• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

07.12.2018

22:37

ŠIPTARI SAMI SEBI ISKOPALI JAMU! REŠENJE ZA KOSOVO KAO DISTRIKT BRČKO?! Hteli da na mala vrata otmu sever, SAD BI MOGLI OSTATI BEZ SVEGA!

Politika

ŠIPTARI SAMI SEBI ISKOPALI JAMU! REŠENJE ZA KOSOVO KAO DISTRIKT BRČKO?! Hteli da na mala vrata otmu sever, SAD BI MOGLI OSTATI BEZ SVEGA!

Podeli vest

Ideju Bedšeta Pacolija da cela Kosovska Mitrovica bude slobodna privredna zona kojom ne bi upravljali ni Srbi ni Albanci samo je zamaskiran predlog da se prizna nezavisnost Kosova, ocenjuju sagovornici Sputnjika

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova takozvane države Kosovo Bedžet Pacoli izneo je ideju da sever Kosova treba da bude velika privredna zona gde će deo teritorije pripadati Srbiji, a deo Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja - neko treći. Drugim rečima, vrlo slično onome kako je ustrojen Distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini. 

Da li je takva forma prihvatljiva za Srbiju ili ne?

Profesor dr Dušan Čelić i politikolog Dragoljub Anđelković saglasni su da je ideja zanimljiva, ali samo to, s tim što Anđelković smatra da bi mogla da posluži kao rešenje za celo Kosovo, a ne samo za Sever.

-  Za nas nije problem samo sever Kosova, već i rasprostranjenost naše kulturne baštine širom Kosova i konačno celo Kosovo je za nas deo Srbije. S druge strane, Albanci smatraju da je Kosovo nezavisno. Možda je rešenje za celo Kosovo da ono bude specifična privredna zona, jedna vrsta Distrikta Brčko, uz učešće neke treće strane u upravljanju. Ako Pacoli misli na to, o tome svakako treba razmisliti. Dakle, kao ideji za celo Kosovo, a ne samo za Sever - kaže Anđelković.

Ako Pacoli pak misli samo na Sever, prema rečima našeg sagovornika, to bi bilo neprihvatljivo, jer bi srpske interese na Kosovu suzilo samo na Sever i još bi ti interesi bili relativizovani, jer bi Sever bio uspostavljen kao zona pod ingerencijom neke treće strane. 

SRBIJA U NIKAD VEĆOJ OPASNOSTI! PUČ PROTIV TRAMPA USPEO: Pompeo proglasio pobedu duboke države!

- Mislim da bi njegov predlog, na taj način razmatran od strane Beograda, mogao da bude iskorišćen kao inspiracija za kontrapredlog koji bi takav aranžman podrazumevao za celo Kosovo - dodaje Anđelković.

Profesor dr Dušan Čelić primećuje da ne znamo detalje Pacolijeve ideje, ali ni od koga je ona potekla, jer je ostao nedorečen. Posebno jer se ne zna na koju opciju misli kada priča o upravljanju.

- Srbija nema nikakvog razloga da se odriče Rezolucije 1244, jer je taj dokument živ i trebalo bi da nam bude svetinja. Unmikova misija je nedeljiva i ne tiče se samo severa Kosova, već se tiče cele teritorije Kosova i Metohije. Prihvatanje Pacolijevog plana značilo bi da se Srbija odriče svega onoga što je južno od reke Ibar - napominje dr Čelić.

Kako kaže, plaši se da je i ovo jedna vrsta zamke kako bi se postigao cilj Prištine, a to je da se Srbija odrekne najvećeg dela teritorije Kosova i Metohije. 

- Ta inicijativa može da predstavlja neku vrstu 'danajskog dara' (opasan i poguban neprijateljski dar - Trojanski konj, prim. aut). Verujem da to Beograd neće prihvatiti. Ideja samo na prvi pogled liči na neku vrstu reteriranja, u odnosu na ono što Priština zagovara - suverenitet nad celim Kosovom. Po mom mišljenju, to je zamka koja u sebi nosi novu opasnost - uveren je Čelić.

NEMAČKA TRAŽI DA UDARIMO NA PUTINA, ISPORUČILA NAM ULTIMATUM: Hoćete u EU? Uvedite sankcije Rusiji!

Uslovno rečeno, dodaje on, Priština bi htela da po ovoj ideji Sever ima neki nedefinisan status koji bi se kasnije rešavao. Paralela sa Distriktom Brčko nije dobra jer je on formalno deo države BiH, bez obzira što ima neka samoupravna prava i neku zakonodavnu i izvršnu vlast.

- Tako i ovde, po istom receptu, čini mi se da zamišljaju da Sever formalno bude deo takozvane republike Kosovo i ta inicijativa ne bi trebalo da bude prihvatljiva za Beograd - zaključuje Čelić.

Foto: fotomontaža

Prema Pacolijevom predlogu slobodna ekonomska zona bi obuhvatila severni deo Kosova, unutar takozvane današnje virtuelne granice Severa, uključujući i južni deo Mitrovice. 

(VIDEO) BOMBA VEST! PUTIN UKLJUČUJE SRBIJU U VELIKI SAVEZ! EU I NATO će poludeti, BEOGRAD ĆE BITI NEOSVOJIVA TVRĐAVA!

Inače, pitanje Brčkog rešeno je tako što se pokušalo sa zaštitom teritorijalnog odnosa između entiteta - Republike Srpske i Federacije, i tako što „entiteti neće imati nikakva ovlašćenja unutar granica Distrikta", odnosno oba entiteta su delegirala sva svoja ovlašćenja Vladi Distrikta. Multietnička Vlada Distrikta ima nezavisno pravosuđe i Skupštinu sa ovlašćenjima da usvaja zakone za Distrikt Brčko. To je demilitarizovana zona i zabranjen je pristup drugim oružanim snagama, izuzev mirovnim.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Pacoli je predložio da očene i 2000 metara kvadratnih centralne Srbije. Sa takvim idejama, sa ovakvom politikom, sa taksama, nema dogovora.

as

pre 5 godina

rezolucija 1244 je jedno veliko nista,koje ne daje srbiji ama bas nikakva prava u vezi kosova bez izricite dozvole nato pakta. kakva svetinja kakvi bakraci

gagi

pre 5 godina

Vojska se mora vratiti na sever kosova pre siptra po rezoluciji 1244

stipemesic

pre 5 godina

jao kako ste smesni i lludi.niste jos culi da dolazi raketni sistem Patriot na republiku KOSOVA.jos gore za vas.

Kosmet

pre 5 godina

Hice da uzmu Severnu Mitrivicu a dalí bi Leposavic i brda...

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20