost našeg društva i važno je na vreme početi sa implementacijom takvih rešenja - zaključio je Popović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija