• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

07.12.2018

19:42

UZBUNA MEĐU TERORISTIMA: Još jedan visoki pripadnik OVK na saslušanju u Hagu

Politika

UZBUNA MEĐU TERORISTIMA: Još jedan visoki pripadnik OVK na saslušanju u Hagu

Podeli vest

Još jedan visoki pripadnik tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, te još trojica "vojnika", dobili su poziv Specijalnog tužilaštva Specijalnog suda za procesuiranje ratnih zločina, koje su nad Srbima i pripadnicima drugih manjina na KiM počinili pripadnici te paravojne formacje na Kosovu i Metohiji tokom i po završetku poslednjeg rata.

Prema pisanju GazeteExpres, Specijalno tužilaštvo je, za sada, uputilo poziv četvorici bivših pripadnika tzv. OVK, a njihova imena su, kako se navodi, poznata redakciji.

Expres prenosi da su pozive za saslušanje dobila dvojica bivših oficira tzv. OVK i dvojica "vojnika".

Oni će, kako se navodi, u Hagu biti saslušani u narednih nekoliko dana, odnosno do početka novogodišnjih praznika.

Upitan da povrdi da li je dobio poziv jedan od njih je za GazetuExpres rekao:

"Istina je, ali vam ne mogu reći ništa više od toga".

Expres je preneo juče da je Kancelarija specijalnog tužioca dostavila prve pozive za saslušanje bivših pripadnika tzv. OVK, koji se sumnjiče da su činili ratne zločine tokom poslednjeg rata na KiM.

Navodi se da Specijalno tužilaštvo nije želelo da komentariše dostavljene pozive.

"Specijalno tužilaštvo ne daje detalje u vezi sa istražnim postupcima", stoji u elektronskom odgovoru Expresu iz Kancelarije specijalnog tužilaštva.

Takođe, iz Specijalnog tužilaštva nisu želeli da kažu ni da li su u pripremi neke optužnice, piše list.

Specijalni sud osnovan je u kosovskom parlamentu u avgustu 2015. i ima zadatak da istraži ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, na teritoriji Kosova.

Taj sud je nastao kao rezultat Izveštaja Šajcarca Dika Martija koji je predstavljen u Savetu Evrope, januarra 2011. 

Izveštaj sadrži navode o ozbiljnim zločinima, koje su izvršili prpadnici tzv. OVK tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.

Iste navode iznela je u svojoj knjiži i bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, tri godine pre nego je predstavljen Izveštaj Dika Martija.
 

ŠIPTARSKIM ZLOČINCIMA ISTIČE VREME: Rustem Mustafa prvi komandant OVK PRED SPECIJALNIM SUDOM!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
biber

pre 5 godina

ko zna ko su ti bednici.. zele samo da nam namazu oci... gde je haradinaj

misa

pre 5 godina

Dobili pozive, i šta?....prošetaće se do haga i vratiti sa poklonima za decu

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17